Brussels Airport,
12
april
2019
|
14:57
Europe/Amsterdam

Bijna 2 miljoen passagiers op Brussels Airport in maart

Brussels Airport mocht in maart 2019 bijna 2 miljoen passagiers verwelkomen, ofwel een stijging van 1,9% ten opzichte van maart 2018. Zonder de herhaalde stakingsacties van de luchtverkeersleiders had de stijging nog hoger kunnen uitvallen. De vrachtsector op Brussels Airport kent een volumedaling van 8,1% tegenover maart vorig jaar, door de stakingsacties bij skeyes en een negatieve markttrend van het Europese luchtvrachtverkeer.

 

Passagiers

In de maand maart ontving Brussels Airport 1.999.343 passagiers, ofwel een stijging van 1,9% ten opzichte van maart 2018. De stijging van het aantal passagiers was zonder de stakingsacties bij skeyes allicht nog hoger uitgevallen. Door de stakingsacties bij skeyes werden 1,3% van het totaal aantal passagiersvluchten in maart geannuleerd.

De tragere groei van het aantal passagiers is ook in mindere mate beïnvloed door het faillissement van de regionale Engelse vliegmaatschappij fly bmi.

Het aantal lokale passagiers groeide met 1% tegenover maart 2018. Het aantal transferpassagiers daalde daarentegen met 6,9%. Deze daling is ook te verklaren door de acties bij skeyes, omdat passagiers omgeboekt werden en een connecterende vlucht op een andere luchthaven aangeboden kregen.

In het segment van de langeafstandsvluchten werden de grootste stijgingen genoteerd bij Cathay Pacific, United Airlines, Ethiopian Airlines en ANA. Bij de korteafstandsvluchten waren de sterkste stijgingen voor Ryanair, Iberia, Aeroflot, SAS, TUI fly, Air Europa, Vueling en Aegean Airlines.

 

Vracht

In maart 2019 bedroeg het vrachtvolume 61.514 ton, ofwel een daling met 8,1% ten opzichte van maart 2018. Dit negatieve resultaat is gedeeltelijk te wijten aan de sociale acties van de luchtverkeersleiders, die leidden tot de annulatie van 8,7% van de cargovluchten. Daarnaast wordt ook sinds enkele maanden een vertraagde groei in de vrachtsector overal in Europa geconstateerd.

Alle vrachtsegmenten tekenen negatieve cijfers op, met uitzondering van de getruckte vracht. De volvrachtvolumes daalden met 17,2%, die van de expresdiensten en van vracht aan boord van passagiersvliegtuigen met respectievelijk 14,6% en 2,8% in vergelijking met maart vorig jaar. Dit leidt tot een vermindering van het totale luchtvrachtvolume met 12%. Deze dalingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door de groei van 4% van de getruckte vracht.

De import was stabiel in vergelijking met vorig jaar, de export verminderde daarentegen met 16%.

 

Vliegbewegingen

In maart 2019 daalde het aantal vliegbewegingen met 3,6%, voornamelijk vanwege de acties van de luchtverkeersleiders. Het aantal passagiers per vlucht steeg van 124 naar 129, vooral omdat veel vluchten werden geannuleerd en passagiers op andere vluchten werden omgeboekt.