Capaciteit Test Centre Brussels Airport wordt vier keer hoger voor testen terugkerende passagiers

Brussels Airport - General

Dankzij het eigen Test Centre op de luchthaven, dat in september de deuren opende, kan Brussels Airport snel inspelen op de beslissing van de overheid dat alle Belgische reizigers die terugkeren uit een rode zone getest bij aankomst moeten worden. Samen met de partners van het Test Centre, Ecolog en Eurofins, wordt de testcapaciteit in het Test Centre vanaf 1 januari al verhoogd. In de dagen daarop komt er een tweede testlocatie in de aankomsthal en een drive-in faciliteit en wordt de testcapaciteit vier keer groter. Terugkerende reizigers kunnen alleen met een activatiecode of sms van de overheid op de luchthaven getest worden.

 

Brussels Airport heeft gisterenavond vernomen dat de overheid vanaf 31 december een PCR test verplicht voor Belgische inwoners die uit een rode zone terugkeren, en dat de testcapaciteit op de luchthaven hiervoor moet worden uitgebreid. Brussels Airport is dankzij het Test Centre op de luchthaven, dat in september op eigen initiatief is geopend, in staat om snel in te spelen op die beslissing.

In het Test Centre op de luchthaven kunnen vandaag al zo’n 125 tests per uur worden afgenomen. Samen met de partners van het Test Centre, Ecolog en Eurofins, zal de testcapaciteit in de komende dagen vier keer groter worden.

Vanaf morgen 1 januari zal er door het inzetten van extra medisch personeel in het Test Centre al mogelijk zijn om 300 tests per uur af te nemen. Een dag later, op 2 januari, zal in de aankomsthal van de luchthaven een tweede testlocatie voorzien worden waar de aankomende passagiers getest kunnen worden. Dit zal de testcapaciteit verder verhogen naar zo’n 500 passagiers per uur in totaal. In de loop van volgende week zal er een drive-in testfaciliteit worden ingericht op de luchthaven, om nog meer capaciteit te kunnen voorzien.

Vandaag en morgen worden er telkens 4000 terugkerende passagiers verwacht. Op zaterdag 2 januari zijn dat er 7000, en op zondag 3 januari zijn er 8000 terugkerende passagiers. Terugkerende passagiers kunnen zich alleen met een activatiecode of sms van de overheid op de luchthaven getest worden.

Het is geen evidente opdracht om op zo’n korte termijn in een vakantieperiode deze uitbreiding van de capaciteit te realiseren, maar de luchthaven stelt al sinds het begin van de crisis de veiligheid en gezondheid van haar passagiers voorop en stelt alles in het werk om dit zo snel mogelijk te realiseren.  Maar ondanks de inspanningen om de capaciteit stelselmatig te verhogen, zullen er gezien het hoge aantal terugkerende reizigers lange wachttijden zijn voor de passagiers, als zij beslissen om deze test op de luchthaven te laten afnemen.

Ook op de bijkomende testlocatie zullen dezelfde openingsuren gelden als in het huidige Test Centre, en kunnen passagiers zich laten testen tussen 3u30 ’s ochtends en 24u ‘s avonds. Passagiers uit een rode zone die aangesloten zijn bij een Belgisch ziekenfonds zullen zich gratis kunnen laten testen, terugkerende passagiers zonder Belgische ziekteverzekering betalen het RIZIV-tarief (46.81 euro). De aankomende passagiers zullen hun testresultaat binnen de 48 tot 72 uur ontvangen. Voor vertrekkende passagiers die zich laten testen verandert de procedure niet.

Wie zich op de luchthaven wil laten testen, dient zich vooraf online registreren via https://brusselsairport.ecocare.center/ met zijn identiteitsgegevens en de activatiecode van de overheid. Na de online registratie krijgt men een QR-code waarmee men zich kan aanmelden in het Test Centre voor de test.