Andere vragen?

Als gevolg van de COVID-19 pandemie gelden voor sommige landen reisbeperkingen die in kleurencodes worden omgezet. Sinds 25 september is men vrij om te reizen, ook naar “rode zones”.

Voor meer gedetailleerde informatie en updates over geldende reisbeperkingen (o.a. kleurcodes), kan je terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken .

Vanaf 1 augustus 2020 moeten alle passagiers die aankomen  in België op voorhand een formulier invullen, het “Public Health Passenger Locator Form”.

https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form

Meer informatie over aankomst op de luchthaven, vind je hier.

De toegang tot de vertrekhal is door de temperatuurcontrole ook gewijzigd. Iedereen worden omgeleid zodat iedereen langs de thermische camera’s loopt.

Kom je iemand ophalen? Wacht hem/haar op in de wagen op de parkeerplaats, of als deze persoon hulp nodig heeft, buiten aan de uitgang van de aankomsthal. Iemand opwachten in de aankomsthal is niet toegelaten. Respecteer de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Bij ministerieel besluit is het vanaf 19/10/2020 verboden om je op de openbare weg en in de openbare ruimtete bevinden tussen 24.00 uur en 05.00 uur ’s morgens. Tijdens die tijdsspanne zijn enkel essentiële verplaatsingen toegestaan.

Breng dus een bewijs van je vlucht mee (bv. je ticket) wanneer je je begeeft naar de luchthaven. Tracht zoveel mogelijk met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar de luchthaven te komen.

De luchthaven is vlot toegankelijk met alle transportmiddelen. 

Het openbaar vervoer van en naar de luchthaven rijdt volgens de normale dienstregeling. Vanaf 12 jaar is het dragen van een mondmasker verplicht op trein/tram/bus zoals dit ook het geval is in de luchthaventerminal.

Alle parkings zijn open, behalve parking P3.

Voor meer info over de mobiliteit rond de luchthaven verwijzen we je graag door naar deze pagina.

Op Brussels Airport kan je je laten testen op COVID-19 door middel van een PCR-test. Het COVID-19 Test Centre wordt uitgebaat door Ecolog en bevindt zich net buiten de luchthaventerminal (op niveau Vertrek). 

Meer informatie op de pagina gewijd aan het COVID-19 Test Centre

Absoluut! Je kan hiervoor uiteraard beroep doen op je eigen gezond verstand maar als reminder is de luchthaven ook uitgerust met vloermarkeringen. Op die manier vergeet je zeker geen 1,5 meter afstand te houden.

Er hangen ook overal affiches, er zijn aanduidingen op de informatieschermen en er worden boodschappen omgeroepen.

Tijdens jouw reis door de luchthaven zal je op verschillende locaties desinfecterende handgel tegenkomen, zowel in de vertrekhal, de pieren, de bagagezaal, ….  In totaal zijn er meer dan 200 vaste dispensers beschikbaar. Daarnaast zijn er ook enkele mobiele units met handgel voorzien alsook mobiele wasbakken om je handen te wassen. 

Mondmaskers kan je verkrijgen in automaten aan de verschillende ingangen van de luchthaven. Voor kinderen is er zelfs een mondmasker met Smurfen, een exclusief ontwerp voor Brussels Airport.

Bekijk hier al onze veiligheidsmaatregels.

Hoe werkt de temperatuurcontrole?

Sinds 15 juni 2020 wordt elke passagier die via Brussels Airport reist, onderworpen aan een temperatuurcontrole. 

De temperatuurcontrole voor de vertrekkende passagiers gebeurt op de curb (de voetgangerszone voor de vertrekhal). Elke passagier die aankomt op de luchthaven zal via een omleiding tot op de curb geleid worden. De temperatuurcontrole gebeurt met warmtecamera’s die de lichaamstemperatuur vanop afstand ogenblikkelijk en accuraat kunnen meten. Zo kan de temperatuur van elke persoon gemeten worden tijdens het binnenwandelen van de luchthaven. De temperatuurcontrole wordt ten alle tijden bemand door specifiek opgeleid personeel. 

We roepen passagiers op om als ze op de dag van hun reis onwel zijn of een verhoogde temperatuur hebben, hun reis uit te stellen en niet naar de luchthaven te komen. 

Wat als ik koorts blijk te hebben tijdens de temperatuurcontrole?

Indien je een vertrekkende passagier bent en een verhoogde temperatuur blijkt te hebben, zal je een tweede keer gescreend worden. Indien je ook bij de tweede screening een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C hebt, zal je discreet naar het medisch personeel begeleid worden.
Tijdens de medische controle in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, zal de temperatuur nogmaals worden gecontroleerd en zal het medisch personeel op basis van een vragenlijst en gesprek met jou nagaan of je COVID-19-symptomen hebt.  Indien dit het geval is, wordt de toegang tot de terminal en de vlucht verboden.

Wordt de temperatuur van baby’s ook gescreend?

Nee, kinderen jonger dan 6 jaar worden niet gescreend. Zij mogen de luchthavengebouwen dus altijd betreden.

Is de temperatuurmeting conform de privacywetgeving?

De privacywetgeving wordt gevolgd en de data worden niet opgeslagen voor verwerking. De schermen worden enkel bekeken door het hiervoor opgeleide personeel en enkel in functie van hun opdracht waarbij ze de anonimiteit respecteren. Deze beelden worden niet gekoppeld aan andere data. Wie een verhoogde temperatuur vertoont, zal discreet aangesproken worden. 

Wie zorgt er voor een vergoeding van mijn reis als ik door een te hoge temperatuur niet kan vertrekken?

Om de eventuele vergoeding voor je reis te bekijken, neem je best contact op met je luchtvaartmaatschappij en/of reisverzekering.

De symptomen die overeenstemmen met Covid-19 zijn koorts, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, smaak- en geurverlies, vermoeidheid, … Als je deze symptomen vertoont, raden we je aan om jouw reis uit te stellen. Je wordt verzocht niet naar de luchthaven te komen maar contact op te nemen met je huisarts.
 

We raden nog steeds aan om 2 uur op voorhand naar de luchthaven te komen voor een Schengen vlucht en 2.5 uur voor een Non-Schengen vlucht. 

Wil je hier eerst nog een COVID-test laten afnemen? Bekijk dan best de wachttijd voor de resultaten van je test. Die hangt namelijk af van het tijdsslot waarin de test wordt afgenomen.

COVID-19 Test Centre

Momenteel zijn nog niet alle winkels en restaurants op de luchthaven opnieuw open.

Hier vind je een overzicht van de winkels die wel reeds open zijn.

Hier vind je een meer info over de bars en restaurants.

De richtlijnen voor de HORECA in België zijn ook van toepassing in de bars en restaurants op de luchthaven.

Alle lounges zijn momenteel gesloten.

Zodra de omstandigheden wijzigen, wordt bekeken of ook deze lounges opnieuw geopend kunnen worden.

Vooreerst zijn er aangepaste procedures bij het opstappen op het vliegtuig alsook bij het uitstappen. Dit garandeert de nodige sociale afstand in het vliegtuig.  

Er zal ook gevraagd worden om tijdens de vlucht zo minimaal mogelijk rond te lopen. Een mondmasker dragen op de vlucht is verplicht.

Daarnaast zijn vliegtuigcabines uitgerust met HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) die het zuiveren van de lucht garanderen. Dit recirculatiesysteem voor de lucht in de cabine is vergelijkbaar met wat men in een operatiezaal van een ziekenhuis zou aantreffen.   Deze filters vangen virussen en bacteriën op en zorgen dus voor een veilige vlucht.

Om ervoor te zorgen dat jij weet wat je te wachten staat op de luchthaven, hebben we alle info voor jou gebundeld op deze speciale pagina rond het vlot overstappen op Brussels Airport. Zo krijg je alle informatie die je nodig hebt om zorgeloos te kunnen reizen in deze coronatijden.

Meer info: https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/your-travel-planner/connections

Wil je weten welke gezondheidsmaatregelen genomen werden op je luchthaven van bestemming? Alle info vind je hier .  

Jammer om te horen dat jouw vlucht geannuleerd is. Helaas kunnen we daar als luchthaven niet veel aan doen. We raden je dan ook aan om rechtstreeks contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij of met je reisagentschap.

Raadpleeg de FAQ van de website van FOD Volksgezondheid voor meer informatie.

Heb je een vraag over jouw vlucht of de maatregelen op het vliegtuig? Contacteer jouw luchtvaartmaatschappij.

Heb je nog een vraag over Corona-maatregelen in België? Bel +32 800 146 89.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken is te bereiken op +32 250 140 00 van 9u00 tot 20u00. Het is belangrijk te onderstrepen dat dit nummer bedoeld is voor noodsituaties in het buitenland.

Heb je nog een vraag over economie? Bel +32 800 120 33.

Heb je nog een vraag voor Brussels Airport? Bel 0900 700 00 (BE) of WhatsApp +32 2 753 77 53 (internationaal nummer).