2,3 miljoen passagiers op Brussels Airport in juli - 48.000 ton luchtvracht vervoerd

Brussels Airport - General

In juli, de eerste maand van de zomervakantie, reisden er 2,3 miljoen passagiers via Brussels Airport. Een toename met 5% ten opzichte van juli 2022. Gezien de start van de zomervakantie waren er meer vertrekkende reizigers, de vakantieuittocht was voor het eerst meer gespreid, gezien de nieuwe vakantieregeling in het Franstalig onderwijs. De luchtvrachtvolumes daalden in juli met 8% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Passagiers: +5% ten opzichte van juli 2022

In de maand juli mocht Brussels Airport 2.333.665 passagiers verwelkomen, een stijging van 5% ten opzichte van juli 2022. De vakantieuittocht was dit jaar meer gespreid gezien de zomervakantie in het Franstalig onderwijs een week later startte dan deze in het Nederlandstalig onderwijs. Met de start van de zomervakantie waren er meer vertrekkende dan aankomende passagiers.

Het aandeel vertrekkende transferpassagiers was 13% in juli. Een lager percentage dan in andere maanden door het hoge aantal Belgische vakantiereizigers.

De tien belangrijkste landen in juli waren respectievelijk Spanje, Turkije, Griekenland, Duitsland, Italië, Marokko, Portugal, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk.

Luchtvrachtvolumes: daling met 8%

De gevlogen vrachtvolumes op Brussels Airport daalden in juli met 8% om uit te komen op 48.193 ton. Voor het globale vrachtvolume is er een daling van 11% ten opzichte van juli 2022, naar een totaal van 57.272 ton. Deze daling valt vooral te verklaren door een afname van de getruckte volumes met 24%.

Het volvrachtsegment kent een daling van 12%, in lijn met de globale tendens, het vrachtvervoer aan boord van passagiersvluchten daalt licht met 3%, net als het segment expressdiensten (-6%).

De voornaamste importregio’s zijn Azië, Afrika en Noord-Amerika. Voor wat de export staat ook Azië op de eerste plaats, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika.

Vliegbewegingen: +2% ten opzichte van juli 2022

Het aantal vliegbewegingen nam in juli 2023 met 2% toe ten opzichte van 2022. Het aantal passagiersvluchten is toegenomen met 6% in vergelijking met 2022. Er waren gemiddeld 150 passagiers per vlucht, dat zijn er evenveel als in juli 2022, dankzij de inzet van grotere toestellen en een hogere bezettingsgraad per vlucht. Het aantal cargovluchten is met 6% gedaald ten opzichte van juli 2022.