Alyzia SAS krijgt de tweede licentie voor bagage- en platformafhandeling op Brussels Airport

Brussels Airport - General

Alyzia blijft de komende 5 jaar actief als afhandelaar op Brussels Airport. De Franse afhandelaar krijgt na een Europese selectieprocedure een licentie tot en met oktober 2025 voor bagage- en platformafhandeling van passagiersvliegtuigen. Alyzia is nu al actief op Brussels Airport aangezien zij na het faillissement van Swissport in juni 2020 een tijdelijke licentie toegekend kregen.

Brussels Airport heeft, naast de bestaande licentie voor Aviapartner Belgium NV, de noodzakelijke tweede licentie voor bagage- en platformafhandeling op de luchthaven toegekend aan Alyzia. Nadat afhandelaar Swissport Belgium failliet werd verklaard in juni, werd een tijdelijke licentie toegekend aan Alyzia, terwijl een Europese selectieprocedure werd gelanceerd voor de structurele vervanger. Van de drie kandidaten die op de aanbesteding zijn ingegaan, heeft Alyzia de beste evaluatie gekregen.

Alyzia heeft in de selectieprocedure voor de licentie aangetoond dat zij voldoet aan de nodige objectieve selectiecriteria om op een veilige, correcte en kwalitatieve manier afhandelingsdiensten aan te bieden aan de luchtvaartmaatschappijen, en kreeg bij analyse van de offerte de hoogste scores. Alyzia krijgt een licentie voor twee activiteiten: bagageafhandeling en platformafhandeling van passagiersvliegtuigen, dit voor de resterende licentieperiode tot eind oktober 2025. Dit zijn grondafhandelingsdiensten waarvoor op Brussels Airport maar twee dienstverleners actief mogen zijn. Daarnaast kunnen zij o.a. ook passagiersafhandelingdiensten (zoals check-in) en schoonmaak van vliegtuigen aanbieden.

Alyzia is een Franse grondafhandelaar die het volledige pakket van grondafhandelingsactiviteiten aanbiedt op alle grote Franse luchthavens (bvb Parijs, Bordeaux, Lyon, …). Alyzia telt meer dan 3000 personeelsleden en heeft vandaag meer dan 80 luchtvaartmaatschappijen in haar klantenportefeuille, waarvan er ook heel wat op Brussels Airport actief zijn.

Alyzia is met een tijdelijke licentie al sinds 1 juli actief op Brussels Airport voor passagiersafhandelingsactiviteiten en stelt hier intussen zo’n 150 werknemers (inclusief interimkrachten) te werk. Deze zijn allemaal ex-werknemers van Swissport Belgium. Alyzia werkt vandaag samen met 13 luchtvaartmaatschappijen waaronder Alitalia, United Airlines en Air Arabia. Gezien de huidige aanwezigheid van Alyzia op Brussels Airport, gebeurt er een automatische transitie van de tijdelijke naar de nieuwe licentie.