Hoeveel koffers je mag meenemen als ruimbagage? Dat bepaalt je luchtvaartmaatschappij. Ze legt trouwens ook vast hoe groot en hoe zwaar je koffers mogen zijn. Raadpleeg je ticket of check bij je luchtvaartmaatschappij of reisbureau wat je precies mag meenemen.
Hoeveel koffers, tassen of zakken je ook meeneemt of hoe zwaar alles weegt in het totaal, elk stuk afzonderlijk mag nooit meer dan 32 kg wegen.
Breekbaar cadeau mee of fragiele schaal als souvenir? Pak je breekbare voorwerpen veilig in.
Of neem een kijkje bij deze diensten om je te helpen:
Volgens de luchtvaartrichtlijnen zijn bepaalde voorwerpen absoluut verboden aan boord. Ze mogen dus ook nooit in de ruimbagage.
Deze voorwerpen zijn verboden in de handbagage, maar ze mogen wel mee in de ruimbagage.
Alle ruimbagage wordt gescreend op de aanwezigheid van gevaarlijke of verboden producten of voorwerpen.
Worden er bij de screening van je ruimbagage geweigerde of gevaarlijke goederen ontdekt, dan mag Brussels Airport Security volgens EU-Verordening EU 300/2008 je ruimbagage openen.
Je bagage wordt geopend in jouw aanwezigheid
Meestal ben je erbij aanwezig als je bagage wordt geopend: dat is een zogenaamde confrontatie van de passagier met de bagage. Je wordt dan meteen op de hoogte gebracht waarom je bagage een bijkomende veiligheidscheck kreeg.
Je bagage wordt geopend zonder jouw aanwezigheid
Soms is het niet mogelijk om de passagier met de bagage te confronteren, bijvoorbeeld als de bagage te laat is. Dan opent de Chief Security Inspector van Brussels Airport de bagage, in aanwezigheid van de supervisor van het beveiligingspersoneel. Zit er een verboden voorwerp in je bagage, dan wordt het eruit gehaald. Als je op je bestemming aankomt, vind je een infodocument in drie talen met registratienummer in je bagage. In dat geval weet je pas dat je bagage werd geopend als je ze bij aankomst ophaalt.
Besteed extra aandacht aan je draagbare elektronica. Draagbare elektronische toestellen die op lithiumbatterijen werken, neem je bij voorkeur mee in de cabine.
Elektronica in de ruimbagage: uitzetten en beschermen
Draagbare elektronische toestellen die in de ruimbagage zitten, moet je volledig uitschakelen en goed beschermen zodat ze niet per ongeluk ingeschakeld kunnen worden.
Hierop moet je letten:
Let op! Hoverboards mag je doorgaans niet meenemen aan boord. Noch in de handbagage, noch in de ruimbagage! Check altijd vooraf de informatie over gevaarlijke goederen van je luchtvaartmaatschappij.
Voorwaarden voor reizen met een vuurwapen
Vuurwapens en munitie mogen onder bepaalde voorwaarden vervoerd worden als ingecheckte bagage, conform de ICAO-en IATA-regelgeving ter zake. Ook de luchtvaartmaatschappij legt bepaalde voorwaarden op. Reizen met een vuurwapen kan bv. voor sport- of jachtdoeleinden.
Procedure voor reizen met een vuurwapen
Reis je met een vuurwapen?
Zorg ervoor dat elke koffer aan de buitenkant een label draagt met minstens je naam erop.
Raak je een koffer kwijt, dan is hij zo makkelijk te identificeren.
Houd je bagage altijd bij je. Achtergelaten bagage in het luchthavengebouw wordt in bewaring genomen en mogelijk vernietigd.