Brussels Airport,
16
juli
2019
|
16:35
Europe/Amsterdam

Recordaantal passagiers op Brussels Airport in de eerste helft van 2019

De eerste zes maanden van 2019 verwelkomde Brussels Airport bijna 12,3 miljoen passagiers, een stijging van 1,8% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Tijdens de maand juni alleen al steeg het aantal passagiers ten opzichte van vorig jaar met 4,3%. In tegenstelling tot het stijgend aantal passagiers, daalde de hoeveelheid vracht die het afgelopen half jaar via de luchthaven vervoerd werd, met 9,3% ten opzichte van vorig jaar. In juni werd er zelfs 17,0% minder vracht vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar.

Passagiers

Tijdens de maand juni vlogen er maar liefst 2.412.774 passagiers van of naar Brussels Airport. Dat is 4,3% meer dan in juni vorig jaar. Dankzij de steeds sterkere positie van Brussels Airport in het Star Alliance netwerk nam het aantal transferpassagiers in juni met 3,6% toe ten opzichte van vorig jaar. Omwille van de Ramadan, die dit jaar slechts enkele dagen plaatsvond in juni, en als gevolg van het eerste weekend van de zomervakantie, kende ook de lokaal opstappende markt een stijging tegenover dezelfde maand vorig jaar (+ 2,6%). Dankzij het gebruik van grotere toestellen op hun langeafstandsvluchten, kenden vooral Ethiopian, Etihad, Emirates, United en ANA een stijging in hun passagiersaantallen. De sterkste stijgers op korte afstanden waren Brussels Airlines, Ryanair, Air Arabia, Vueling, EasyJet, Finnair, Aeroflot, Iberia en TAROM.

De eerste zes maanden van het jaar verwelkomde Brussels Airport opnieuw een recordaantal passagiers. In het totaal reisden 12.283.184 passagiers via de luchthaven, dat is een stijging van 1,8% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Vracht

De dalende trend van het vrachtvervoer, werd ook in juni verdergezet. We noteren een algemene daling van 17,0% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In juni 2018 vervoerde de luchthaven meer dan 64.000 ton vracht, dit jaar was dat zo een 10.000 ton minder. De daling is voelbaar in alle segmenten en bij alle luchtvaartmaatschappijen. Vooral de getruckte vracht kende een sterke daling ten opzichte van juni vorig jaar van 26,6%. De vermindering van het vrachtvervoer is ook merkbaar in andere Europese luchthavens en is te wijten aan de aanhoudende economische onzekerheid.

Wanneer we de hoeveelheid vracht van de eerste helft van 2019 vergelijken met de eerste helft van vorig jaar, is er sprake van een daling van 9,3%. Vooral de volvrachtvluchten kenden in de eerste zes maanden van het jaar een sterke daling 16,2%. Hoewel in alle Europese luchthavens een negatieve trend vastgesteld wordt, scoort Brussels Airport slechter dan haar omliggende luchthavens. Dit kan verklaard worden door de algemene daling van vrachtvolumes in de Europese markt en de onrust die de afgelopen maanden heerste bij luchtverkeersleider skeyes en de impact daarvan op de vrachtvluchten.

Vluchten

Vorige maand vonden er 20.895 vliegbewegingen plaats op Brussels Airport, dat is een daling van 0,5% tegenover juni vorig jaar. De sterke toename van het aantal passagiers in juni van + 4,3% maar de geringe toename van het aantal passagiersvluchten (+ 0,3%) toont een duidelijke stijging van het aantal passagiers per vlucht aan. In juni vorig jaar zaten er gemiddeld 128 passagiers op een vlucht, in diezelfde maand in 2019 waren dat er gemiddeld 133 (+3,9%).

Het aantal vliegbewegingen daalde tijdens de eerste helft van 2019, ondanks de stijging van het aantal passagiers, zelfs van 114.112 naar 112.535 bewegingen (- 1,4%). Dit is vooral te wijten aan het faillissement van fly bmi en WOW Air, en de acties bij skeyes. Het aantal passagiers per vlucht nam de afgelopen maanden wel toe. Tijdens het eerste semester van 2018 zaten er gemiddeld 124 passagiers op een vlucht, het eerste semester van dit jaar waren dat er gemiddeld 127 (+ 2,4%).