Meer dan 1,3 miljoen passagiers op Brussels Airport in september

Brussels Airport - General

 Cargo blijft groeien met een stijging van de volumes met 23% 

Na twee vakantiemaanden met passagiersaantallen van meer dan 50% in vergelijking met 2019, werd de zomer in september verdergezet met niet minder dan 1,3 miljoen passagiers over de hele maand, 52% van het passagiersaantal voor de crisis. Cargo blijft maand na maand sterk groeien, met in september een stijging van de volumes met 23% ten opzichte van september 2020.  

Passagiers: 52% van het aantal passagiers in september 2019  

In de maand september hebben 1.302.967 passagiers via Brussels Airport gereisd. Dat is een daling van 48% ten opzichte van september 2019, maar een duidelijke stijging in vergelijking met september 2020, toen slechts 379.303 passagiers de luchthaven bezochten. De maand september is vergelijkbaar met de twee voorbije vakantiemaanden en is, samen met augustus, de tweede maand dit jaar dat er meer dan 1,3 miljoen passagiers waren.   

Net als in augustus verwelkomde Brussels Airport in september meer aankomende dan vertrekkende passagiers, al kozen heel wat passagiers er nog voor om in september op vakantie te gaan. Er waren dan ook heel wat vakantievluchten, vooral binnen Europa, net als bezoeken aan familie en vrienden in het buitenland of reizen naar een tweede verblijf. De wisselvallige weersomstandigheden hebben er mee voor gezorgd dat er meer vraag was naar vluchten naar de zon.    

In de top 10 van populairste landen in september staan: Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Turkije, Frankrijk, Duitsland, Marokko, Zwitserland en de Verenigde Staten. Griekenland (96% van de cijfers in 2019) en Marokko (112% van de cijfers in 2019) blijven sterk groeien. De tien belangrijkste bestemmingen in september waren Barcelona, Lissabon, Madrid, Rome, Malaga, Milaan, Alicante, Istanbul, Porto en Nice.  

Het aandeel vertrekkende transferpassagiers is 16%. Dat is iets minder dan in 2019 door het sterke herstel van het lokale verkeer.  

Cargo: bijna 70.000 ton in september 

Het totale vrachtvolume is in september opnieuw toegenomen (+23% ten opzichte van 2020), dankzij de grote vraag naar luchtvrachtcapaciteit. Deze groei en ook de kwaliteit van de dienstverlening op onze luchthaven worden erkend door de sector, want Brussels Airport kreeg onlangs de 'Air Cargo News'-award voor 'Best cargo hub'.  

Deze groei van de luchtvracht (+19%) zien we in de drie segmenten, namelijk volvracht (+25%), expressdiensten (+6%), maar ook het vrachtvervoer aan boord van passagiersvluchten (+52%). Dat laatste segment blijft zich verder herstellen dankzij de stijging van het aantal passagiersvluchten. 

In het volvrachtsegment stelt Brussels Airport opnieuw een groei vast bij bijna alle bestaande klanten. Het zijn vooral de nieuwe verbindingen vanuit Azië die bijdragen aan deze sterke groei. Azië blijft dus de belangrijkste regio, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika. 

Het transport van COVID-19-vaccins van en naar Brussels Airport houdt aan, met op dit moment meer dan 350 miljoen vaccins die op de luchthaven zijn behandeld. Momenteel zijn er op Brussels Airport ook veel vluchten met vaccins naar Afrikaanse landen via het COVAX-vaccinatieprogramma, dankzij de donaties van vaccins van de lidstaten van de Europese Unie. 

Vluchten 

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in september 2021 met 35% ten opzichte van de periode voor de crisis (2019). Er waren op Brussels Airport 13.954 bewegingen (t.o.v. 21.533 in september 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 45%. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht daalde van 132 in september 2019 naar 125 in september 2021. 

Het aantal volvrachtvluchten is in september 2021 gestegen met 14% ten opzichte van het afgelopen jaar. Het aandeel vluchten die worden uitgevoerd met passagiersvliegtuigen die enkel voor vracht worden ingezet, is in de maand september stabiel gebleven. Die vluchten zijn nog steeds nodig vanwege de grote vraag naar luchtvrachtcapaciteit. Deze toestellen worden ook vaak voor vaccintransporten ingezet.