Brussels Airport,
10
oktober
2019
|
11:01
Europe/Amsterdam

Bijna 2,5 miljoen passagiers rekenden op Brussels Airport in september

In september verwelkomde Brussels Airport bijna 2,5 miljoen passagiers, een lichte toename met 1,8% in vergelijking met september 2018. Het goederentransport is daarentegen aanzienlijk gedaald met 12,3% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De voortdurende economische onzekerheid speelt hierin een belangrijke rol.

Passagiers

In september verwelkomde Brussels Airport 2.488.142 passagiers, een toename met 1,8% in vergelijking met september 2018.

Het aantal lokale vertrekkende passagiers steeg met 1,8% in vergelijking met september 2018, terwijl het aantal transferpassagiers met 1,5% toenam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De stijging in september is helaas minder hoog dan verwacht. Het faillissement van de touroperator Thomas Cook speelt hierin een belangrijke rol. Het heeft niet alleen gevolgen voor Brussels Airlines maar ook voor andere luchtvaartmaatschappijen die naar Tunesië en Turkije vliegen. Het faillissement van Adria Airways - met het verdwijnen van de vluchten van en naar Ljubljana – en de twee stakingsdagen bij British Airways hebben de resultaten van september eveneens beïnvloed.

Het langeafstandsverkeer kende een mooie toename van 5,6%. Die stijging is vooral te danken aan Ethiopian Airlines, United Airlines, Emirates en ANA.

Bij korteafstandsvluchten zien we dat vooral Ryanair, TAP Air Portugal, Vueling, Iberia, Aeroflot, Loganair, Icelandair en Finnair kunnen rekenen op groei.

Vracht

Het vrachtvervoer op Brussels Airport daalde met 12,3% in vergelijking met september 2018. De internationale economische onzekerheid blijft een nadelige invloed op het Europese vrachtvervoer hebben. In vergelijking met andere luchthavens krijgt Brussels Airport echter de zwaarste klappen. Dat komt door een sterke daling van het volvrachtvolume (-30,5% in vergelijking met september 2018). De expressdiensten daalden met 3,3% minder sterk dan de afgelopen maanden die getekend werden door stakingsdagen.

De vracht aan boord van passagiersvluchten kende een lichte stijging van 1,4% die te danken is aan het herstel van Brussels Airlines op het vlak van vrachtlading in vergelijking met afgelopen jaar. Algemeen genomen kunnen we concluderen dat het vrachtvervoer aan boord van passagiersvluchten in het langeafstandsverkeer goed stand houdt, ondanks de algemene daling in Europa. Tot slot stellen we een sterke daling van 18,6% vast voor het vrachtvervoer over land.

Zowel de import als de export gaan er sterk op achteruit. Qua bestemmingen constateren we enkel nog een stijging van en naar Zuid-Amerika en Afrika.

Vluchten

Vanwege een lichte stijging van 1% in het aantal passagiersvluchten, steeg het gemiddelde aantal passagiers per vlucht van 131 naar 132.