Twee nieuwe inspectieposten voor perishables op Brussels Airport

Cargo

Vernieuwde Perishable Management App voor vlot digitaal inspectieproces 

In de logistieke zone van Brussels Airport is de nieuwe infrastructuur voor het transport van perishables van DSV-Panalpina Adelantex en Kuehne+Nagel operationeel. Dat gaat om gekoelde magazijnen met daarbij ook twee bijkomende grensinspectieposten voor het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, om het transport en de controles van bederfbare goederen vlot en efficiënt te laten verlopen. Daarnaast is ook de Perishable Management App vernieuwd, deze app maakt het mogelijk digitaal documenten en certificaten te delen en de inspectie op te volgen.  

In de cargostrategie van Brussels Airport staan vier domeinen centraal waarvoor de luchthaven ook state-of-the-art infrastructuur aanbiedt: farmaceutische producten, levende dieren, e-commerce en perishables. Perishables, of bederfbare goederen, gaat om de tonnen bloemen, planten en voedingswaren die via de luchthaven worden in- en uitgevoerd. De producten die het vaakst via de luchthaven worden getransporteerd zijn rozen uit Ethiopië, Kenia, Colombia en Ecuador, tropisch fruit zoals ananas, mango’s en bessen, en noten, aangevuld met een uitgebreide variëteit aan groenten uit West-Afrika en vis en vlees uit Canada en de Verenigde Staten. 

Brussels Airport heeft al meerdere jaren fors geïnvesteerd om zijn logistieke hub Brucargo verder te versterken. Na de oplevering van de nieuwe magazijnen aan de westkant van Brucargo eerder dit jaar, is de infrastructuur voor perishables van twee luchthavenpartners daar nu operationeel. In de nieuwe faciliteit van Kuehne+Nagel heeft zijn uitgebreide KN FreshChain netwerk uitgebreid met een nieuwe faciliteit op Brucargo die bestaat uit 3000 m² temperatuurgecontroleerde magazijnen, voorzien voor het lossen, de afhandeling en de opslag van deze goederen en 730 m² overdekte buitenruimte, met twee speciale laaddocks. DSV-Panalpina Adelantex heeft zijn perishables centre geopend in samenwerking met handling agent WFS, zij beschikken over 2700 m² temperatuurgecontroleerde magazijnruimtes met daarnaast een bijkomende diepvriesruimte aan -20°C.  Er is ook een overdekte buitenruimte van 350 m² en vier laad- en losdocks om een snelle doorstroming en behandeling van verse goederen te garanderen. Beide magazijnen hebben directe toegang tot het tarmac. 

Beide faciliteiten beschikken ook over een interne grensinspectiepost voor de inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid die daar snel en eenvoudig fytosanitaire controles kunnen uitvoeren. Een groot aantal bederfbare goederen die ons land worden ingevoerd, moeten een fytosanitaire controle ondergaan. Als luchthaven is het nog belangrijker geworden om over voldoende goedgekeurde capaciteit te beschikken die voldoet aan de strengere Europese wetgeving. Er waren al drie inspectiepunten voor dit type goederen, nu komen er dus twee nieuwe grensinspectieposten bij. 

Vernieuwde Perishable Management App  

 Daarnaast is recent ook de vernieuwde versie van de Perishable Management App  gelanceerd. De Perishable Management App is een online applicatie via BRUcloud, het data sharing platform van Brussels Airport. Deze app stroomlijnt het inspectieproces bij het importeren van bederfbare goederen. De expediteur kan via de app het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid op de hoogte brengen van een zending door deze op een geautomatiseerde manier in de app aan te maken en er de nodige certificaten aan te koppelen. Dit zorgt ervoor dat het FAVV alle controles van documenten en ook de fysieke controles van de goederen op een efficiënte en papierloze manier kan uitvoeren. 

De belangrijkste nieuwe functie is de geautomatiseerde integratie van zendinggegevens en -statussen met TRACES NT, het meertalige online platform voor sanitaire en fytosanitaire certificering van de Europese Commissie. Dit zorgt ervoor dat zowel de expediteur als het FAVV in real time de status van de inspectie en controle van de zendingen kunnen opvolgen, wat zorgt voor minder administratie en een nog efficiënter proces. De toepassing van de app zal in de toekomst nog worden uitgebreid naar veterinaire en andere inspecties.  

Bij bederfbare goederen is tijd, temperatuur en een goede zorg prioriteit, om te zorgen dat deze producten vers en onbeschadigd op bestemming komen. Door deze digitalisering van de processen en deze uitbreiding van de inspectiecapaciteit, biedt het ecosysteem van Brussels Airport, met de vele gespecialiseerde partners, hiervoor een uitstekende hub.