Brussels Airport,
03
juni
2020
|
12:20
Europe/Amsterdam

Brussels Airport geselecteerd als pilootluchthaven door EASA en systematische temperatuurcontroles voor alle passagiers #safetravel

Brussels Airport is door EASA, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, geselecteerd als één van de pilootluchthavens voor het uitvoeren van haar operationele richtlijnen in het kader van Covid-19. Brussels Airport zal zo mee ‘best practices’ ontwikkelen voor een veilige herstart van het passagiersverkeer. Na bijna drie maanden waarin de activiteiten erg beperkt waren, maakt Brussels Airport zich klaar om opnieuw dagelijks duizenden passagiers te verwelkomen die er graag tussenuit willen, die willen reizen en ontdekken. Naast de maatregelen die reeds in voege zijn, zet Brussels Airport ook in op systematische temperatuurcontroles bij alle passagiers om reizen in de meest optimale sanitaire omstandigheden mogelijk te maken.

Geselecteerd als pilootluchthaven door EASA

Brussels Airport is door EASA geselecteerd als één van de pilootluchthavens voor het uitvoeren van haar operationele richtlijnen in het kader van Covid-19. EASA heeft een monitoringsprogramma van haar richtlijnen opgezet waarbij enkele luchthavens als voorbeeld worden vooropgesteld om maatregelen te implementeren en te monitoren, om zo nieuwe ‘best practices’ te ontwikkelen. Deze luchthavens verbinden zich ertoe de richtlijnen van EASA toe te passen, richtlijnen die opgesteld zijn in overleg met zowel de Europese luchtvaart- als volksgezondheidsautoriteiten (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding), en op zoek te gaan naar praktische oplossingen voor de luchtvaart in deze ongeziene crisis.

Brussels Airport is klaar voor een veilige heropstart van de commerciële luchtvaart. De gezondheidsmaatregelen op de luchthaven zijn in overeenstemming met de aanbevelingen van EASA en elke dag opnieuw wordt er gewerkt aan de sanitaire veiligheid op onze luchthaven en gekeken naar nieuwe technologieën en maatregelen die een oplossing kunnen bieden in deze ongekende crisis.

Sinds enkele maanden zijn er al heel wat voorzorgsmaatregelen in voege in de terminal van Brussels Airport om de honderden passagiers die voor essentiële reizen het vliegtuig nemen, veilig te kunnen opvangen en de gezondheid te verzekeren. Social distancing, handhygiëne en het dragen van mondmaskers zijn daarbij de belangrijkste elementen. Aangezien reizen voor niet-essentiële redenen zeer binnenkort opnieuw mogelijk zal zijn, implementeert Brussels Airport nog verschillende belangrijke bijkomende maatregelen.

“Brussels Airport bereidt zich actief voor op de verwachte toename van het passagiersverkeer zodra de grenzen binnen Europa weer opengaan. Vanaf 15 juni zullen systematische temperatuurcontroles van de passagiers worden ingevoerd. Deze controle is een aanvulling op alle gezondheidsmaatregelen die al zijn genomen om de passagiers in alle rust te kunnen laten reizen ”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Temperatuurcontroles

Systematische temperatuurcontroles is één van de belangrijkste elementen bij het heropstarten van de passagiersvluchten. Brussels Airport zal daarvoor thermische camera’s installeren. Dat is het veiligste, meest betrouwbare en snelste systeem om de temperatuur te controleren, en ook om passagiers zonder mondmasker te detecteren.

Concreet zullen de camera's op de curb voor de vertrekhal worden geplaatst om zo alle passagiers te controleren nog voor ze de terminal binnenkomen. Iedereen wiens temperatuur hoger is dan 38 graden kan de toegang tot de terminal worden ontzegd.

Voor de passagiers bij aankomst zal een mobiel temperatuurcontrolesysteem worden opgezet om de temperatuur te controleren.

Toegang tot de terminal

Personen die zelf niet reizen of die niet in de luchthaven werken, worden niet toegelaten in de terminal.

Social distancing

De sociale afstand moet ten allen tijde worden gerespecteerd, hiervoor zijn sinds het begin van crisis honderden stickers en posters aangebracht op de muren en vloeren. Deze signalisatie werd verder versterkt met oog op de toename van het luchtverkeer in de komende weken. In de terminal zullen ook extra afscheidingen worden geplaatst.

Het dragen van een mondmasker is verplicht sinds 11 mei en blijft verplicht.

Daarnaast wil Brussels Airport aanmoedigen dat alle processen zo veel mogelijk contactloos verlopen, bijvoorbeeld de betalingen, het inchecken en het boarden van de passagiers.

Hygiëne, UV-technologie en desinfecterende robot

Ook hygiëne is een zeer belangrijk aandachtspunt. Er zijn overal in de terminal handgeldispensers beschikbaar en daarnaast heeft Brussels Airport de schoonmaak en desinfectering nog verder opgevoerd, zowel voor zaken als trolleys en de bakken bij de veiligheidscontrole als voor het sanitair en de algemene infrastructuur.

Aan check-in worden er extra mobiele units opgesteld waar je je handen kan wassen. Bovendien zullen oppervlakken die vaak aangeraakt worden, zoals automaten of deurkrukken van sanitaire voorzieningen, een speciale coating krijgen die bacteriën en virussen doodt. Een andere nieuwigheid is het gebruik van UV-technologie om trolleys te ontsmetten en de inzet van een robot om de vloer te desinfecteren.

Met al deze maatregelen wil Brussels Airport een veilige en hygiënische infrastructuur aanbieden aan haar passagiers en ook zorgen voor een veilige en stressvrije reis. #safetravel