Sustainable Airport Mobility Plan (SAMP)

Het Sustainable Airport Mobility Plan (SAMP) is de mobiliteitsstrategie van Brussels Airport om reizen van, naar en op de luchthaven duurzamer en efficiënter te maken. Het plan wil de mobiliteit voor passagiers, werknemers en bedrijven verbeteren én tegelijk de ecologische voetafdruk verkleinen. SAMP steunt op drie principes: integratie, participatie en voortdurende evaluatie.

Hoe werkt het?

Het plan doorloopt tien stappen in vier fasen. Die worden flexibel toegepast, afgestemd op het beleid van de verschillende luchthavenpartners. Het proces is bewust flexibel opgezet, met regelmatige evaluaties en updates om bij te sturen waar nodig.

Onderdeel van Stargate

SAMP kadert binnen Stargate, een EU Green Deal-project geleid door Brussels Airport. Het project brengt partners samen om aan te tonen dat duurzame luchthavenmobiliteit zowel noodzakelijk als haalbaar is.

Brussels Airport wil iedereen comfortabele, betrouwbare, slimme én duurzame vervoersmogelijkheden van en naar de luchthaven bieden. Het SAMP helpt om die ambitie waar te maken, met focus op vier belangrijke doelstellingen:

  • Betere bereikbaarheid: Vlotter vervoer van, naar en op de luchthaven – voor passagiers, medewerkers en bezoekers. Ook goederenvervoer wordt efficiënter georganiseerd, met aandacht voor bereikbaarheid op elk moment.
  • Meer veiligheid: Veiligere wegen en vervoersmogelijkheden in en rond de luchthaven.
  • Klimaatactie: Een actieve bijdrage aan de Europese klimaatdoelstellingen door uitstoot, luchtvervuiling en geluidsoverlast te verminderen.
  • Verbeterde reiservaring: Een aangenamere ervaring voor zowel reizigers als medewerkers.

Met dit plan wil Brussels Airport haar ecologische voetafdruk verkleinen, de luchtkwaliteit verbeteren en de ervaring voor passagiers aangenamer maken. Tegelijk draagt het bij aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen.

In het eerste jaar zijn de bouwstenen van het SAMP uitgewerkt:

  • Nulmeting: een momentopname van de huidige mobiliteit en bereikbaarheid, inclusief de belangrijkste knelpunten.
  • Toekomstscenario’s: inschattingen van hoe de mobiliteitsbehoeften zullen evolueren.
  • Doelstellingen: wat het SAMP wil bereiken.

Evaluatie-indicatoren: hoe de vooruitgang wordt gemeten

Deze bouwstenen zijn ontwikkeld met input van interne en externe stakeholders, via workshops en overlegmomenten. Vanaf het begin werd ingezet op samenwerking en draagvlak. Door vanaf het begin samen te werken, ontstond draagvlak én een sterke basis voor toekomstige samenwerking rond mobiliteit, transport en logistiek.

Het SAMP richt zich op vier doelgroepen:

  • Passagiers
  • Pendelaars (luchthavenmedewerkers en -community)
  • Bezoekers
  • Logistieke spelers op de luchthaven

Op basis daarvan werd een reeks concrete acties uitgewerkt en gedeeld met de bredere luchthavencommunity.


Om de vooruitgang te meten, werkt het SAMP met duidelijke Key Performance Indicators (KPI’s). Die sluiten aan bij drie kernambities van Brussels Airport:

  • Sterke connectiviteit: Hoe goed is de luchthaven verbonden met Belgische steden via duurzame vervoersmiddelen, zoals openbaar vervoer en hogesnelheidstreinen? Het doel is om deze verbindingen te versterken en uit te breiden.
  • Minder CO₂-uitstoot: Het SAMP volgt de vermindering van CO₂-uitstoot op, zowel uit eigen activiteiten als uit het vervoer van passagiers en goederen. De focus ligt op minder uitstoot en meer duurzame vervoerskeuzes.
  • Evolutie in vervoerskeuze (modal split):
    • Tegen 2027: 40% duurzaam vervoer / 60% auto
    • Tegen 2032: 45% duurzaam vervoer / 55% auto
    • Tegen 2040: 50% duurzaam vervoer / 50% auto

Duurzame vervoersinitiatieven 2023/24

Brussels Airport blijft inzetten op duurzame mobiliteit. In 2023 en 2024 zijn verschillende projecten uitgerold om de luchthaven vlotter, groener en bereikbaarder te maken – voor reizigers én personeel.

Om fietsen naar Brussels Airport aantrekkelijker te maken, werd in 2023 een nieuwe fietsbrug gebouwd. Die verbindt de fietssnelwegen FR20, F214 en F217 rechtstreeks met de cargozone.

 Daarnaast werden drie fietstellers geplaatst op strategische toegangswegen, in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant. De verzamelde data vormt de basis voor een toekomstgerichte strategie om het fietsverkeer van en naar de luchthaven verder te stimuleren.

Brussels Airport stelde ook een dedicated Fietsmanager aan, die het fietsgebruik bij luchthavenpersoneel en in de bredere community promoot.

Reizigers die kiezen voor trein of bus, genieten sinds kort van extra comfort. In de bagagehal werd een interactieve mobiliteitsmuur geplaatst met realtime reisinformatie over aankomst- en vertrektijden van openbaar vervoer.

Bovendien werd een centraal ticketpunt ingericht waar reizigers makkelijk tickets kunnen kopen voor alle vervoersopties van en naar de luchthaven.

In samenwerking met Interparking werden extra laadpalen voor elektrische wagens geïnstalleerd op de passagiersparkings. Zo speelt Brussels Airport in op de stijgende vraag naar elektrisch laden op de luchthaven.

Sinds 2023 kunnen luchthavenmedewerkers gebruikmaken van de carpoolapp M Pact, beschikbaar via brusselsairport.carpool.be.

Autodelen wordt actief gepromoot via bewustmakingscampagnes, met speciale aandacht voor medewerkers met vroege of late shifts. Voor hen vormt gedeelde mobiliteit een handig alternatief voor het openbaar vervoer, én een manier om de CO₂-uitstoot te verminderen.