Meer dan 1,5 miljoen passagiers op Brussels Airport in april, het beste resultaat sinds het begin van de Covid-crisis

Brussels Airport - General

Bijna 66.000 ton cargo afgehandeld 

In de maand april ontving Brussels Airport meer dan 1.5 miljoen passagiers, een stijging van 527% in vergelijking met april 2021 en een daling van 31% ten opzichte van april 2019 (voor de crisis). Dit is het beste maandresultaat sinds het begin van de crisis in maart 2020. Wat betreft het vrachtvervoer zien we een daling van de luchtvrachtvolumes in vergelijking met vorig jaar (-14%), maar een stijging van 22% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. 

Passagiersverkeer: een stijging met 527% 

In april ontving Brussels Airport 1.568.413 passagiers, het beste maandresultaat sinds het begin van de crisis in maart 2020. Hoewel de vooruitgang en het herstel duidelijk zichtbaar zijn, is dit nog steeds een daling van 31% ten opzichte van april 2019. Ten opzichte van 2021 betekent dit een stijging met 527%, in deze periode in 2021 gold er nog een reisverbod. Deze vooruitgang is grotendeels te danken aan de paasvakantie en zette zich na de vakantie nog voort. Het begin van de Meivakantie in Nederland had ook een positieve invloed op de cijfers van de laatste week van april. De staking van het Belgische cabinepersoneel van Ryanair had een zeer beperkte impact, omdat slechts een vijftiental vluchten van Ryanair op Brussels Airport daardoor getroffen werd.   

Het aantal vertrekkende transferpassagiers bedraagt 13%. Dat komt neer op een daling van 4 procentpunten ten opzichte van 2019 door het sterkere herstel van het lokale verkeer en de vermindering van het aantal transfers in Europa.  

De top tien van meest bezochte landen in april vanuit Brussels Airport waren Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Turkije, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Griekenland. Met name voor Spanje, Turkije en Griekenland konden goede cijfers opgetekend worden ten opzichte van 2019.  

De tien belangrijkste bestemmingen in april waren Madrid, Barcelona, Rome, Lissabon, Malaga, Milaan, Londen, Alicante, Istanbul en Genève. Met name voor Istanbul, Alicante en Malaga waren de passagiersaantallen hoog.  

Vrachtvervoer: daling (-14%) van de vrachtvolumes 

Het vrachtvervoer op Brussels Airport daalde in april met 14% in vergelijking met april 2021. Ook bij de volumes luchtvracht is er een daling van 14%. We zien een daling van 30% in het volvrachtsegment, terwijl het vrachtvervoer aan boord van passagiersvluchten sterk is gestegen met 58% vanwege de stijging van het aantal passagiersvluchten. Het aandeel van de cargovluchten die uitgevoerd werden met passagierstoestellen bedroeg 39% van de volvrachtvluchten.  

De expresdiensten kenden een daling van 17% door de vertraging in de groei van de e-commercemarkt in West-Europa en de tijdelijke reallocatie van bepaalde vluchten naar andere luchthavens. Daarnaast daalden de volumes getruckte vracht met 14%.  

Azië is opnieuw de grootste import- en exportregio geworden. Afrika is de tweede importregio en de derde exportregio en noteert voor beide segmenten een groei in vergelijking met vorig jaar. Noord-Amerika is de derde importregio en de tweede exportregio.  

Sinds het begin van de wereldwijde distributie van vaccins in november 2020 heeft Brussels Airport 1,2 miljard COVID-19 vaccins afgehandeld, wat Brussels Airport de belangrijkste Europese hub maakt voor het vaccintransport. 

Vluchten 

Het totale aantal vliegbewegingen in april 2022 is met 152% gestegen ten opzichte van 2021, tot 14.838 vliegbewegingen (t.o.v. 19.710 in 2019). Het aantal passagiersvluchten nam met 306% toe ten opzichte van 2021 en bedraagt 70% van het aantal passagiersvluchten in april 2019. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht was 130, tegenover 128 in 2019. De bezettingsgraad van de vluchten blijft dus stijgen.  

Wat betreft het vrachtvervoer, is het aantal cargovluchten gedaald met 16% tegenover 2021.