Brussels Airport,
16
maart
2017
|
10:51
Europe/Amsterdam

Meer dan 1,5 miljoen passagiers in februari op Brussels Airport

Vrachtvervoer stijgt sterk met 7,7%

Brussels Airport heeft in februari 2017 meer dan 1,5 miljoen passagiers ontvangen, een daling met 0,4% ten opzichte van februari 2016 door de schrikkeldag vorig jaar. Zonder het schrikkeldageffect zou het aantal passagiers gestegen zijn met 3%. Het vrachtvervoer op Brussels Airport is sterk gestegen met 7,7% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar dankzij de sterke groei van het volvrachtsegment.

In februari heeft Brussels Airport 1.564.778 passagiers verwelkomd. Dat zijn er 5.812 minder dan februari vorig jaar toen de maand 29 dagen telde in plaats van 28 dit jaar. Gerekend zonder de schrikkeldag van vorig jaar heeft Brussels Airport afgelopen maand 3% meer passagiers ontvangen dan in februari vorig jaar.

Het lokaal aantal opstappende passagiers is afgelopen maand met 1,1% gestegen in vergelijking met februari vorig jaar, zelfs ondanks de schrikkeldag vorig jaar. Dit wijst erop dat de lokale markt sterk blijft. Het aantal aankomende passagiers is met 1,9% gedaald. Dit heeft te maken met het feit dat het einde van de krokusvakantie in maart viel dit jaar, tegenover februari vorig jaar.

Het aantal transferpassagiers is met 2,1% gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar door het schrikkeldageffect en het wegvallen van Jet Airways eind maart 2016.

De grootste groei in februari werd vooral genoteerd bij Brussels Airlines, Ryanair en TUI fly.

Vrachtvervoer

De groeitrend van de afgelopen maanden bij het vrachtvervoer op Brussels Airport zet zich ook voort in februari 2017. Ondanks het feit dat februari 2016 een schrikkeldag meer telde dan afgelopen februari is het vrachtvervoer toch gestegen met 7,7% dankzij de sterke stijging bij het volvrachtvervoer en de express diensten.

De volumegroei van het volvrachtvervoer (+42,4%) wordt gerealiseerd met uitsluitend dagvluchten en met een minimum aan extra vluchten (+6,9%). Ook de express diensten tonen groei aan (+7,1%) met nauwelijks een groei van het aantal extra vluchten.

Het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen is in vergelijking met februari vorig jaar gedaald met 19,3%, enerzijds door het schrikkeldageffect van vorig jaar en anderzijds door het wegvallen van Jet Airways vanaf maart 2016.

Vliegbewegingen

Het aantal vliegbewegingen op Brussels Airport is afgelopen maand met 4,3% gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ook hier speelt het schrikkeldageffect een rol. De bezettingsgraad op de toestellen is gestegen van 104 passagiers per vlucht naar 110 passagiers per vlucht. Dit bevestigt de stijgende trend van de afgelopen jaren.