Bijna 1,5 miljoen passagiers op Brussels Airport in augustus, een totaal van 2,7 miljoen passagiers tijdens de zomervakantie

Brussels Airport - General

Luchtvracht blijft sterk presteren met 34% groei van de volumes t.o.v. vorig jaar 

Na reeds een drukkere julimaand zijn de passagiersaantallen in de maand augustus verder gestegen naar 56% van het passagiersaantal van augustus 2019. Maar liefst 1.469.406 passagiers reisden via Brussels Airport. Naast de vakantieperiode speelde ook het weer in België een rol in de vraag naar zonbestemmingen. De luchtvracht blijft maand na maand sterk groeien, met een stijging van de volumes met 34% in vergelijking met augustus 2020.  

“Met 2,7 miljoen passagiers op Brussels Airport deze zomervakantie, hebben we samen met de partners op Brussels Airport de relance eindelijk écht kunnen inzetten. We zitten nog niet aan de 5,3 miljoen van een normale zomer, maar het vertrouwen in reizen is zich aan het herstellen en deze zomer is opnieuw aangetoond dat dit, met vaccinatie en/of testing, ook veilig kan gebeuren.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “We hopen dat ook in september en oktober nog veel landgenoten van een welverdiende vakantie kunnen genieten nu de luchtvaartmaatschappijen een ruim aanbod aan vakantiebestemmingen blijven aanbieden, daarnaast hopen we dit najaar ook de zakenreizen te kunnen zien heropstarten. Het najaar blijft onzeker, maar wij zijn klaar om al onze passagiers in de beste omstandigheden te ontvangen.”  

Passagiersverkeer: 56% van het passagiersaantal van augustus 2019 

In de maand augustus reisden er 1.469.406 passagiers via Brussels Airport. Dat is een daling met 44% in vergelijking met augustus 2019, maar wel een aanzienlijke stijging t.o.v. augustus 2020 gezien er die maand nog geen 570 000 passagiers de luchthaven bezochten. Zoals gewoonlijk zijn er tijdens de maand augustus meer aankomende dan vertrekkende passagiers maar het aantal vertrekkende passagiers blijft hoog (654.000).  

Deze zomervakantie waren er in de maand juli en augustus in totaal 2,7 miljoen passagiers op Brussels Airport. Hiermee werd de verwachting van 2,5 miljoen passagiers voor deze zomervakantie ruim overschreden. Het is ook een aanzienlijke toename in vergelijking met de zomer van 2020, toen er slechts 1,1 miljoen passagiers via de luchthaven reisden, en ruim de helft van het aantal passagiers in een normale zomer voor de coronacrisis (5.3 miljoen in zomer 2019). 

In de maand augustus hebben de vakantievluchten, vooral binnen Europa, opnieuw een positieve impact gehad, net als het bezoek van familie en vrienden in het buitenland en reizen naar een tweede verblijf. De minder goede weersomstandigheden in België zorgden ook voor een bijkomende vraag naar vluchten naar de zon. 

De tien belangrijkste vakantielanden in augustus waren Spanje, Griekenland, Italië, Marokko, Turkije, Portugal, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Griekenland (89% van 2019) en Marokko (133% van 2019) blijven het zeer goed doen. Het aandeel vertrekkende transferreizigers is met 15% gelijk aan 2019.  

Cargo: stijging van het totale volume met 35% 

De groei van de vrachtvolumes zet zich verder in de maand augustus (+35% t.o.v. 2020). De verwachting is dat deze trend in de komende maanden zal aanhouden, door de grote vraag naar luchtvrachtcapaciteit. De groei van luchtvracht (+34%) is te zien in alle drie segmenten, bij de volvracht (+40%), de expressdiensten (+17%), maar ook bij het vrachtvervoer aan boord van passagiersvluchten (+76%) dat zich aan verder aan het herstellen is door de uitbreiding van het aantal passagiersvluchten, al blijven deze volumes nog 33% lager dan de volumes van augustus 2019. 

In het volvrachtsegment is er opnieuw een groei bij bijna alle bestaande klanten. Het zijn vooral de nieuwe routes vanuit Azië die bijdragen aan deze extra groei. Azië blijft de belangrijkste regio, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika. 

Het transport van Covid-19-vaccins van en naar Brussels Airport blijft doorgaan, met tot op vandaag meer dan 300 miljoen vaccins die op de luchthaven zijn behandeld.   

Vluchten 

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in augustus 2021 met 35% ten opzichte van de periode voor de crisis (2019). Er waren 14.098 bewegingen (t.o.v. 21.629 in augustus 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 43%. Gemiddeld waren er 133 passagiers per vlucht, t.o.v. 137 in augustus 2019. 

Het aantal cargovluchten (volvracht en expressdiensten) is in augustus 2021 hoger dan in augustus 2020 (+18,4%). Het aandeel vluchten die worden uitgevoerd met passagiersvliegtuigen die enkel voor vracht worden ingezet, bleef in de maand augustus stabiel, door de grote vraag naar luchtvrachtcapaciteit blijven deze nodig. Deze toestellen worden ook vaak voor vaccintransporten ingezet.