In juni verwelkomde Brussels Airport meer dan 1,7 miljoen passagiers

Brussels Airport - General

Bijna 66.000 ton goederen vervoerd 

Brussels Airport ontving in juni meer dan 1,7 miljoen passagiers, een stijging met 168% ten opzichte van juni 2021 en 72% van het aantal passagiers in 2019, voor de Covid-crisis. Brussels Airport gaat dus door op zijn elan, want dit is alweer het beste maandresultaat sinds het begin van de crisis in maart 2020. Wat betreft het vrachtvervoer laten de volumes een daling zien in vergelijking met vorig jaar (-12%), maar een stijging van 23% ten opzichte van 2019. 

Passagiersverkeer: een stijging met 168%. 

In juni ontving Brussels Airport 1.733.933 passagiers, wat neerkomt op een stijging van 168% in vergelijking met juni 2021, maar ook een daling van 28% ten opzichte van juni 2019, voor de crisis. Dit betekent in absolute cijfers opnieuw het beste resultaat sinds het begin van de Covid-crisis. De passagiersaantallen hadden zonder de verschillende vakbondsacties waarmee de luchthaven in de week van 20 juni te maken kreeg zelfs nog hoger kunnen liggen. Voorts moesten verschillende luchtvaartmaatschappijen nu en dan een vlucht annuleren vanwege capaciteitsproblemen in de Europese luchthavens. 

Het aantal vertrekkende passagiers is hoger dan het aantal aankomende passagiers omdat veel mensen al in de laatste dagen van juni met vakantie vertrokken. Het aantal vertrekkende transferpassagiers bedraagt 14,5%, en dat blijft dus 3 procentpunten lager dan het percentage in 2019 door het sterke herstel van het lokale verkeer en de vermindering van het aantal transfers in met name Europa. 

In de top 10 van meest bezochte landen in juni vanuit Brussels Airport staan respectievelijk Spanje, Italië, Duitsland, Turkije, Griekenland, Portugal, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Marokko. De tien populairste bestemmingen waren in juni Madrid, Barcelona, Lissabon, Rome, Milaan, Londen, Istanbul, Wenen, Malaga en Frankfurt. 

Vracht: daling van het totale volume met 12% 

Het vrachtvervoer op Brussels Airport kende in juni een daling met 12% in vergelijking met juni 2021. De luchtvrachtvolumes lieten eveneens een daling met 12% zien. Het segment volvracht noteerde een daling met 15%, terwijl de vracht aan boord van passagiersvluchten een stijging van 22% kende vanwege de toename van het aantal passagiersvluchten.  

De expresdiensten noteerden een daling van 19% door de vertraging in de groei van de e-commercemarkt in West-Europa en de tijdelijke toewijzing van bepaalde vluchten aan andere luchthavens. Bovendien zijn de volumes getruckte luchtvracht ook met 15% gedaald.  

Evenals in de voorgaande maanden is Azië de grote import- en exportregio. Afrika is de tweede importregio en de derde exportregio en laat in vergelijking met vorig jaar voor beide segmenten een groei zien. Noord-Amerika is de derde importregio en de tweede exportregio.  

Vluchten 

Het totale aantal vliegbewegingen in juni 2022 is met 69% gestegen ten opzichte van 2021, tot 16.111 vliegbewegingen (tegenover 20.895 in 2019). Het aantal passagiersvluchten nam met 105% sterk toe ten opzichte van 2021 en vertegenwoordigt 69% van het aantal passagiersvluchten in juni 2019. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht bedroeg 139, tegen 133 in 2019. De bezettingsgraad van de vluchten blijft dus toenemen, evenals de inzet van grotere vliegtuigen.  

Het aantal cargovluchten daalde daarentegen met 9% ten opzichte van 2021.