Niet-vergezelde minderjarigen

  • Richtlijnen voor alleenreizende kinderen

Kinderen tot en met 12 jaar mogen nooit zonder begeleiding van een volwassene met het vliegtuig reizen. Toch laten de meeste luchtvaartmaatschappijen alleenreizende kinderen van minder dan 12 jaar toe voor zover ze onder het statuut van ‘niet-vergezelde minderjarige’ of ‘unaccompanied minor’ reizen (doorgaans vanaf 5 jaar).

Begeleiding tegen betaling

De luchtvaartmaatschappij zorgt dan tegen betaling voor de begeleiding van niet-vergezelde minderjarigen. De kinderen worden op Brussels Airport afgezet door een verantwoordelijke ouder of voogd waarna een medewerker van de luchtvaartmaatschappij het kind onder de hoede neemt tot op de luchthaven van bestemming. Daar wordt het kind overgedragen aan de door de verantwoordelijke ouder of voogd aangewezen persoon.

Let op: sinds 4 november 2019 is het niet langer mogelijk om zelf een niet-vergezelde minderjarige tot aan de gate te begeleiden. Een medewerker van de luchtvaartmaatschappij zorgt voor de begeleiding.

Je kan deze service reserveren bij je luchtvaartmaatschappij wanneer je je ticket boekt. Hou er rekening mee dat niet alle maatschappijen deze service aanbieden. Voor alleenreizende kinderen gelden uiteraard strenge procedures en identiteitscontroles. Vraag dus tijdig advies aan je reisbureau of luchtvaartmaatschappij.

Alleenreizende kinderen die op Brussels Airport aankomen, kunnen worden opgewacht in de aankomsthal, waar ze door de begeleider van de luchtvaartmaatschappij naartoe gebracht worden.