Grenscontrole

  • Paspoortcontrole voor vertrek vanuit B- of T-gates
  • Automatische paspoortcontrole momenteel enkel voor EU-paspoorten bij vertrek
  • Houd je reisdocumenten bij de hand

Vlieg je naar landen buiten de EU? Dan moet je eerst langs de paspoortcontrole. 

Automatische grenscontrole bij vertrek

Wie kan de geautomatiseerde grenscontrolepoortjes gebruiken? 

  • Je bent ouder dan 12.

  • Je bezit een EU-paspoort. 

  • Je vliegt vanaf gates B.

*Momenteel kunnen alleen EU-paspoorten gebruikt worden voor de automatische grenscontrolepoorten. Nationale EU identiteitskaarten kunnen momenteel niet worden gebruikt voor de automatische grenscontrole.  

Als gevolg van de BREXIT worden UK-paspoorten niet langer erkend als EU-paspoorten. Passagiers die reizen met een Brits paspoort worden verzocht om bij de grenscontrole “All Passports” te volgen. 

Zo werkt de automatische paspoortcontrole 


Handmatige grenscontrole bij vertrek

Passagiers zonder EU-paspoort of passagiers uit de EU die reizen met kinderen jonger dan 12 moeten door de klassieke grenscontrole. Daar worden je reisdocumenten handmatig gecontroleerd.

 

Gouden COVID-19 regels, ook voor de grenscontrole

Natuurlijk gelden overal de 3 gouden regels:

  • Bewaar een afstand van 1,5 meter van anderen.
  • Het dragen van een mondmasker in de luchthaven blijft sterk aangeraden ook al is het niet langer verplicht in de luchthaven of in het station. Op alle bussen blijft het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar. In het vliegtuig wordt Het dragen van een mondmasker bepaald door de vliegtuigmaatschappijen. Raadpleeg je luchtvaartmaatschappij voor de zekerheid.
  • Het is aanbevolen om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten.

Deze maatregelen gelden eveneens voor de automatische grenscontrole.  Enkel als jij jouw paspoort valideert in één van de automatische poortjes is het belangrijk om jouw mondmasker even tot onder de kin te trekken. Zo kunnen onze machines jouw gezicht goed herkennen. Vergeet bij het openen van de poortjes jouw mondmasker niet terug op te zetten. 

Een overzicht van onze sanitaire maatregelen vind je hier.

Grenscontrole bij overstappen

Heb je een aansluitende vlucht op onze luchthaven? Je gaat alleen langs de grenscontrole als je de EU binnenkomt of verlaat. Concreet: als je van de A- naar de B- of T-gates gaat of van de B- naar de A-gates.

 

 

Grenscontrole op aankomst 

Kom je van een non-Schengenland, dan ga je eerst door de grenscontrole. Hier zijn enkel de bemande balies open. De automatische grenscontrolepoortjes zijn voorlopig nog niet beschikbaar. Wanneer je je aanmeldt bij een balie, zal de agent je vragen om je mondmasker even af te zetten. Houd zeker alle reisdocumenten inclusief de vereiste COVID-19 documenten (zoals het PLF formulier) bij de hand voor een vlotte en snelle controle.

In de bagagezaal helpen vloerstickers en markeringen op de grond om voldoende afstand te houden. Wij zorgen ondertussen voor een maximale spreiding van vluchten over de bagagebanden zodat afstand houden makkelijker wordt. Bagagetrolleys zijn nog steeds beschikbaar om je bagage te vervoeren en deze worden uiteraard grondig ontsmet.