Bijna 2,2 miljoen passagiers op Brussels Airport in augustus

Brussels Airport - General

Meer dan 62.000 ton goederen getransporteerd 

In de maand augustus mocht Brussels Airport bijna 2,2 passagiers verwelkomen, dat is 82% van het aantal passagiers in augustus 2019 en meteen het beste maandresultaat sinds het begin van de crisis. Wat betreft het vrachtvervoer is er een daling in de volumes in vergelijking met vorig jaar (-11%), maar een stijging van 19% ten opzichte van 2019. 

Passagiersverkeer: 82% van het aantal passagiers van 2019 

In augustus kozen 2.154.380 passagiers voor Brussels Airport, wat neerkomt op 82% van het aantal dat we in augustus 2019 konden optekenen. Net als in juli valt deze groei voornamelijk te verklaren door het sterke herstel van de vakantiemarkt en van het aantal trips om familie of vrienden te bezoeken. Brussels Airport ziet ook een positieve impact van de toename van reizigers uit Nederland die voor Brussels Airport kozen om de grote drukte op de Nederlandse luchthavens te vermijden. Minder gunstig voor de cijfers was het mooie weer, dat de passagiersaantallen lichtjes heeft beïnvloed omdat hierdoor ongetwijfeld wel wat Belgen voor vakantie in eigen land hebben gekozen. 

Zoals gewoonlijk in augustus waren er ook dit jaar weer meer aankomende dan vertrekkende passagiers. Het aantal vertrekkende transferpassagiers bedraagt 16%, slechts 1% minder dan in 2019. 

De tien populairste landen in augustus waren respectievelijk Spanje, Turkije, Griekenland, Italië, Marokko, Duitsland, Portugal, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Met name Turkije, Griekenland, Marokko en de Verenigde Staten wisten hun resultaten van augustus 2019 te overtreffen. In de top 10 van de bestemmingen zien we Barcelona, Madrid, Lissabon, Alicante, Rome, Istanboel, New York, Malaga, Frankfurt en Dublin. Alicante, Istanboel, New York en Dublin waren populairder dan in augustus 2019. 

Cargo: daling van de volumes met 11% ten opzichte van 2021 

Het vrachtvervoer op Brussels Airport kende in augustus een daling met 11% in vergelijking met augustus 2021, maar een stijging met 19% ten opzichte van 2019. De luchtvrachtvolumes kennen een daling met 12% ten opzichte van het vorige jaar. In het segment volvracht zien we een daling met 19%. Het aandeel van de volvrachtvluchten die uitgevoerd worden met passagierstoestellen blijft, zoals verwacht, verder afnemen, gezien de hervatting van de passagiersvluchten. Vorig jaar maakte dit segment een belangrijk deel uit van het volvrachtvolume (34% in augustus 2021 tegenover 6% in augustus 2022). Tegelijk zagen we ook het aantal volvrachtvluchten geleidelijk aan toenemen, wat de terugval in volumes aan boord van passagiersvliegtuigen gedeeltelijk opvangt. 

Het segment expressdiensten kende een daling met 14%, terwijl de vracht aan boord van passagiersvluchten een stijging van 16% kende, vanwege de toename van het aantal passagiersvluchten. Tot slot daalden ook de volumes getruckte vracht met 10%. Deze dalingen komen door de huidige geopolitieke situatie en de verstoorde energiemarkt, de blokkades in China, de dreigende recessie en de impact ervan op de e-commerce. 

Vluchten 

Het totale aantal vliegbewegingen in augustus 2022 is gestegen met 27% ten opzichte van augustus 2021, tot 17.882 vliegbewegingen, maar dit is nog steeds een daling van 17% ten opzichte van augustus 2019, voor de crisis. Het aantal passagiersvluchten bedraagt 77% van het aantal passagiersvluchten in augustus 2019. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht blijft hoog, met een gemiddelde van 151 passagiers per vlucht, tegenover 137 in 2019. De bezettingsgraad van de vluchten blijft dus toenemen, evenals de inzet van grotere vliegtuigen. 

Het aantal cargovluchten is met 12% gedaald ten opzichte van 2021.