Reisdocumenten

 • Vereiste documenten
 • Reisadvies per bestemming

Reis je naar het buitenland? Dan heb je officiële reisdocumenten nodig. Deze zijn afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Vraag deze documenten ruim van tevoren aan.

Je luchtvaartmaatschappij controleert deze bij het inchecken. Mis je bepaalde documenten? Of zijn ze ongeldig? Dan mag je niet aan boord.

Deze documenten kun je nodig hebben:

 • Identiteitskaart
 • Paspoort
 • Visum
 • Inentingsbewijs

Informatie en reisadvies

De website van de federale overheid geeft alle informatie over reisdocumenten per bestemming.  

De website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde geeft alle informatie over vaccinaties en andere medische voorzorgsmaatregelen.  

Je luchtvaartmaatschappij of reisbureau geeft gedetailleerde informatie over de benodigde documenten. 

Gebruik je medicatie op voorschrift? Zorg ervoor dat je voldoende voorraad bij hebt met een kopie van het voorschrift. Iets vergeten? Geen probleem, Brussels Airport heeft een eigen apotheek

Ben je zwanger? Een doktersattest is vereist om te vliegen vanaf de 28ste week van de zwangerschap. Luchtvaartmaatschappijen weigeren meestal passagiers vanaf de 36e week.  

Algemene informatie over vaccinaties en andere medische voorzorgsmaatregelen vind je hier

Kinderen en baby's moeten een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart hebben. Je kunt een Kids-ID aanvragen bij je gemeente. Dit is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. Hiermee kunnen ze reizen binnen de Europese Unie en verschillende andere landen.

De afgifte van een Kids-ID duurt ongeveer 3 weken en soms nog langer. Een last-minute aanvraag gedaan? Je kunt gebruik maken van de versnelde aanvraagprocedure. Let op: deze is duurder.

Meer informatie

Het Visa Waiver programma geldt voor inwoners van de meeste Europese landen, waaronder België en de buurlanden. 

Reis je naar de VS en neem je deel aan het Visa Waiver Programma? Dan heb je geen visum nodig. Maar je hebt wel een geldig paspoort nodig. Ook moet je een verplichte online procedure doorlopen: de ESTA-aanvraag (Electronic System for Travel Authorisation application). 

Registreer je op de ESTA-website van de Amerikaanse overheid. Het is essentieel dat je dit op voorhand doet. 

Houd er rekening mee dat je ESTA-aanvraag kan worden geweigerd. Wil je toch naar de VS reizen? Dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. 

 

Meer informatie 

 • Neem kopieën mee van al je reisdocumenten 

 • Neem nuttige informatie apart mee (bijvoorbeeld gegevens over medicatie)  

 • Neem een extra set pasfoto's mee  

 • Neem medicijnen mee in je handbagage  

 • Bewaar een kopie van eventuele recepten in je handbagage