Meer dan 2,1 miljoen passagiers op Brussels Airport in september - 47.000 ton luchtvracht vervoerd

Brussels Airport - General

In de maand september reisden er meer dan 2,1 miljoen passagiers via Brussels Airport. Een toename met 7% ten opzichte van dezelfde maand in 2022. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar is er een groei van 20% ten opzichte van 2022, met tot nu toe 17 miljoen passagiers. De luchtvrachtvolumes daalden in september met 12% ten opzichte van september vorig jaar.

Passagiers: +7% ten opzichte van september 2022

In de maand september mocht Brussels Airport 2.141.754 passagiers verwelkomen, een stijging met 7% ten opzichte van september 2022. Voor de periode januari tot september, de eerste drie kwartalen van dit jaar, is er een stijging van 20%, met tot nu toe bijna 17 miljoen passagiers die reisden via Brussels Airport.

Het aandeel vertrekkende transferpassagiers bedroeg 15% in september. Dit hangt samen met de rol die Brussels Airport heeft als overstapluchthaven voor, onder andere, de Star Alliance luchtvaartmaatschappijen.

De tien belangrijkste landen in september waren respectievelijk Spanje, Italië, Duitsland, Turkije, Griekenland, Portugal, Verenigde Staten, Frankrijk, Marokko en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe routes aangekondigd in september: netwerk Brussels Airport breidt uit in 2024

In september hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen nieuwe routes van op Brussels Airport aangekondigd, hiermee wordt het netwerk van Brussels Airport in 2024 verder uitgebreid en versterkt. Zo zal home carrier Brussels Airlines een tiende Airbus A330 toevoegen aan haar langeafstandsvloot vanaf juni. Daardoor kan de route naar Nairobi, Kenia, opnieuw worden opgestart met zes rechtstreekse vluchten per week.

Singapore Airlines zal na meer dan 20 jaar opnieuw passagiersvluchten aanbieden op Brussels Airport. Met vier rechtstreekse vluchten per week verbinden zij vanaf april Brussels Airport met deze belangrijke bestemming in Azië.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia zal dan weer een derde vliegtuig baseren op Brussels Airport komende zomer en drie nieuwe bestemmingen aanbieden. Zij voegen dan Bari (Italië), Marrakesh (Marokko) en Thessaloniki (Griekenland) toe aan hun aanbod.

Luchtvrachtvolumes: daling met 12%

De gevlogen vrachtvolumes op Brussels Airport daalden in september met 12% om uit te komen op 46.827 ton. Voor het globale vrachtvolume is er een daling van 14% ten opzichte van september 2022, naar een totaal van 56.601 ton.

Het volvrachtsegment kent een daling van 24%. Er is wereldwijd een aanhoudende daling merkbaar in dit segment, maar Brussels Airport doet het hier beter dan het wereldwijde gemiddelde voor deze periode (-34%).

Het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen steeg dan weer met 7% dankzij de groei in het aantal passagiersvluchten. Voor de expressdiensten is er een daling van 9%, en we zien een afname van de getruckte volumes met 25%.

De voornaamste importregio’s zijn Azië, Afrika en Noord-Amerika. Voor wat de export staat ook Azië op de eerste plaats, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika.

Vliegbewegingen: stabiel ten opzichte van september 2022 (+0.5%)

Het aantal vliegbewegingen was in september 2023 quasi gelijk aan 2022, met een beperkte stijging van 0.5%. Het aantal passagiersvluchten is toegenomen met 4% in vergelijking met 2022. Er waren gemiddeld 146 passagiers per vlucht, dat zijn er vier meer dan in september vorig jaar, dankzij de inzet van grotere toestellen en een hogere bezettingsgraad per vlucht. Het aantal cargovluchten is met 8% gedaald ten opzichte van september 2022.