Zwaluwen vinden stilaan de weg naar kunstnestjes

  • Biodiversiteit Biodiversiteit

Brussels Airport werkt al geruime tijd samen met vogelvereniging De Kille Meutel, de gemeenten Zaventem en Steenokkerzeel en Regionaal Landschap Brabantse Kouters om de zowat 100 zwaluwenkoppels op de luchthaven te laten verhuizen naar een ander nest, weg van de luchthaven. Dat is veiliger voor de beestjes zelf, en ook voor de vliegtuigen.

Zwaluwen verhuizen is evenwel geen sinecure want een zwaluw is erg honkvast en vliegt in april altijd in een rechtstreekse vlucht terug naar zijn oude nest. Het is dus zaak om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke nest een nieuw kunstnest of een til te plaatsen waar de zwaluwen dan hopelijk een nieuwe thuis maken.

De eerste resultaten van deze nestenverhuisoperatie zijn alvast bemoedigend. Zowel in een aantal kunstnestjes aan het viaduct in Zaventem als in de kunstnestjes in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe, de uiteindelijke bestemmingszone, hebben zwaluwen zich genesteld. De kunstnestjes bij particulieren in de uitwijkzone en de kunstmatige dakoversteek met kunstnestjes in Steenokkerzeel hadden minder aantrek en wachten voorlopig nog op hun eerste bewoners.

Stapje per stapje

Brussels Airport Company zet samen met De Kille Meutel en de gemeenten Zaventem en Steenokkerzeel en Regionaal Landschap Brabantse Kouters de komende jaren het werk verder, zodat steeds meer zwaluwen de verhuis inzetten naar een stekje buiten de luchthaven. In het plan staat om de nestjes elk jaar met 400 meter te verplaatsen. Er wordt nog bekeken of dit ritme aangehouden blijft.

Belangrijk om de kunstnesten en de zwaluwentil bevolkt te krijgen, is de inzet van geluidsinstallaties met lokroepen van de zwaluw. Deze bleek erg efficiënt in Zaventem, want maar liefst 40% van de nestjes van de zwaluwentil werden daar bevolkt door een zwaluwenpaar. Ook voor deze installaties wordt bekeken hoe deze optimaal ingezet kunnen worden.