Brussels Airport,
19
februari
2020
|
20:02
Europe/Amsterdam

13e editie Brussels Airport Aviation Awards

 

Naar jaarlijkse traditie reikt Brussels Airport Company ook dit jaar de Brussels Airport Aviation Awards uit. Hiermee wil de luchthaven de luchtvaartmaatschappijen en partners bekronen die zich gedurende het afgelopen jaar hebben onderscheiden op vlak van de ontwikkeling van het netwerk en vracht, van milieu en veiligheid, en van punctualiteit en performantie.

De Network Development en Cargo Awards gaan naar luchtvaartmaatschappijen en partners die nieuwe routes hebben opgestart of een opmerkelijke groei van passagiers of vracht hebben gerealiseerd.

  • Network Development Award Short Haul Airline: TAP Air Portugal

De 5 genomineerden binnen deze categorie waren Aeroflot, airBaltic, Loganair, Ryanair en TAP Air Portugal. Het was uiteindelijk TAP Air Portugal die de Network Development Award Short Haul in ontvangst mocht nemen. Dit omwille van de nieuwe route naar Porto en de 18% groei in passagiers in 2019.

  • Network Development Award Long Haul Airline: Air Canada & United

Binnen de Network Development Long Haul categorie hebben we dit jaar niet één maar wel twee winnaars. United Airlines mag de award in ontvangst nemen dankzij de introductie van de Boeing 787-10 op onze luchthaven en een verwezenlijking van 5% groei in 2019. Ook Air Canada zette een nieuw vliegtuig, de B787-9 op onze luchthaven en groeide met maar liefst 9% ten opzichte van 2018. Ethiopian, Etihad en Thai Airways International waren de andere genomineerden binnen deze categorie.

  • Network Development Award Cargo Airline: Turkish Cargo

Turkish Cargo groeide het afgelopen jaar aanzienlijk op onze luchthaven. In plaats van éénwekelijkse vlucht met een A300, vliegen ze sinds vorig jaar 3 keer per week met een A330 naar Istanbul. De andere genomineerden binnen deze categorie waren Avianca Cargo en Sichuan Cargo.

  • BRUcargo Award: Nallian

Met de Brucargo award willen we de partners uit het BRUcargo gebied in de kijker zetten. Dit jaar gaat de award naar Nallian. Zij droegen het afgelopen jaar veel bij aan de groei van de BRUcloud, het open sharing platform van Brucargo en staan mee in voor het meer efficiënt en transparant maken van de operaties op BRUcargo. Andere genomineerden binnen deze categorie waren Brinks en Cathay Pacific Cargo.

  • Logistic Provider Award: Skyfast

Skyfast, de winnaar van de logistic provider award zorgde in 2019 voor de ontwikkeling van dierentransport op onze luchthaven. Ze werken ook actief mee aan de ontwikkeling van zowel Air Cargo Belgium als andere digitale initiatieven en projecten. In deze categorie werden ook Bpost, DSV, Freight4You en Nippon Express genomineerd.

De Environment en Safety Awards worden uitgereikt aan luchtvaartmaatschappijen of partners die in het bijzonder bijgedragen hebben aan het milieu en aan een voortdurende verbetering van veiligheidsstandaards en –bewustzijn.

  • Environment Award: Aviapartner

De Environment Award ging naar Aviapartner. Deze begon met de implementatie van een Green Partner Charter voor al hun projecten. Dit initiatief wordt voortdurend opgevolgd en bijgestuurd waar nodig. Daarnaast introduceerde Aviapartner in 2019 ook een volledig elektrische airside autovloot.

  • Safety Award: DHL Aviation

DHL Aviation staat voor veiligheid in zowel haar organisatie, documentatie als implementatie. Ze doen regelmatig audits en volgen de daaruit blijkende actiepunten snel en nauwkeurig op. DHL is dan ook een excellente partner voor alle initiatieven om de veiligheidsniveaus op Brussels Airport te verbeteren.

Dit jaar reiken we ook opnieuw een Diamond Award uit. De Diamond Award wordt niet elk jaar uitgereikt maar als hij uitgereikt wordt, gaat hij naar een organisatie of persoon die constant bijdraagt aan de succesvolle ontwikkeling van Brussels Airport. Dit jaar gaat de Diamond Award naar Belgium Slot Coordination. Zij zorgen ervoor dat de vraag naar beschikbare tijdslots gematcht wordt met de capaciteit van de luchthaven. De medewerkers van Belgium Slot Coordination, onder leiding van Didier Hocq, staan gekend om hun proactieve houding en staan altijd klaar om luchtvaartmaatschappijen te helpen en optimale tijdslot te krijgen. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat alle vluchten voortdurend gemonitord worden aangaande punctualiteit en impact op de omgeving.

De Performance en Punctuality Awards worden uitgereikt aan de passagiers- en vrachtluchtmaatschappijen die stipt en performant zijn. Punctualiteit is de beste on-time performance, d.w.z. met een vertrek binnen de 15 minuten van de schematijd. De performantie voor vracht wordt berekend aan de hand van het aantal wekelijkse vluchten, aantal bestemmingen, totale hoeveelheid gevlogen vracht, vracht per vlucht en de groei in vrachttonnage.

  • Performance Award Cargo Airline: Qatar Airways Cargo

De luchtvaartmaatschappij die het afgelopen jaar het meeste bijdroeg tot de ontwikkeling van BRUcargo was Qatar Airways Cargo. Zij vliegen 8 keer per week tussen Brussel en Doha. Andere genomineerden waren Asiana Cargo, Emirates Cargo, Ethiopian Airlines Cargo en Singapore Airlines Cargo.

  • Punctuality Award Short Haul Airline: Air Europa

In 2019 was Air Europa de meest punctuele luchtvaartmaatschappij met een on time performance van meer dan 82% voor de vertrekken vanop onze luchthaven. Air Europa deed het daarmee net iets beter dan de andere genomineerden binnen deze categorie Alitalia British Airways, Eurowings en Finnair,

  • Punctuality Award Long Haul Airline: Cathay Pacific

Bij de Long Haul Airlines gaat de Punctuality Award naar Cathay Pacific. De luchtvaartmaatschappij vloog het afgelopen jaar met een on time performance van meer dan 83% naar Hong Kong. Andere genomineerden binnen deze categorie waren ANA, Delta Air Lines, Hainan Airlines, en THAI Airways International.