Brussels Airport,
08
september
2017
|
14:03
Europe/Amsterdam

Recordzomer met 5 miljoen passagiers

Brussels Airport heeft in augustus bijna 2,5 miljoen passagiers mogen verwelkomen, een stijging van 7,6% in vergelijking met dezelfde maand in 2016. Dit is een nieuw record voor de maand augustus op de luchthaven. Het vrachtvervoer kent een beperkte groei van 1,8% ten opzichte van augustus vorig jaar.

Passagiers

2.490.201 passagiers hebben de voorbije maand via Brussels Airport gereisd. In vergelijking met augustus vorig jaar is het totaal aantal passagiers met 7,6% gestegen. Het aantal vertrekkende passagiers kent de grootste stijging, met een toename van 10,2%. Het aantal transferpassagiers noteert een geringere groei van 3,2% ten opzichte van augustus 2016.

Deze positieve cijfers zijn voornamelijk te danken aan de groei die heeft plaatsgevonden bij de vakantievluchten, het Europese verkeer, en de goede performantie van nieuwe langeafstandsvluchten bij Brussels Airlines zoals Toronto en Mumbai. Brussels Airlines en de langeafstandsvluchten groeiden met dubbele cijfers. Ook de terugkeer van de verbinding met Atlanta van Delta Air Lines, de start van RwandAir en de sterke groei van Hainan Airlines, Emirates en Ethiopian Airlines verklaren de groeicijfers van het langeafstandsverkeer. Turkije, Egypte en Tunesië zijn terug populaire bestemmingen, wat positief is voor het vakantievervoer.

Het low cost vervoer is gestabiliseerd, waarbij een terugval bij easyJet en Vueling gecompenseerd wordt door groei bij Ryanair en enkele andere lagekostenmaatschappijen.

Cargo

Het vrachtvervoer is deze maand toegenomen met 1,8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de express diensten en het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen vertonen sterke groeicijfers, met respectievelijk stijgingen van 14,6% en 9,4%. Het volvrachtsegment kent een terugval van 18% ten opzichte van augustus 2016. Deze daling is te wijten aan het vertrek van enkele maatschappijen door de strengere Brusselse geluidsnormen.

De export via luchtvracht is gestegen met 15% door de sterke prestatie van de Belgische economie, voornamelijk in de farmasector. Door het wegvallen van een aantal volvrachtvluchten is de import via luchtvracht daarentegen gedaald met 20%. Het vrachtwagentransport via andere luchthavens naar Brussels Airport kent hierdoor een toename van 20%.

Vliegbewegingen

Het aantal vliegbewegingen is in vergelijking met de maand augustus in 2016 met 2,3% toegenomen. In augustus dit jaar zaten gemiddeld 130 passagiers aan boord, in augustus 2016 waren dat er gemiddeld 123. Het aantal passagiersvluchten kent de voorbije maand een toename van 1,6%.