1,1 miljoen passagiers op Brussels Airport in november

Brussels Airport - General

Opnieuw groei in de cargovolumes met 20%

In de maand november mocht Brussels Airport meer dan 1,1 miljoen passagiers verwelkomen, dat is 56% van het aantal vóór de Covid-crisis in november 2019. Dit is de vijfde maand op rij met passagiersaantallen boven het miljoen. Cargo blijft maand na groeien met, voor november, een stijging van het totale volume met 20% tegenover november 2020.

Passagierscijfers: 56% van november 2019

In de maand november reisden 1.112.216 passagiers via Brussels Airport. Dit is een daling met 44% in vergelijking met november 2019, maar wel een forse stijging ten opzichte van november 2020, toen slechts 233.528 passagiers de luchthaven bezochten. Sinds juli bedragen de passagiersaantallen maand na maand steeds meer dan 1 miljoen passagiers, nu voor de vijfde maand op rij.

Gezien het einde van de herfstvakantie in de eerste week van november viel, ontving Brussels Airport deze maand meer aankomende dan vertrekkende passagiers. De passagierscijfers zijn in de tweede helft van de maand lager dan in de eerste helft als gevolg van het einde van de vakantieperiode en het nog steeds aarzelende herstel van zakenreizen in deze periode van het jaar.

De tien belangrijkste landen in november waren Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Turkije, Zwitserland, Marokko, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Vooral Marokko (102% van het aantal passagiers van 2019), Turkije (80% van 2019) en Spanje (79% van 2019) doen het goed. Naar de Verenigde Staten telden we 45% van het aantal passagiers van 2019. De tien populairste bestemmingen in november waren Madrid, Barcelona, Lissabon, Milaan, Rome, Malaga, Istanbul, Genève, Frankfurt en Tenerife.

Transferpassagiers zijn goed voor 16% van de vertrekkende passagiers, dat aandeel is lager dan in 2019 door het snellere herstel van het lokale verkeer.

Cargo: ruim 69.000 ton afgehandeld in november

Het totale vrachtvolume op Brussels Airport kende ook in november een mooie groei (+ 20% in vergelijking met 2020). De groei in luchtvracht (+ 23%) is het grootst in het volvrachtsegment (+ 55%) en in het volume vracht aan boord van passagiersvluchten (+ 41%) dat zich verder herstelt dankzij het groeiend aantal passagiersvluchten. De expressdiensten kenden een zeer lichte daling (-4%) maar de volumes blijven op een hoog niveau.

In het volvrachtsegment kent Brussels Airport opnieuw een groei bij zowat alle bestaande klanten zoals o.a. Qatar Airways, Ethiopian Airlines, Singapore Airlines en Sichuan Airlines.  Vooral de routes vanuit Azië en Noord-Amerika dragen bij aan de extra groei. Daarmee blijft Azië de grootste regio, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika.

Het transport van Covid-19-vaccins van en naar Brussels Airport gaat door; met meer dan 750 miljoen vaccins afgehandelde vaccins sinds de start van het vaccintransport in november 2020, zowel voor import, transit als export.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in november met 29% ten opzichte van voor de crisis (november 2019). Brussels Airport registreerde 12.794 bewegingen (tegenover 18.063 in november 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 38%. De gemiddelde bezettingsgraad was 116 passagiers per vlucht (129 passagiers in 2019).

Het aantal vrachtvluchten nam toe met 15% ten opzichte van november 2020, met vooral een toename in het aantal vrachtvluchten uitgevoerd met passagierstoestellen, vluchten die overdag worden uitgevoerd. Deze vluchten blijven nodig vanwege de grote vraag naar luchtvrachtcapaciteit en worden vanuit Brussels Airport vaak ingezet voor vaccintransporten.