Woon je in de buurt van Brussels Airport? Dan heb je vast wel eens vragen over het vliegverkeer, het geluid of wat we doen voor het milieu. In deze FAQ vind je heldere antwoorden op de meest gestelde vragen van omwonenden.
Dat hangt af van het seizoen. Gemiddeld zijn er zo’n 500 vluchten per dag. Bekijk hier de maandelijkse verkeerscijfers.
We hebben drie banen die in beide richtingen gebruikt kunnen worden. Dat zijn dus zes mogelijke combinaties om te stijgen of te landen.
Welke baan op welk moment gebruikt wordt, is een complex proces. Veiligheid staat daarbij altijd op de eerste plaats. Daarnaast volgen we het preferentieel baangebruik van de federale overheid én houden we rekening met het weer.
Benieuwd hoe die keuze precies gemaakt wordt en welke banen nu actief zijn? Je vindt alle info op deze pagina.
De wisselende windrichting is een belangrijke reden. Vliegtuigen starten en landen liefst tegenwind. Daardoor kunnen andere start- en landingsbanen in gebruik zijn, waardoor het vliegverkeer en de geluidsimpact in jouw buurt kan veranderen. De actuele baaninformatie vind je op batc.be.
Nachtvluchten zijn beperkt tot maximaal 16.000 slots per jaar, terwijl er jaarlijks zo’n 200.000 vliegbewegingen zijn (cijfers 2024). Tussen 23u en 6u mag er alleen gevlogen worden met een nachtslot of in uitzonderlijke gevallen.
In het weekend doen we het nóg rustiger aan. Tijdens de “stille weekendnachten” vertrekken er geen vluchten: op vrijdag tussen 1u en 6u, en op zaterdag en zondag van middernacht tot 6u. Enkel aankomsten zijn dan nog mogelijk en dat zorgt voor minder drukte in de lucht.
Niet Brussels Airport zelf. De federale overheid legt het baangebruik en de vliegroutes vast, en de luchtverkeersleiding voert dat uit in de praktijk.
We meten continu het geluid en brengen dat in kaart met jaarlijkse geluidscontouren. Zo zie je makkelijk waar het gemiddeld geluidsniveau het hoogst is.
Op de kaart hieronder zie je de geluidscontouren rond Brussels Airport. Zo weet je meteen in welke zones het gemiddeld luider is. Die contouren worden berekend op basis van het jaargemiddelde geluidsniveau, met extra aandacht voor avond- en nachtgeluiden.
Figuur: Lden geluidscontouren van 45 en 50 dB(A) voor de jaren 2019, 2023 en 2024
We belonen luchtvaartmaatschappijen als ze stillere en properdere toestellen gebruiken. Zo betalen ze minder tarieven als hun vliegtuigen weinig geluid maken of minder uitstoten. En dat werkt: vandaag vliegt 1 op de 3 toestellen al met de modernere, stillere technologie. 's Nachts vliegen is trouwens duurder dan overdag. Zo houden we de nachtrust mee in het oog.
Kijken we vooruit naar 2032, dan zal bijna 2 op de 3 vluchten gebeuren met de meest geluidsvriendelijke vliegtuigen. Ook het aantal stille landingen zal stijgen. Daardoor daalt de totale geluidsdruk en ervaren steeds minder mensen ernstige hinder.
Ook geluidshinder op de grond pakken we aan. Taxiën op één motor, elektrische voertuigen voor bagage en onderhoud, minder gebruik van de hulpmotor en geen reverse thrust (extra lawaai bij landing). Er komt ook een nieuwe testzone voor motoren met geluidsmuren én we bouwen twee extra geluidswallen rond het domein.
Lees meer over onze geluidsacties.
Heb je vragen of klachten over geluidsoverlast? Dan kan je terecht bij de federale ombudsdienst via airportmediation.be. Wil je weten welke banen er vandaag gebruikt worden? Surf naar batc.be.
Sinds 2018 zijn we al CO₂-neutraal voor onze eigen operaties (met compensaties voor wat nog niet helemaal lukt). Maar we gaan verder. Tegen 2030 willen we écht naar nul uitstoot gaan — helemaal ‘net zero carbon’. Dat doen we door:
We kijken ook verder dan onze eigen voordeur. Met Stargate, een innovatief project dat we samen met de Europese Commissie op poten hebben gelanceerd, trekken we de kaart van duurzame luchtvaart. Denk aan:
Ook luchtvaartmaatschappijen hebben hun rol te spelen. Daarom helpen wij hen hun CO₂-uitstoot te verlagen, bijvoorbeeld via slimme tarieven die stillere en schonere vliegtuigen belonen. Sinds begin 2023 kunnen ze trouwens ook duurzame brandstoffen tanken op Brussels Airport. Meer hierover vind je hier.
De komende jaren zal het aantal passagiers blijven groeien, in lijn met de economie. Tegen 2032 verwachten we zo’n 32 miljoen reizigers. Maar dat betekent niet dat er plots veel meer vliegtuigen opstijgen en landen. We rekenen op een lichte toename van zo’n 2% aan vliegbewegingen, vooral omdat vliegtuigen steeds groter zijn en hun capaciteit beter benut worden.
Om die groei op te vangen, lanceren we Hub 3.0, een groot infrastructuurproject. Wat staat er op de planning? Dat lees je hier.
Omwonenden spelen een belangrijke rol. Daarom horen we graag hoe zij het ervaren. Hoe we met hen in dialoog gaan lees je hier.
Liever meteen iets melden of op de hoogte blijven? Dat kan via ons Meldpunt en onze nieuwsbrief 'Onder buren'.
Wonen in de buurt van de luchthaven? Da’s veel meer dan vliegtuigen spotten. Je woont vlak bij een economische draaischijf met zo’n 30.000 jobs en 6 op de 10 daarvan worden ingevuld door mensen uit de regio. Mooie kans dus om dicht bij huis te werken.
Maar Brussels Airport doet meer. Ze ondersteunt lokale evenementen en initiatieven, draagt bij via belastingen én zorgt voor een sterk mobiliteitsnetwerk waarvan ook de buren mee genieten.
Absoluut. We maken deel uit van de buurt en dat nemen we ter harte.
Via ons sponsoringbeleid steunen we heel wat lokale initiatieven en verenigingen. Van sport en cultuur tot welzijn en milieu. Daarnaast geven we samen met de Koning Boudewijnstichting via het Brussels Airport Fund een extra duwtje aan lokale projecten.
Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op.
Altijd weten wat er speelt op en rond de luchthaven? Van nieuwtjes tot initiatieven in jouw buurt: we houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief.