Bereid je reis voor

  • Verzekerd op reis én met de juiste documenten?
  • Bagage handig gepakt?
  • Wat kan je zoal op voorhand regelen?

Je bestemming is gekozen en je reis is geboekt. Nog even en je kan vertrekken. Om zeker te zijn dat je aan alles gedacht hebt, geven we je graag enkele tips om jouw reis vlot te laten verlopen.

Tip 1: Extra reisdocumenten

De regels rond benodigde reisdocumenten veranderden snel. 

Tip 2: Vertrek verzekerd  

Vertrek goed verzekerd op reis. Denk goed na welk deel van de reis  je wenst te verzekeren?

  • Een annulatieverzekering dekt - mits voorwaarden - het niet kunnen reizen van de dag van boeking tot de dag van vertrek. Deze verzekering sluit je doorgaans af op het moment van boeking of tot 30 dagen voor vertrek. 
  • Een reisbijstandsverzekering dekt (medische) kosten – mits voorwaarden- van zodra je op reis vertrokken bent tot het einde van de reis. Deze verzekering kan je nog tot vlak voor het vertrek bijboeken.
  • Bagageverzekering. Een dergelijke verzekering kan beschadiging, diefstal en vertraging van je bagage dekken.

Deze verzekeringen kan je afzonderlijk of in een bundel nemen.

Daarnaast maakt het ook een verschil of je je reis zelf hebt samengesteld of een pakketreis hebt gekocht:

  • Je kan je vliegtuig en hotel afzonderlijk (zelf) boeken, online of bij een reisagent. Boek je enkel een vlucht tijdens deze COVID-19 periode, dan bekijk je best of een (gratis) omboekingsgarantie of een flexibele omruilgarantie inbegrepen zijn.
  • Een “pakketreis” is een reis met minstens 2 reisdiensten (bv. vervoer en overnachtingen) die je direct samen als 1 geheel boekt. De verkoop van pakketreizen is beschermd door de Belgische wetgeving. Kijk hier voor meer informatie. In deze COVID-19 periode bieden aanbieders van pakketreizen vaker een extra verzekering aan, tot en met repatriëring toe.

Tip 3: Zorg voor een slim ingepakte bagage

Zet alvast meteen je mondmasker op want overal op de luchthaven en in het vliegtuig is het dragen van een mondmasker verplicht. Enkele reserve-exemplaren bovenin je bagage, zijn zeker welkom.

Om jouw comfort tijdens het reizen te vergroten, raden we je verder aan zo licht mogelijk te reizen. Je hebt je handen vrij én het vereenvoudigt de controles op de luchthaven.

Weet ook dat je geen bagagewagentjes mag meenemen voorbij de veiligheidscontrole en je dus alles zelf zult moeten dragen. Hoe minder je bij hebt, hoe handiger voor jezelf natuurlijk.

Reis je met kinderen, dan heb je waarschijnlijk nog wat extra bagage bij. Kleine, inklapbare wandelwagens mogen doorgaans meegenomen worden tot aan de ingang van het vliegtuig.

Wat mag en kan er nu eigenlijk allemaal in je bagage:

 

Tip 4: Reserveer of boek op voorhand

Heel wat zaken kan je op voorhand regelen, zodat je maximaal hoofd en handen vrij hebt om te genieten. Enkele voorbeelden:

Wil je dit ook allemaal in een handig overzicht zien? Geef in onze Travel Planner je vluchtgegevens in en bekijk elke stap van je reis op voorhand.

Travel Planner

 

Tip 5: Kom op tijd naar de luchthaven

Voor een vlucht binnen de Europese Unie raden we je aan om 2 uur op voorhand op de luchthaven te zijn. Voor vluchten buiten Europa kom je best 3 uur op voorhand naar de luchthaven.

Lees onze coronamaatregelen