Brussels Airport,
09
mei
2019
|
14:54
Europe/Amsterdam

Passagiersgroei tot 2,3 miljoen passagiers in april

Daling van het vrachtvervoer in lijn met economische trend en door verstoring van dienstverlening bij skeyes

Op Brussels Airport is het aantal passagiers in april gestegen met 1,5% tot 2,3 miljoen passagiers, in vergelijking met april vorig jaar, ondanks verschillende ontwikkelingen bij een aantal luchtvaartmaatschappijen. Het vrachtverkeer is gedaald met 12,5% tegenover april 2018, een resultaat in lijn met de trend op andere (vracht)luchthavens en tevens beïnvloed door de verstoring van dienstverlening bij skeyes.

Passagiers

Brussels Airport heeft in april dit jaar 2.286.771 passagiers mogen verwelkomen, een stijging van 1,5% in vergelijking met april vorig jaar. Hoewel het aantal passagiers is gestegen, hebben een aantal ontwikkelingen bij luchtvaartmaatschappijen het resultaat negatief beïnvloed.

Zowel WOW Air als fly bmi hebben het faillissement aangevraagd en de operaties stopgezet. De werkzaamheden van fly bmi op Brussels Airport zijn wel deels overgenomen door Loganair. Bij SAS was er een staking met veel geannuleerde vluchten als gevolg.

Het lokaal aantal opstappende passagiers is gestegen met 3,2% tegenover april 2018. Het aantal transferpassagiers is gestegen met 1,1% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het aantal aankomende passagiers (-0,3%) ligt niet in lijn met het aantal opstappende passagiers. Dit komt voornamelijk door de Paasvakantie die dit jaar volledig in april viel, door 1 mei en de start van de Nederlandse mei-vakantie die reeds in april werd ingezet.

Op de korte afstand is de groei het grootst bij Ryanair, Vueling, Aeroflot, Iberia, Lufthansa, Swiss en Finnair. De grootste groei op de lange afstand is er bij Brussels Airlines, Ethiopian, Qatar Airways, Etihad, Air Canada en ANA. Emirates heeft tijdelijk het aantal zitjes naar Europa ingeperkt door werkzaamheden aan een startbaan in Dubai. Daardoor vliegt de maatschappij slechts 1 keer ipv 2 keer per dag op Brussel.

Vracht

Het vrachtvervoer op Brussels Airport is in april gedaald met 12,5%. De daling is in lijn met de negatieve markttrend van het Europese luchtvrachtverkeer. De vrachtsector kent sinds eind vorig jaar een vertraagde groei. Vooral het volvrachtverkeer kent hierdoor een sterke terugval met -19,2% in vergelijking met april vorig jaar. Bijkomend voor Brussels Airport heeft Saudia Cargo haar activiteiten hier stopgezet.

Daarnaast werd ook een aantal vrachtvluchten geannuleerd doordat het luchtruim – voornamelijk in de nacht en vroege ochtend – gesloten werd door de beperkte personeelsbezetting bij skeyes. Dit uit zich vooral in de daling bij de express diensten van 8,4% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de toename van de e-commerce zorgt ervoor dat er minder volume wordt getransporteerd, maar wel meer waardevolle producten.

De vracht aan boord van passagierstoestellen is gedaald met 6%, terwijl de getruckte vracht is gedaald met 17%.

Vliegbewegingen

Het aantal passagiersvluchten in april is gedaald met 0,5% in vergelijking met april vorig jaar, tegenover een stijging van het aantal passagiers met 1,5%. Het aantal passagiers per vlucht is daardoor gestegen van gemiddeld 130 passagiers per vlucht naar gemiddeld 133 passagiers per vlucht.