Brussels Airport verwelkomt meer dan 1,3 miljoen passagiers in oktober

Brussels Airport - General

Cargo blijft groeien met een volumetoename van 19% 

De maand oktober was voor Brussels Airport vergelijkbaar met de maand september: de luchthaven ontving meer dan 1,3 miljoen passagiers of 57% van het volume vóór de crisis en het beste percentage van dit jaar. Vracht blijft vooruitgang boeken met, voor oktober, een stijging van het volume met 19% tegenover oktober 2020.  

 

Passagiersverkeer: 57% van de bezoekcijfers van oktober 2019  

Gedurende de maand oktober reisden 1.312.809 passagiers via Brussels Airport. Dit is een daling met 43% in vergelijking met oktober 2019, maar een forse stijging ten opzichte van oktober 2020, toen slechts 312.556 passagiers de luchthaven bezochten. De maand oktober zet de trend van de drie laatste maanden door en is de derde maand dit jaar met meer dan 1,3 miljoen passagiers.  

Omdat het begin van de herfstvakantie aan het einde van de maand viel, ontving Brussels Airport in oktober meer vertrekkende dan aankomende passagiers. De vakantievluchten, vooral binnen Europa, kenden alweer een groot succes, net als bezoeken aan familie en vrienden in het buitenland of de vakanties in een tweede verblijf. Tijdens de herfstvakantie verwelkomde Brussels Airport heel wat passagiers die hun reis, die oorspronkelijk gepland was voor afgelopen zomer, hadden uitgesteld naar het najaar. Ook de slechte weersomstandigheden van de afgelopen maand hadden een gunstige invloed op de last minute boekingen. Tot slot hernemen ook de zakenreizen stilaan. 

De tien populairste landen in oktober waren achtereenvolgens Spanje, Italië, Portugal, Duitsland, Turkije, Frankrijk, Griekenland, Marokko, Zwitserland en de Verenigde Staten (voor dat laatste land zouden de effecten van de heropening van de grenzen op 8 november voor toeristische reizen zich vanaf november moeten laten voelen). Vooral Griekenland (129% ten overstaan van de cijfers voor 2019) en Marokko (99% ten overstaan van de cijfers voor 2019) zijn de twee snelst groeiende landen. De tien populairste bestemmingen in oktober waren Madrid, Lissabon, Barcelona, Malaga, Rome, Milaan, Istanbul, Alicante, Genève en Frankfurt. 

Transferpassagiers zijn goed voor 16% van de vertrekkende passagiers, dat aandeel is lager dan in 2019 door de sterke toename van het aantal lokale vertrekkende passagiers.  

Cargo: meer dan 73.000 ton vervoerd in oktober 

Het totale vrachtvolume op Brussels Airport bleef ook in oktober positieve groeicijfers neerzetten (+ 19% in vergelijking met 2020), en dit dankzij een sterke vraag naar luchtvrachtcapaciteit.  

De groei in luchtvracht (+ 18%) is merkbaar in de drie segmenten, zowel in het volvrachtsegment (+ 22%) als bij de expresdiensten (+ 8%) en in het volume vracht aan boord van passagiersvluchten (+ 41%) dat zich verder herstelt dankzij het groeiend aantal passagiersvluchten. 

In het full cargo-segment kent Brussels Airport opnieuw een groei bij zowat alle bestaande klanten. Het zijn vooral de nieuwe routes vanuit Azië die bijdragen aan deze mooie groei. Azië blijft dan ook de belangrijkste regio, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika. 

Het transport van Covid-19-vaccins van en naar Brussels Airport gaat door; tot nu toe meer dan 450 miljoen vaccins via de luchthaven binnen Europa verscheept. Brussels Airport organiseert ook veel vaccinvluchten via het COVAX-platform naar de Afrikaanse landen dankzij schenkingen van vaccins van lidstaten van de Europese Unie.   

Vluchten 

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in oktober met 33% ten opzichte van de periode voorafgaand aan de crisis (2019). Brussels Airport registreerde 13.739 bewegingen (tegenover 20.622 in oktober 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 43%. Goed nieuws is dat de gemiddelde bezettingsgraad per vlucht 130 passagiers bedroeg, bijna gelijk aan het aantal van oktober 2019 (131 passagiers). 

Het aantal vrachtvluchten nam daarentegen toe met 9% ten opzichte van oktober 2020. Het aandeel vrachtvluchten uitgevoerd met passagiersvliegtuigen is licht gestegen ten opzichte van afgelopen september. Dit soort vluchten blijft nodig vanwege de sterke vraag naar luchtvrachtcapaciteit. Deze toestellen worden ook vaak ingezet vanuit Brussels Airport om vaccins te vervoeren.