15de Brussels Airport Aviation Awards uitgereikt

Brussels Airport - General

Naar jaarlijkse traditie heeft Brussels Airport Company opnieuw de Brussels Airport Aviation Awards uitgereikt. Met deze awards wil Brussels Airport de luchtvaartmaatschappijen en partners bekronen die in 2021 hebben uitgeblonken op het gebied van punctualiteit en prestaties, netwerkontwikkeling, en veiligheid en milieu. Tijdens een live partnerevenement werden de 12 awards uitgereikt. 

Brussels Airport organiseert de Aviation Awards al sinds oktober 2007, om de luchtvaartmaatschappijen en partners die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd te eren. In 2021 vond een aangepaste editie plaats met enkel Cargo Awards, omdat de passagiersmaatschappijen en -partners in 2020 zwaar werden getroffen door de coronacrisis. Dit jaar kon opnieuw een volledige editie van de Aviation Awards worden gehouden met winnaars in 12 verschillende categorieën. 

Performance en Punctuality Awards 

De Performance en Punctuality Awards worden uitgereikt aan passagiers- en cargomaatschappijen die uitblinken in stiptheid en prestaties. Punctualiteit is de beste on-time performance, dat wil zeggen een aankomst of vertrek binnen 15 minuten van de geplande tijd. De prestaties voor cargo worden berekend aan de hand van het aantal wekelijkse vluchten, het aantal bestemmingen, de totale hoeveel gevlogen vracht, de vracht per vlucht en de groei in het tonnage vracht. 

 1. Cargo Airline Performance Award: Qatar Airways Cargo 

De luchtvaartmaatschappij die het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Brucargo was Qatar Airways Cargo, en dat voor het derde jaar op rij. De luchtvaartmaatschappij voert momenteel wekelijks 11 geplande vluchten uit tussen Brussel en Doha. De andere genomineerden waren Ethiopian Airlines Cargo, Sichuan Airlines en Singapore Airlines Cargo. 

 1.  Short Haul Airline Punctuality Award: Aer Lingus 

De Punctuality Awards zijn voor de luchtvaartmaatschappijen met de beste on-time performance. Voor de Punctuality Award werd er gekeken naar de laatste zes maanden van het afgelopen jaar, omdat deze periode het herstel van het vliegverkeer beter weerspiegelt. In 2021 was Aer Lingus de meest punctuele luchtvaartmaatschappij met een on-time performance van 93,5% voor vertrek vanaf onze luchthaven. Aer Lingus presteerde net iets beter dan de andere genomineerde luchtvaartmaatschappijen in deze categorie: Air Europa, Eurowings, airBaltic en Croatia Airlines. 

 1. Long Haul Airline Punctuality Award: Emirates 

De Punctuality Award voor langeafstandsmaatschappijen gaat naar Emirates. Vorig jaar had deze luchtvaartmaatschappij een on-time performance van 88,6%. De andere genomineerden in deze categorie waren ANA, Qatar Airways, Etihad en Ethiopian. 

Cargo Awards 

Er zijn twee awards specifiek voor cargo stakeholders en -partners op Brussels Airport voor innovatie, groei en partnerschap. 

 1. Brucargo Award: dnata 

De Brucargo Award werd in 2012 geïntroduceerd om onze partners op Brucargo in de kijker te zetten. De award gaat dit jaar naar dnata. Deze afhandelaar heeft zich laten zien als een stabiele en betrouwbare afhandelingspartner voor Qatar Airways en droeg bij aan de innovatieprojecten binnen de Brucargo community. In het afgelopen jaar heeft de maatschappij twee IATA CEIV-certificaten behaald, voor farmaceutische goederen en levende dieren. De andere genomineerden in deze categorie waren ACIC Operator, Aviapartner Cargo, Customs Brucargo, Flanders Investment & Trade en Swissport Cargo. 

 1. Logistic Provider Award: DSV 

In 2021 heeft DSV zowel groei als een grote inzet getoond voor de segmenten perishables (beperkt houdbare producten) en het vervoer van levende dieren, naast algemene vracht. Ze hebben aanvullende chartervluchten geïntroduceerd en bijgedragen aan de ontwikkeling van het vervoer van farmaceutische producten en perishables op Brussels Airport. Naast DSV waren ook DHL Global Forwarding, Hongyuan Group en Ziegler in deze categorie genomineerd. 

Environment and Safety Awards 

De Environment en Safety Awards worden uitgereikt aan luchtvaartmaatschappijen of partners die een bijzonder bijdrage hebben geleverd aan het milieu en aan de voortdurende verbetering van veiligheidsnormen en -bewustzijn. 

 1. Environment Award: DHL Aviation 

De Environment Award ging naar DHL Aviation. Het bedrijf heeft zijn CO2-uitstoot verminderd door te investeren in elektrische voertuigen voor op het tarmac en heeft zich geëngageerd om Sustainable Aviation Fuels te implementeren. Daarnaast heeft DHL Aviation een duidelijk gedefinieerde duurzaamheidsstrategie, die naast klimaat ook gendergelijkheid, diversiteit en inclusie omvat, en de verdere versterking van de samenwerking met alle belanghebbenden, waaronder ook hun deelname aan het Brussels Airport Stargate-project.  

 1. Safety Award: Gate Gourmet 

Gate Gourmet staat bekend om zijn uitstekende reactieve attitude, een coöperatieve veiligheidsattitude, efficiënte communicatie en het opvolgen van acties, waarvoor ze de Safety Award winnen. De andere genomineerden waren Skytanking en Mobility Masters. 

Network Development Awards 

De Network Development Awards gaan naar luchtvaartmaatschappijen die nieuwe routes hebben gelanceerd of een belangrijke groei in passagiers of vrachtvolumes hebben gerealiseerd. 

 1. Cargo Airline Award: DHL Aviation 

De award voor Cargo Airline 2021 gaat naar DHL Aviation. Ze zijn in 2021 sterk gegroeid en hebben extra routes naar Noord-Amerika geïntroduceerd om hun netwerk vanaf Brussel te versterken. DHL Aviation heeft ook een bewuste keuze gemaakt om mee te bouwen aan een duurzame toekomst door zich aan te sluiten bij het Brussels Airport Stargate-project. De andere genomineerden waren Ethiopian Airlines, Sichuan Airlines, Singapore Airlines en Qatar Airways. 

 1. Cargo Special Achievement Award: All Nippon Airways 

In 2020 hebben we de Cargo Special Achievement Award geïntroduceerd voor de organisatie die sterk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Brussels Airport als vooraanstaande hub voor de wereldwijde distributie van Covid-19-vaccins. Dit jaar gaat de award naar All Nippon Airways dat de activiteiten op Brussels Airport succesvol hervatte met passagierstoestellen voor cargo en dat een cruciale rol speelde bij de export van vaccins naar Japan. ANA heeft een zeer toegewijd lokaal team dat de eerste vaccinvlucht naar Tokyo op onberispelijke wijze heeft voorbereid. De andere genomineerden waren DHL Express, Pfizer, Pharma.aero en United Airlines. 

 1. Short Haul Airline Network Development Award: Royal Air Maroc en Turkish Airlines 

Deze categorie kende twee winnaars met een award voor zowel Royal Air Maroc als Turkish Airlines. Royal Air Maroc heeft een intensief vluchtschema uitgevoerd om de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap te bedienen, ondanks twee opeenvolgende reisverboden van de Marokkaanse regering. Turkish Airlines voerde een druk vluchtschema uit om de Belgisch-Turkse gemeenschap te bedienen en introduceerde bovendien nieuwe vluchten naar Antalya en dit jaar naar Ankara. Na de lockdowns en reisverboden was het belangrijker dan ooit om vrienden en familie opnieuw met elkaar te verbinden. De andere genomineerden waren Nouvelair, SKY Express en SunExpress. 

 1. Long Haul Airline Network Development Award: Brussels Airlines 

Brussels Airlines mag deze award mee naar huis nemen vanwege het succesvolle herstel van hun Afrikanetwerk tijdens de coronacrisis en vanwege het feit dat ze een essentieel onderdeel van het Lufthansa Group-netwerk vormen. De andere genomineerden in deze categorie waren Air Belgium, Ethiopian, TUI fly en United Airlines. 

 1. Diamond Award  

Dit jaar reiken we ook de Diamond Award uit. Deze Award wordt niet elk jaar toegekend, maar wanneer dat gebeurt, gaat de award naar een organisatie of persoon die stelselmatig bijdraagt aan de succesvolle ontwikkeling van Brussels Airport. Dit jaar gaat de Diamond Award naar Niky Terzakis, CEO van Air Belgium. Het was zijn ambitie om een nieuwe luchtvaartmaatschappij te beginnen die België met alle vijf continenten verbindt; in eerste instantie voor passagiers en in een later stadium ook voor cargo. Air Belgium is erin geslaagd om tijdens de opstartfase vele hindernissen te overwinnen en het bedrijf doorstond ook de recente coronacrisis met succes. De luchtvaartmaatschappij wordt ook erkend om haar hoogwaardige service, betrouwbaarheid, efficiëntie, teamspirit en de investering in een moderne en duurzame vloot. 

Brussels Airport feliciteert alle winnaars en genomineerden met hun inspanningen en bijdrage, vooral in dit moeilijke hersteljaar na de coronacrisis.