Brussels Airport,
18
juni
2018
|
17:14
Europe/Amsterdam

Brussels Airport viert 60 jaar geschiedenis

60 Years_Visual_Welcoming You

Brussels Airport viert dit jaar haar 60ste verjaardag. Om precies te zijn opende de ‘luchthaven Brussel-Nationaal’ officieel de deuren voor reizigers op 5 juli 1958. De luchthaven en haar terminal zijn sindsdien enorm geëvolueerd, aangepast aan de nieuwe technologieën maar vooral ook aan de sterke groei van het aantal passagiers. Brussels Airport wil haar verjaardag graag vieren met haar werknemers, de hele luchthavengemeenschap, haar partners, passagiers, maar ook met alle Belgen die getuige zijn geweest van de evolutie van de luchthaven, via een knipoog naar het verleden maar vooral ook met een blik gericht op de toekomst.

5 juli 1958. Het is 11 uur wanneer de Luchthaven Brussel-Nationaal officieel wordt geopend onder een gietende regen. De luchthaven bestaat uit twee pieren van elk 172 meter lang en een terminal. Een miljoen reizigers passeren dat jaar via de luchthaven om onder andere de Wereldtentoonstelling te bezoeken. Zestig jaar later is er heel wat veranderd. Er zijn pieren gerenoveerd, terminals bijgebouwd en andere gebouwen zijn niet meer in gebruik, er is een cargozone gebouwd, en Connector werd geopend in 2015. Waren er aan het begin van de jaren 1980 nog goed 5 miljoen passagiers per jaar, dan stevenen we dit jaar af op 25 miljoen passagiers.

“Op 5 juli 2018 viert Brussels Airport officieel haar 60ste verjaardag”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Een belangrijke verjaardag voor een luchthaven die integraal deel uitmaakt van de geschiedenis van ons land en die betrokken is geweest bij talrijke belangrijke gebeurtenissen voor België. We delen al deze herinneringen graag met onze medewerkers, onze passagiers en de Belgische bevolking. Gedurende meerdere maanden trekt Brussels Airport een kleurrijk nieuw jasje aan en dompelt ons onder in haar rijke verleden. Onze belgitude wordt hierbij in de kijker gezet met gekende producten en iconen."

Als tweede economische groeipool van het land verbindt Brussels Airport vandaag de hoofdstad van Europa met 238 bestemmingen, van de meest klassieke tot de meest exotische. Rekening houdend met de verwachte uitbreiding van het luchtverkeer in de 20 komende jaren, heeft Brussels Airport haar Strategische Visie 2040, een ontwikkelingsplan op lange termijn voor de luchthaven, ontwikkeld. Er liggen veel projecten op de stapel om de nieuwe reizigers te verwelkomen, maar ook om de nieuwe vrachtstromen op te vangen die langs de cargozone zullen passeren.

Brussels Airport is meer dan enkel haar geschiedenis. Het zijn miljoenen verhalen, herinneringen en emoties voor duizenden medewerkers, gepassioneerde mensen en miljoenen reizigers. De luchthaven is ook een symbool voor ons land. Wie van ons heeft niet een of andere herinnering aan de luchthaven? Brussels Airport zet deze verhalen en herinneringen in de kijker ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag. Vanaf juni tot eind 2018 zullen diverse acties en activiteiten in de terminal plaatsvinden maar houd ook de sociale netwerken van Brussels Airport in de gaten. Talrijke bijzondere feiten zullen aangehaald worden, zoals de opening van de cargozone in 1979, de inhuldiging van pier A in 2002 en de opening van Connector in 2015. Deze terugblik in de vorm van een fototentoonstelling kan vanaf 20 juni bekeken worden na de veiligheidscontrole in Connector. Vanaf september zal onze belgitude onderstreept worden dankzij de samenwerking met enkele Belgische iconen. Al die gebeurtenissen en initiatieven zullen voor een feestelijke en retro stemming zorgen rond “60 Years” Brussels Airport.

Meer informatie vanaf 25 juni op: www.brusselsairport.be/60years