Bereid je dier voor op de reis

Neem je graag je huisdier mee op reis, check dan best meteen bij de boeking met je luchtvaartmaatschappij wat mogelijk is, want niet elke maatschappij hanteert dezelfde regels. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen op het aantal dieren dat per vlucht mee mag.

Ook vanuit de overheid zijn er een aantal regels opgesteld voor het reizen met gezelschapsdieren. Deze zijn dezelfde in de hele Europese Unie.

Aarzel niet even te rade te gaan bij de ambassade van het land van bestemming want daar gelden mogelijk specifieke voorwaarden waarmee je rekening moet houden.

Uiteraard heeft je trouwe vriend ook de nodige reisdocumenten en inentingen nodig. Je dierenarts kan je hierbij zeker helpen.

Je trouwe vriend heeft uiteraard de nodige reisdocumenten en inentingen nodig. Je dierenarts kan je hierbij zeker helpen.

Aarzel niet even te rade te gaan bij de ambassade van het land van bestemming want daar gelden mogelijk specifieke voorwaarden waarmee je rekening moet houden.

Afhankelijk van het ras en de grootte van je dier zullen ze ofwel meereizen in de cabine ofwel in het ruim. In elk geval dienen ze in een veilige bench vervoerd te worden, die aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Laat je huisdier ook al een aantal dagen wennen aan de bench, zodat deze omgeving alvast wat vertrouwd aanvoelt.

Extra informatie over de bench:

  • De bench moet voldoende groot zijn zodat het dier rechtop kan staan en kan liggen in een natuurlijke positie.
  • Als de bench wielen heeft zonder remmen, dienen deze verwijderd te worden tijdens de vlucht.
  • De bodem dient bedekt te zijn met absorberend materiaal, bijvoorbeeld een absorberende doek.
  • Er moet ventilatie voorzien worden langs drie zijden van de bench.
  • De bench dient solide te zijn zodat het dier niet kan ontsnappen. Voor alle zekerheid zullen er op de luchthaven nog extra kabelbinders bevestigd worden, echter geen nood, bij aankomst zijn die gemakkelijk zelf opnieuw te verwijderen.
  • Bevestig een label met de naam van je dier, alsook een kopie van zijn paspoortgegevens (en andere belangrijke informatie) aan de bench.
  • Om de omgeving wat vertrouwder te laten aanvoelen, kan je een doekje met een vertrouwde geur meegeven.
  • Optioneel kan je ook een fles water met drinknippel aan de bench bevestigen.

Blindengeleide- en assistentiehonden mogen uiteraard mee aan boord maar breng zeker vooraf je luchtvaartmaatschappij op de hoogte. Voor sommige dieren is een certificaat verplicht, neem hiervoor contact op met je dierenarts.