Iets meer dan 233.000 passagiers op Brussels Airport in november

Brussels Airport - General

Luchtvracht blijft stijgen, essentiële rol in logistiek COVID-vaccins

In november kwamen er 233.528 passagiers op Brussels Airport, wat amper 12% is van het aantal passagiers in november 2019. De vele reisbeperkingen maken het bijzonder moeilijk voor de reissector, die desondanks hoopt op een lichte verbetering tijdens de komende kerstvakantie. De luchtvracht blijft toenemen voor de zesde maand op rij. Brussels Airport zal ook een belangrijke rol spelen in de levering van COVID-19 vaccins wereldwijd.

“Maand na maand zijn de passagierscijfers op Brussels Airport jammer genoeg zeer gelijkaardig”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “De crisis laat zich meer dan ooit voelen en heeft een zeer grote impact op de reissector. Gelukkig draait onze cargoafdeling wel op volle toeren, al kan dat slechts gedeeltelijk de daling van het passagiersverkeer compenseren. De cargoafdeling zal wel een belangrijke rol spelen bij het wereldwijde transport van de COVID-vaccins. Onze pharma hub beschikt over de grootste oppervlakte aan temperatuur-gecontroleerde ruimtes in Europa (30.000 m²) en er zijn een veertigtal logistieke partners actief die gespecialiseerd zijn in het transport van farmaceutische producten bij constante temperatuur. We hebben de expertise, de infrastructuur en de apparatuur om een belangrijke rol te spelen in dit wereldwijde gezondheidsvraagstuk.”

Passagierscijfers: een daling met 88%

In de loop van de maand november hebben 233.528 passagiers via Brussels Airport gereisd. Dit betekent een daling van 88% ten opzichte van november 2019. Het aantal transferpassagiers bedroeg ongeveer 19%. Het Afrikaanse netwerk en de aansluitende vluchten van Brussels Airlines en haar Star Alliance partners uit Europa en Noord-Amerika spelen hierbij een belangrijke rol.

In november, met de start van het winterseizoen en een lager aanbod dan in de zomer, waren 40 passagiersluchtvaartmaatschappijen actief op Brussels Airport, die 80 bestemmingen bedienden met gemiddeld 50 vertrekkende vluchten per dag. De meest actieve luchtvaartmaatschappijen in november waren Brussels Airlines, TUI fly, Ryanair, Turkish Airlines, Air Arabia, Lufthansa, United Airlines en KLM.

Cargo: klaar voor het vaccintransport

Voor de zesde maand op rij kent de luchtvracht een significante stijging van de vervoerde volumes, een stijging met 7% in vergelijking met november 2019. Dankzij dit resultaat blijft Brussels Airport op het vlak van luchtvracht sneller groeien dan Europa en de rest van de wereld. De voornaamste oorzaak voor de globale negatieve groei blijft de beperkte capaciteit doordat passagiersvluchten met grote vliegtuigen nog altijd stilliggen. De vracht aan boord van passagiersvliegtuigen is goed voor een aanzienlijk deel van de wereldwijd vervoerde vracht.  

De expressdiensten kennen een sterke stijging in november ten opzichte van vorig jaar (+29%). De volumes in het volvrachtsegment zijn eveneens gestegen met 23.1% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit compenseert grotendeels de beperkte volumes op de passagiersvluchten.

Anderzijds daalt de getruckte vracht opnieuw (-16%), wat niet belet dat het totale volume aan goederen dat door het logistieke platform van Brussels Airport wordt afgehandeld, gestegen is met 1.6% in vergelijking met november 2020, tot 57.570 ton.

Brussels Airport activeert meer dan ooit haar volledige logistieke keten voor het transport van de eerste COVID-19-vaccins, zowel voor export als import. De luchthaven is al vele jaren gespecialiseerd in het luchtvervoer van farmaceutische producten, en heeft hiervoor 30.000 m² aan temperatuur-gecontroleerde magazijnen, ultramodern materiaal en een veertigtal partners die actief zijn in de sector. Brussels Airport zal ongetwijfeld een belangrijk logistiek platform zijn voor dit langverwachte transport.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in november 2020 met 70.7% ten opzichte van november 2019, tot 5.299 vliegbewegingen (tegenover 18.063 vorig jaar). Het aantal passagiersvluchten daalde met 81.5%. Er waren gemiddeld 82 passagiers per vlucht.

Het aantal vrachtvluchten is in november gestegen met 23.3% ten opzichte van november 2019. Deze toename vond overdag plaats, het aantal nachtvluchten nam niet toe.

Een mooie keuze aan bestemmingen voor de kerstvakantie

In december, en vooral in de tweede helft van de maand, zal Brussels Airport elke dag meer dan 65 vertrekkende vluchten aanbieden bij 43 luchtvaartmaatschappijen. Deze luchtvaartmaatschappijen zorgen voor extra vluchten, zodat passagiers tijdens de kerstperiode familie en vrienden in het buitenland kunnen bezoeken. Er zullen ook extra vluchten worden uitgevoerd naar bestemmingen waarvoor nog geen strenge reisbeperkingen gelden, zoals de Canarische Eilanden (negatieve testvereist).

Brussels Airlines zal extra vluchten naar Afrika inzetten met meer overstapmogelijkheden vanuit Europa en Noord-Amerika.

De meest populaire bestemmingen tijdens de twee weken durende vakantie zijn Spanje en de Canarische Eilanden, Portugal, Marokko, Turkije en Polen. Op intercontinentaal niveau zijn de Golfregio, Noord-Amerika (Washington, New York, Montreal) en Afrika (vooral Kinshasa) de meest populaire bestemmingen.