Brussels Airport,
17
april
2018
|
15:06
Europe/Amsterdam

Spotters staan op de eerste rij bij Brussels Airport

Brussels Airport heeft samen met honderden spotters en de buurgemeenten Steenokkerzeel en Zaventem twee splinternieuwe spottersplatformen ingehuldigd. De platformen bieden vliegtuigliefhebbers een veilige en visueel interessante plaats om hun favoriete hobby uit te oefenen. De spottersplaatsen zijn vernoemd naar de start -en landingsbanen waarop ze uitzicht bieden, 01/19 en 07R/25L.

Elke dag komen tientallen vliegtuigliefhebbers naar Brussels Airport, aangetrokken door de grote verscheidenheid aan luchtvaartmaatschappijen, de modernste vliegtuigtypes en de vele regeringsvliegtuigen. Om de spotters een eigen, veilige plaats te bieden heeft Brussels Airport in goede samenwerking met buurgemeenten Steenokkerzeel en Zaventem twee spottersplatformen gebouwd.

“We willen de spotters en al onze fans graag tegemoet komen in de vraag naar een spottersplatform om betere foto’s te kunnen nemen. In nauwe samenwerking met buurgemeenten Steenokkerzeel en Zaventem hebben we snel twee spottersplaatsen kunnen inrichten die een vrij zicht geven op twee landingsbanen en tegelijk informatief en leuk kunnen zijn voor gezinnen uit de buurt“, zegt Arnaud Feist, CEO Brussels Airport Company.

Brussels Airport heeft het design en de plaats van de spottersplaatsen afgestemd op de voorkeuren en wensen van de spotters. In een enquête hebben zowat 1.700 spotters kunnen aangeven wat ze belangrijk vonden bij een vaste spottersplaats en hoe deze locatie er idealiter zou moeten uitzien. Daarna werd ook met een kleinere groep spotters meer in detail bekeken wat gewenst en mogelijk was.

Spottersplaats 07R/25L in Steenokkerzeel

Een eerste spottersplaats aan het transitcentrum Steenokkerzeel biedt een uitstekend zicht op start- en landingsbaan 25L/07R die meestal wordt gebruikt voor landingen van toestellen. De omgeving rond deze baan is daarom zeer populair bij spotters en werd in de enquête ook met stip aangeduid als favoriete spottersplaats. Dankzij het verhoogde platform hebben spotters nu een vrij zicht op de baan.

De parking aan het transitcentrum werd uitgebreid met enkele parkeerplaatsen voor de spotters. Ook aan de kop van baan 25L aan de Kortenbergse Steenweg werd een kleine parking ingericht om overlast op de lokale wegen te vermijden.

Spottersplaats 01/19 in Zaventem

Een tweede spottersplatform bevindt zich aan de start- en landingsbaan 01/19 in het Vliegbos die in het weekend gebruikt wordt voor een deel van de vertrekken. Wanneer de weersomstandigheden het niet toelaten om banen 25L/R te gebruiken, wordt baan 01/19 meestal gebruikt voor landingen. Ook hier biedt het verhoogde platform nu een vrij zicht op deze start- en landingsbaan.

Omdat het Vliegbos naast spotters ook heel wat families en kinderen aantrekt, heeft Brussels Airport ook enkele speeltuigen en borden geplaatst die informatie geven over de luchthaven, populaire vliegtuigtypes en gebouwen die je vanop het spottersplatform kan zien. Spotters kunnen gebruik maken van de reguliere parkeerplaatsen rond het bos.