Brussels Airport,
11
december
2019
|
16:28
Europe/Amsterdam

In november bezochten bijna 2 miljoen passagiers Brussels Airport

In de maand november verwelkomde Brussels Airport bijna 2 miljoen passagiers, een stijging van 2,7% ten opzichte van november 2018. Het vrachtvervoer daarentegen daalde met 12,1% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het aantal vluchten daalde met 3,4%.

Passagiers

In november verwelkomde Brussels Airport 1.992.452 passagiers, wat neerkomt op een toename van het aantal passagiers met 2,7% ten opzichte van november 2018.

Het aantal lokaal vertrekkende passagiers steeg met 1,7% in vergelijking met november 2018, terwijl het aantal transferpassagiers met 7,9% toenam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is met name te verklaren door de toename van het aantal transferpassagiers bij Brussels Airlines, wat deel uitmaakt van de ontwikkeling van Brussels Airport als belangrijk knooppunt van het Star Alliance netwerk.

Het faillissement van Thomas Cook had in november slechts een geringe impact door het lagere aantal vakantievluchten. De faillissementen van WOW Air, Fly bmi en Adria Airways hadden daarentegen een grotere invloed op de resultaten van deze maand.

Op korte en middellange afstand werd de grootste groei genoteerd bij Brussels Airlines, Ryanair, easyJet, TAP Air Portugal, airBaltic, SAS, Loganair, Swiss, Iberia, Icelandair, Croatia Airlines, Corendon en Royal Air Maroc.

Het lange afstandsvervoer bleef sterk groeien, met bijna 10% in november. De sterkste groei werd genoteerd bij Ethiopian, Emirates, Brussels Airlines, Delta Air Lines, THAI, Etihad, United, Air Canada en Qatar.

Vracht

Het vrachtvervoer op Brussels Airport daalde in november 2019 met 12,1% in vergelijking met november 2018. De negatieve tendens van de voorbije maanden zet zich voort, wat in de lijn ligt van de Europese en wereldwijde tendens.

Het luchtvrachtvervoer (-9,4%) en het vrachtvervoer op de weg (-19,5%) zijn gedaald. De grootste daling bij de eerste categorie wordt vastgesteld bij het vervoer aan boord van passagiersvliegtuigen (-15,8%). De full cargo daalde met 11,2%, terwijl de expressdiensten met 3,2% iets minder daalden.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in november 2019 met 3,4% ten opzichte van november 2018. Het aantal passagiersvluchten daalde op haar beurt met 2,5%. Het gemiddelde aantal passagiers per vlucht steeg met bijna 5%, van 123 in november 2018 naar 129 in november 2019.