1 jaar vaccintransport op Brussels Airport: 750 miljoen afgehandelde vaccins

Cargo

Sinds de eerste vaccinvlucht wereldwijd die op 27 november 2020 op Brussels Airport opsteeg, zijn er intussen al meer dan 750 miljoen vaccins getransporteerd via de luchthaven. Dankzij een jarenlange opbouw van expertise en gespecialiseerde infrastructuur is Brussels Airport de belangrijkste Europese hub voor het vaccintransport met dagelijkse vluchten naar in totaal meer dan 60 bestemmingen wereldwijd.

“Ik ben zeer trots dat wij onze rol als belangrijkste farmaceutische hub in Europa opnieuw hebben kunnen waarmaken en dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren in deze pandemie. Dankzij onze jarenlange expertise en investeringen in het transport van farmaproducten kunnen we, samen met onze partners, de vaccinatieprogramma’s wereldwijd ondersteunen. En we blijven ons dag na dag inzetten om voor deze essentiële transporten een gestroomlijnde en veilige keten te garanderen. Van de allereerste vlucht met Covid-vaccins een jaar geleden, tot de zendingen die we nu dagelijks afhandelen, samen met onze cargopartners garanderen we een vlot transport in optimale omstandigheden”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Brussels Airport is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in het transport van farmaceutische producten en biedt ook voor temperatuurgevoelige zendingen de meest optimale infrastructuur aan. De luchthaven beschikt over meer dan 35.000 m² temperatuurgecontroleerde magazijnen specifiek voor farmaceutische producten, het hoogste aantal in Europa, gespecialiseerde Airside Pharma Transporters voor de verplaatsingen op het tarmac, en het grootste aantal pharma-gecertificeerde bedrijven onder het IATA CEIV programma.

Voor het vaccintransport hebben de partners op de cargoafdeling van de luchthaven zich grondig voorbereid op alle mogelijke scenarios en vereisten in de BRUcure Taskforce. De allereerste vlucht met COVID-vaccins wereldwijd vertrok van op Brussels Airport naar de Verenigde Staten op 27 november 2020. Eén jaar later zijn er al meer dan 750 miljoen Covid-19-vaccins op de luchthaven afgehandeld.

Er zijn dagelijks vluchten met Covid-19-vaccins van op Brussels Airport naar meer dan 60 landen wereldwijd. De belangrijkste bestemmingen zijn Japan en de Verenigde Staten. De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die instaan voor het vaccintransport zijn DHL Express, United Airlines, All Nippon Airways, Japan Airlines, TUI fly, Singapore Airlines, TAP, Iberia, Lufthansa cargo, Emirates, Virgin Atlantic en Qatar Airways. Het gaat daarbij om de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.

Tot op vandaag zijn er meer dan 750 miljoen vaccins afgehandeld op Brussels Airport, dat gaat om zo’n half miljard vaccins voor export en meer dan 200 miljoen voor import. Naast import en export vervult Brussels Airport ook zijn rol als hub voor transfervluchten vanuit Azië naar bestemmingen in onder meer Zuid-Amerika en Afrika (met Sinovac en Sinopharm). Er zijn ook vluchten uitgevoerd binnen het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie met vaccindonaties van lidstaten van de Europese Unie naar Afrikaanse bestemmingen.