Veiligheidscontrole

Iedereen wil zo snel mogelijk door de veiligheidscontrole op Brussels Airport. Door je goed voor te bereiden, kun je zelf zorgen voor een vlotte controle.

Slim inpakken 

Bij de veiligheidscontrole controleren we of je geen gevaarlijke en/of verboden voorwerpen bij je hebt. Hoe meer je meeneemt in je handbagage, hoe langer de controle duurt. Stop dus dingen die je niet meteen nodig hebt in je ruimbagage. Dat bespaart tijd.

  • Vloeistoffen zijn alleen toegestaan in verpakkingen van max. 100 ml. 
  • Stop ze samen in een transparant 1-liter zakje en leg ze voor controle in een bak. Meer over regels voor handbagage.  
  • Hou je instapkaart bij de hand. Zodra je aan de band staat, leg je je instapkaart in de bak, samen met je andere spullen. 
  • Leg telefoons, tablets en laptops uit je tas én hoes, apert in de bak. Apparaten groter dan 15 x 21 cm of batterijen groter dan 20 cm leg je apart. Leg ook niets op of onder je toestellen. 
  • Leeg de zakken van je broek, trui of vest en leg alles in een bak. Je zakken moeten helemaal leeg zijn voor de scan, dus haal ook je zakdoek of andere kleine spullen eruit en leg ze in de bak.  
  • Jas uit, schoenen aan. Doe je jas, trui en enkelhoge schoenen uit en leg ze in een bak. Je bril en gewone schoenen mag je gewoon aanhouden, tenzij het personeel anders vraagt. 

Tip: Bekijk vooraf de virtuele route van de veiligheidscontrole. 

Door de securityscanner 

Iedereen die vertrekt, passeert de securityscanner. Je hoeft alleen maar op de voetstappen te gaan staan, je armen omhoog te doen en heel even stil te blijven. Zodra het licht groen wordt, mag je door.

We gebruiken hiervoor een Walk-Through Metal Detector (WTMD). Die werkt met een heel kleine hoeveelheid straling, vergelijkbaar met wat je elke dag van nature opvangt van de aarde. Geen zorgen dus: het is volledig veilig. 

Manueel fouilleren 

Ziet de scanner iets op je lichaam dat extra controle vraagt? Dan volgt er een korte, handmatige check door een beveiliger. Dat mag over je hele lichaam gebeuren, maar gebeurt altijd met respect en zorg. Soms draagt de beveiliger handschoenen of een mondmasker. Er is ook handgel beschikbaar. 

Kun je niet door de scanner, bijvoorbeeld met een rolstoel? Dan gebeurt de controle sowieso handmatig. 

Veelgestelde vragen

Ja. De gebruikte technologie is niet schadelijk. Ook als je zwanger bent of een pacemaker hebt, kun je er gewoon doorheen. Twijfel je toch? Vraag dan gerust om een handmatige fouillering.

Je privacy is helemaal beschermd. De scan wordt automatisch door een computer geanalyseerd. Er worden ook geen beelden of gegevens opgeslagen. 

Geef het even aan bij de beveiliging. Je wordt dan manueel gefouilleerd door een medewerker, zonder gebruik van de scanner.

Laat het even weten aan de beveiligers. Denk aan protheses, stoma’s, breuken, of gevoelige plekken. Heb je wat meer tijd nodig of een onzichtbare beperking? Ook dat kun je gewoon melden. 

Ja. Je mag je kind op de arm meenemen door de scanner. Paraplubuggy’s of autostoelen gaan op de band bij je handbagage.

Soms wel. Draag je schoenen met dikke zolen of hoge modellen zoals laarzen? Dan moeten ze uit. In zulke schoenen kunnen voorwerpen verstopt zitten en dat willen we natuurlijk voorkomen.