Brussels Airport innoveert met privaat 5G netwerk

Brussels Airport - General

Brussels Airport Company bouwt met het Finse Nokia en Belgische operator Citymesh een 5G-ready netwerk uit op de luchthaven. Als een van de eerste sites in België met 5G-technologie zal de luchthaven in staat zijn om operationele efficiëntie te versnellen en verdere technologische innovatie te ondersteunen. Brussels Airport zal tegen eind maart het 5G ready netwerk in gebruik nemen.

“Brussels Airport bevestigt haar koploperspositie in digitale innovatie door een eigen 5G ready netwerk te installeren als een van de eerste sites in België en als één van de eerste Europese luchthavens. Behalve een verdere optimalisering van de operaties op de luchthaven, zal de 5G technologie ons ook in staat stellen om digitale innovaties te versnellen en toekomstige technologieën eenvoudig te integreren”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Een privaat 5G-ready netwerk biedt een efficiëntere, meer betrouwbare en snellere connectiviteit dan WiFi of publieke 4G over het hele luchthaventerrein. Dankzij de hogere capaciteit van 5G, kan de luchthaven nog meer technologieën inzetten, zoals IoT (Internet of Things), geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track & trace technologie. Zo verhoogt de operationele efficiëntie en tegelijk de betrouwbaarheid van de systemen op Brussels Airport.

Brussels Airport Company gaat voor het uitbouwen van een 5G ready netwerk een strategisch partnerschap aan met technologiepartner Nokia uit Finland en de Belgische operator Citymesh voor de 5G service. In een eerste fase zal 5G ingezet worden om connectiviteit te voorzien op het buitenterrein, later zal ook binnen 5G geïnstalleerd worden. Zowel binnen als buiten zullen verschillende technologieën en toepassingen getest worden of ze bruikbaar en zinvol zijn op de luchthaven.

 “De keuze van Brussels Airport om een industrieel privaat netwerk te installeren met het Nokia Digital Automation Cloud platform, stelt de luchthaven in staat om zijn digitale innovatieambitie waar te maken dankzij 5G technologie. De automatisering op luchthavens is essentieel om de efficiëntie en betrouwbaarheid te verhogen, en meer inzichten in de operationele werking te creëren”, zegt Stephan Litjens, General Manager Nokia Digital Automation.

“De toegevoegde waarde van het private 5G-ready netwerk voor Brussels Airport toont het belang aan van deze private-connectiviteitsbubbels. Het opent een hele waaier aan toepassingen die onmogelijk zouden zijn met WiFi of met publieke netwerken. Citymesh en Brussels Airport verleggen met hun samenwerking grenzen als voorlopers voor andere sectoren in België om een competitief voordeel te creëren met private mobiele connectiviteit”, zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh.