Bereid je reis voor

 • Reisdocumenten klaar?
 • Handbagage gemaakt?
 • Bijzondere assistentie aangevraagd?

Je bestemming is gekozen en je reis is geboekt. Nog even en je kan vertrekken. Om zeker te zijn dat je aan alles gedacht hebt, geven we je graag enkele tips om jouw reis vlot te laten verlopen.

Tip 1: Vergeet je reisdocumenten niet

Zorg ervoor dat je al je reisdocumenten meebrengt naar de luchthaven. Vergeet daarbij zeker niet te controleren tot wanneer je identiteitskaart en internationaal paspoort geldig zijn. 

Mogelijke extra documenten tijdens deze COVID-19 periode zijn:

 • Documenten nodig in het land van bestemming. Controleer aan welke voorwaarden je moet voldoen in het land waar je naartoe vliegt.
 • Paspoort van jouw tweede nationaliteit, indien je een dubbele nationaliteit hebt.
 • Bewijs van essentiële reisreden indien je reist naar een bestemming  buiten de Europese Unie of buiten het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen (= EU+) of naar een land of regio met code ‘rood’.  

Voor gedetailleerde informatie over de geldende reisbeperkingen (o.a. kleurcodes), kan je terecht bij:

 • De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 
 • Het callcenter van Buitenlandse Zaken: +32 (0) 2 501 4000  (op weekdagen tussen 9.00 u – 17.00u, Belgische tijd)

Tip 2: Zorg voor een slim ingepakte handbagage

Om jouw comfort tijdens het reizen te vergroten, raden we je aan zo licht mogelijk te reizen. Dat is niet alleen beter voor je rug, het vereenvoudigt ook de controles op de luchthaven. Vergeet ook zeker niet om een mondmasker in je handbagage te stoppen, op de luchthaven en in het vliegtuig is het dragen van een mondmasker namelijk verplicht.

De regels voor het inpakken van je handbagage blijven dezelfde als voor de COVID-19 pandemie:

 • Voor alle vloeistoffen en gels mag je verpakkingen tot max. 100 ml (een gebruikte verpakking telt voor de volle inhoud) meenemen in de handbagage. Stop alle vloeistoffen en gels samen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een capaciteit van maximum 1 l.
 • Vloeistoffen en gels aangekocht in de winkels op de luchthaven worden verpakt in een speciale, verzegelde zak en tellen niet mee in de hoeveelheid zolang de zak gesloten is. Als de zak geopend is, zal de inhoud alsnog in beslag genomen worden.
 • Babyvoeding (melk- en potjesvoeding) is toegelaten. De hoeveelheid hangt af van je reisduur. Bij twijfel over de inhoud kan de beveiliging je vragen om de babyvoeding te proeven.
 • Vloeibare geneesmiddelen of dieetsupplementen zijn enkel toegelaten voor de duur van de vlucht en als je huisarts een schriftelijk bewijs van hun noodzakelijkheid meegeeft.

Tip 3: Bijzondere assistentie vraag je best tijdig aan

Heb je bijzondere assistentie nodig om jouw reis vlotter te laten verlopen? Vraag deze dan minstens 48 uur voor je vlucht aan via jouw luchtvaartmaatschappij. Meld je op de dag van je reis aan bij de Special Assistance-balie in de vertrekhal. Je vindt de balie vlak naast het Travelex wisselkantoor (bij incheckrij  1). We besteden extra aandacht aan jouw gezondheid door de caddies en rolstoelen regelmatig te desinfecteren. Het personeel dat instaat voor de begeleiding zal daarnaast ook steeds een mondmasker dragen.

Indien je reist met een eigen inklapbare of elektrische rolstoel dien je steeds op voorhand je reisbureau of luchtvaartmaatschappij te verwittigen. Zij kunnen je informeren over de regels die van toepassing zijn. Dit is ook belangrijk voor de luchthaven van je bestemming.

Tip 4: Kom op tijd naar de luchthaven

Voor een vlucht binnen de Europese Unie raden we je aan om 2 uur op voorhand op de luchthaven te zijn. Voor vluchten buiten Europa kom je best 3 uur op voorhand naar de luchthaven.

Lees onze coronamaatregelen