Vliegtuigen die opstijgen en landen, zorgen voor geluidshinder in de omgeving. We begrijpen dat dit storend kan zijn. Als luchthaven nemen we onze verantwoordelijkheid en doen we er alles aan om die overlast te beperken. We kijken kritisch naar onze activiteiten en zoeken samen met luchtvaartmaatschappijen en de luchtverkeersleiding naar manieren om het geluid te verminderen.
We houden de geluidsimpact goed in de gaten. Dat doen we via metingen en jaarlijkse berekeningen van de geluidscontouren door een onafhankelijke expert. Die contouren verbinden plekken met hetzelfde gemiddelde geluidsniveau en laten zien waar de hinder het grootst is. We meten dit al meer dan twintig jaar en dat levert een duidelijk beeld op van hoe de geluidshinder evolueert.
Goed nieuws: het aantal potentieel sterk gehinderden neemt elk jaar af.
De laatste metingen kun je bekijken op de website van Brussels Airport Traffic Control.
We trekken stillere en zuinigere vliegtuigen aan. Eén van de belangrijkste hefbomen die we daartoe in handen hebben, zijn de luchthaventarieven. Luchtvaartmaatschappijen betalen namelijk een vergoeding als hun toestellen opstijgen of landen. Sinds 2004 hangt dat bedrag deels af van hoe stil hun vliegtuigen zijn. Dus hoe stiller, hoe lager dat bedrag.
Zo stimuleren we hen om te investeren in modernere, stillere toestellen. Die aanpak scherpen we steeds verder aan.
Sinds 2023 betalen de minst efficiënte toestellen zelfs tot 20 keer meer.
We sturen dus steeds sterker aan op stillere vluchten. Daarbij kijken we niet alleen naar geluid, maar ook naar het tijdstip van vliegen en de NOx-uitstoot. Want hoe nieuwer het toestel, hoe stiller én schoner.
We onderzoeken, testen en voeren nieuwe landingstechnieken in. Dat doen we samen met skeyes en verschillende luchtvaartmaatschappijen. Die nieuwe aanpak zorgt voor minder geluid én minder uitstoot.
We schakelen hulpmotoren uit als vliegtuigen aan de gate staan. Als een toestel aan de grond staat, wordt het van stroom voorzien door een interne hulpmotor. Maar die verbruikt kerosine en zorgt voor uitstoot en lawaai. Daarom hebben we onze gates uitgerust met een 400 Hz-aansluiting. Zo kunnen toestellen overschakelen op groene stroom, voorzien door onze luchthaven. Beter voor de lucht én een stuk stiller.
Na onderhoud worden vliegtuigmotoren getest op hoog vermogen. Dat moet, voor de veiligheid. Zo’n proefdraaien gebeurt ongeveer 270 keer per jaar. We doen dat alleen overdag, tussen 7u en 22u, om geluidshinder te beperken.
En er is goed nieuws: binnenkort wordt het nóg stiller. We bouwen een nieuwe proefdraaiplaats met geluidswallen die het lawaai flink dempen. Die zou er ten laatste in januari 2027 moeten staan.
Proefdraaien mag enkel tussen 7 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds.
Rond de luchthaven staan al heel wat geluidswallen, en sommige gebouwen houden ook geluid tegen. Maar het kan nog beter. Uit het milieueffectenrapport blijkt dat twee extra geluidsbarrières op strategische plekken écht het verschil kunnen maken. Die komen er tegen eind maart 2028.
Tegen maart 2028 komen er twee extra geluidsbarrières bij.
We meten omgevingsgeluid in decibel (dB), volgens de Europese Lden-norm. Die combineert dag-, avond- en nachtcontouren, waarbij avond (+5 dB) en nacht (+10 dB) zwaarder meetellen. Bekijk hier het nieuwste rapport.
Altijd weten wat er speelt op en rond de luchthaven? Van nieuwtjes tot initiatieven in jouw buurt: we houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief.