Data, de glazen bol van de luchthaven

  • Gegevens verzamelen over onze processen
  • Toekomstige uitdagingen voorspellen en vermijden

Een glazen bol, die zouden we allemaal wel willen hebben. Weten wat de toekomst brengt, biedt een enorme meerwaarde omdat we dan kunnen anticiperen op de uitdagingen die op ons pad zullen komen. Bij Brussels Airport hebben we zo’n glazen bol, al kennen wij die beter onder een andere naam: data.

Data vind je tegenwoordig overal en iedereen heeft ermee te maken. Gebruik je Facebook? Dan worden je persoonsgegevens bijgehouden in de vorm van data. Hiermee zal Facebook advertenties aanpassen aan jouw interesses of zelfs vriendschapsvoorstellen doen. Heb je een klantenkaart bij een supermarkt? Dan zullen de promoties die jij te zien krijgt aangepast worden aan jouw koopgedrag. Men kan overal data uithalen en al die data kunnen geanalyseerd worden. Ook bij Brussels Airport.

Toekomst voorspellen

Bij Brussels Airport hebben we de voorbije jaren heel veel data verzameld. Zo kennen we de drukke en minder drukke momenten op de luchthaven, weten we hoe lang het duurt voor een passagier om door screening te gaan, enzovoort. Verder verzamelen we ook de gegevens van het moment, denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden of hoeveel passagiers op een bepaald moment op een bepaalde plaats zijn. Met ons Airport Operations Plan (AOP) brengen we al die informatie samen in een computermodel. Door middel van algoritmes kunnen we dan voorspellingen maken voor de (nabije) toekomst. Bijvoorbeeld: in plaats van te wachten tot we de rijen in de luchthaven via camerabeelden zien groeien, kunnen we binnenkort twee uur op voorhand gaan ingrijpen om deze rijen te voorkomen. Comfortabel voor onze passagiers en zo vermijden we onaangename werkomstandigheden voor screening en grenscontrole agenten. Zo zullen we in de toekomst nog pro-actiever worden en problemen oplossen voor ze zich zelfs voordoen. Handig, toch?