Andere vragen?

De Nationale Veiligheidsraad heeft aangekondigd dat je vanaf 15 juni opnieuw vrij kan reizen binnen Europa.  Onze luchthaven is dan ook helemaal klaar om jou opnieuw te ontvangen. 

Hou er rekening mee dat elk land zijn eigen regels bepaalt. Het is dus een goed idee om voor je vertrekt even de regels te checken voor het land waar jij naartoe reist. Dit kan je doen via de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Op hun pagina kan je voor elk land het bijpassende advies terugvinden.

 

Via deze link heb je een overzicht van alle luchtvaartmaatschappijen die vandaag en de komende weken vliegen.

Op deze kaart zie je welke landen Belgen zonder voorwaarden toelaten, welke landen reisbeperkingen hebben, en welke landen geen Belgen toelaten.

Meer informatie over geldende reisbeperkingen.

De toegang tot de vertrekhal is door de temperatuurcontrole ook gewijzigd. Alle passagiers worden omgeleid zodat iedereen langs de thermische camera’s loopt. Dit betekent meteen ook dat de toegang tot de vertrekhal gelimiteerd is tot:

  • Passagiers
  • Mensen die hun tickets dienen te wijzigen bij een balie van een luchtvaartmaatschappij
  • Begeleiders van minder mobiele passagiers
  • Luchthavenpersoneel met dienst

 Afscheid nemen gebeurt dus buiten of op de drop-off parking.

Kom je iemand ophalen? Wacht hem/haar op in de wagen op de parkeerplaats, of als deze persoon hulp nodig heeft, buiten de luchthaven aan de uitgang van de aankomsthal. Iemand opwachten in de aankomsthal is niet toegelaten. Respecteer de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Ja, het openbaar vervoer van en naar de luchthaven rijdt volgens de normale dienstregeling. Vanaf 12 jaar is het dragen van een mondmasker verplicht op trein/tram/bus zoals dit ook het geval is in de luchthaventerminal.

Voor meer info over de mobiliteit rond de luchthaven verwijzen we je graag door naar deze pagina.

Ja, alle parkinginformatie kan je hier raadplegen.

Momenteel zijn nog niet alle winkels en restaurants op de luchthaven opnieuw open.

Hier vind je een overzicht van de winkels die wel reeds open zijn.

Hier vind je een overzicht van de bars en restaurants die wel reeds open zijn.

De richtlijnen voor de HORECA in België zijn ook van toepassing in de bars en restaurants op de luchthaven.

Absoluut! Je kan hiervoor uiteraard beroep doen op je eigen gezond verstand maar als reminder is de luchthaven ook uitgerust met vloermarkeringen. Op die manier vergeet je zeker geen 1,5 meter afstand te houden.

Er hangen ook overal affiches, er zijn aanduidingen op de informatieschermen en er worden boodschappen omgeroepen.

Tijdens jouw reis door de luchthaven zal je op verschillende locaties desinfecterende handgel tegenkomen, zowel in de vertrekhal, de pieren, de bagagezaal, ...  In totaal zijn er meer dan 200 vaste dispensers beschikbaar. Daarnaast zullen er ook enkele mobiele units met handgel voorzien worden alsook mobiele wasbakken om je handen te wassen.

Hoe werkt de temperatuurcontrole?

Sinds 15 juni 2020 wordt elke passagier die via Brussels Airport reist, onderworpen aan een temperatuurcontrole. 

De temperatuurcontrole voor de vertrekkende passagiers gebeurt op de curb (de voetgangerszone voor de vertrekhal). Elke passagier die aankomt op de luchthaven zal via een omleiding tot op de curb geleid worden. De temperatuurcontrole gebeurt met warmtecamera’s die de lichaamstemperatuur vanop afstand ogenblikkelijk en accuraat kunnen meten. Zo kan de temperatuur van elke persoon gemeten worden tijdens het binnenwandelen van de luchthaven. De temperatuurcontrole wordt ten alle tijden bemand door specifiek opgeleid personeel. 

Bij aankomende passagiers vindt de controle plaats voor het betreden van de bagageruimte.

We roepen passagiers op om als ze op de dag van hun reis onwel zijn of een verhoogde temperatuur hebben, hun reis uit te stellen en niet naar de luchthaven te komen. 

Wat als ik koorts blijk te hebben tijdens de temperatuurcontrole?

Indien je een vertrekkende passagier bent en een verhoogde temperatuur blijkt te hebben, zal je een tweede keer gescreend worden. Indien je ook bij de tweede screening een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C hebt, zal je discreet naar het medisch personeel begeleid worden.
Tijdens de medische controle in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, zal de temperatuur nogmaals worden gecontroleerd en zal het medisch personeel op basis van een vragenlijst en gesprek met jou nagaan of je COVID-19-symptomen hebt.  Indien dit het geval is, wordt de toegang tot de terminal en de vlucht verboden.

Ook de lichaamstemperatuur van alle aankomende passagiers wordt met warmtecamera’s gemonitord. Wanneer er bij aankomst een verhoogde temperatuur wordt vastgesteld, krijg je, naast het verplicht dragen van een mondmasker, ook een flyer met informatie over de geldende richtlijnen van de FOD Volksgezondheid en het advies om zo snel mogelijk de luchthaven te verlaten en een dokter te raadplegen.

Wordt de temperatuur van baby’s ook gescreend?

Nee, kinderen jonger dan 6 jaar worden niet gescreend. Zij mogen de luchthavengebouwen dus altijd betreden.

Is de temperatuurmeting conform de privacywetgeving?

De privacywetgeving wordt gevolgd en de data worden niet opgeslagen voor verwerking. De schermen worden enkel bekeken door het hiervoor opgeleide personeel en enkel in functie van hun opdracht waarbij ze de anonimiteit respecteren. Deze beelden worden niet gekoppeld aan andere data. Wie een verhoogde temperatuur vertoont, zal discreet aangesproken worden. 

Wie zorgt er voor een vergoeding van mijn reis als ik door een te hoge temperatuur niet kan vertrekken?

Om de eventuele vergoeding voor je reis te bekijken, neem je best contact op met je luchtvaartmaatschappij en/of reisverzekering.

De symptomen die overeenstemmen met Covid-19 zijn koorts, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, smaak- en geurverlies, vermoeidheid, … Als je deze symptomen vertoont, raden we je aan om jouw reis uit te stellen. Je wordt verzocht niet naar de luchthaven te komen maar contact op te nemen met je huisarts.
 

Jammer om te horen dat jouw vlucht geannuleerd is. Helaas kunnen we daar als luchthaven niet veel aan doen. We raden je dan ook aan om rechtstreeks contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij of met je reisagentschap.

Raadpleeg de FAQ van de website van FOD Volksgezondheid voor meer informatie.

Heb je een vraag over jouw vlucht of de maatregelen op het vliegtuig? Contacteer jouw luchtvaartmaatschappij.

Heb je nog een vraag over Corona-maatregelen in België? Bel +32 800 146 89.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken is te bereiken op +32 250 140 00 van 9u00 tot 20u00. Het is belangrijk te onderstrepen dat dit nummer bedoeld is voor noodsituaties in het buitenland.

Heb je nog een vraag over economie? Bel +32 800 120 33.

Heb je nog een vraag voor Brussels Airport? Bel 0900 700 00 (BE) of WhatsApp +32 2 753 77 53 (internationaal nummer).