Duurzaam omgaan met water

Brussels Airport kiest voluit voor duurzaam waterbeheer. Met investeringen, zoals onze eigen waterzuivering en waterwachtbekkens, werken we volop aan het verbeteren van onze waterkwaliteit. Zo maken we het verschil voor mens, dier en natuur. 

6 initiatieven voor duurzaam waterbeheer

Op Brussels Airport gaan afval- en regenwater elk hun eigen weg. Zo houden we afvalwater van onze gebouwen en het de-icingwater dat we in de winter hebben, apart van het regenwater. Zo voorkomen we dat vervuild water in de natuur terechtkomt. 

We zuiveren ons afvalwater zelf in een biologische waterzuiveringsinstallatie. Deze installatie kan 2400 m³ per dag verwerken. Afvalwater van kantoren en terminals tot vliegtuigen en in de winter ook de-icing water. Het gezuiverde water wordt veilig afgevoerd naar onze wachtbekkens, waarna het in de lokale beken stroomt. 

Ontijzelingsproducten krijgen bij ons een tweede leven. We gebruiken ze als voeding voor bacteriën in onze waterzuiveringsinstallatie. In de winter vangen we al het water dat ontijzelingsmiddelen bevat op en zuiveren het zorgvuldig. Extra maatregelen, zoals beluchtingstoestellen in onze waterbekkens, zorgen ervoor dat we de waterkwaliteit steeds verder verbeteren.  

Brussels Airport heeft een duidelijk noodplan voor incidenten die de waterkwaliteit kunnen aantasten. De brandweer grijpt als eerste in en pakt eventuele lekkages aan. Daarna zorgen onze olie-waterafscheiders ervoor dat er geen olie in de waterbekkens terechtkomen. 

Onze wachtbekkens, zoals het Vogelzangwachtbekken, houden het droog waar het moet. Ze vangen overtollig regenwater op en laten het langzaam los, zodat lagergelegen gebieden geen last krijgen van wateroverlast. 

Maar ze doen meer. Ze zuiveren het water op een natuurlijke manier, bieden een thuis aan planten en dieren én helpen het grondwater aanvullen.  

In de terminal spoelen we toiletten al met opgevangen regenwater en ook de brandweer vult er haar blusvoertuigen mee. Het water uit het Brucargo-bekken houdt de golfterreinen van de Brabantse Golf mooi groen. In de toekomst breiden we het hergebruik van regenwater verder uit.