Bereid je reis voor

 • Check op tijd in én hou de juiste documenten bij de hand
 • Vloeistoffen & gels in je handbagage slechts beperkt toegelaten
 • Geef je afscheidszoen vooraf en plan ook andere handige zaken van tevoren

Je bestemming is gekozen en je reis is geboekt. Joepie ! We geven je graag nog enkele tips om jouw reis vlot te laten verlopen.

Tip 1: Zorg dat je de nodige reisdocumenten hebt

De regels rond benodigde reisdocumenten veranderden snel. 

Tip 2: Pak je bagage juist en slim in

In je hand- of ruimbagage? Niet alles mag in je handbagage mee, check dit op voorhand:

 • De regels rond beperkte vloeistoffen en gels in je handbagage zijn nog steeds van kracht. Bekijk hier meer informatie. 
 • Wat mag er mee in je handbagage?
 • Wat mag er mee in je ruimbagage

Om jouw comfort tijdens het reizen te vergroten, raden we je verder aan zo licht mogelijk te reizen. Je hebt je handen vrij én het vereenvoudigt de controles op de luchthaven.

Weet ook dat je geen bagagewagentjes mag meenemen voorbij de veiligheidscontrole en je dus alles zelf zult moeten dragen. Hoe minder je bij hebt, hoe handiger voor jezelf natuurlijk.

Reis je met kinderen, dan heb je waarschijnlijk nog wat extra bagage bij. Kleine, inklapbare wandelwagens mogen doorgaans meegenomen worden tot aan de ingang van het vliegtuig.

Tip 3: Reserveer of boek op voorhand

Heel wat zaken kan je op voorhand regelen, zodat je maximaal hoofd en handen vrij hebt om te genieten. Enkele voorbeelden:

Wil je dit ook allemaal in een handig overzicht zien? Geef in onze Travel Planner je vluchtgegevens in en bekijk elke stap van je reis op voorhand.

Travel Planner

Tip 4: Kom op tijd naar de luchthaven

Wil jij weten wanneer je best naar de luchthaven komt? Wij geven graag mee wat voor jou het ideale moment is om op de luchthaven toe te komen. Geef jouw reisdatum en bestemming in, en wij vertellen je wanneer jij best bij ons binnen wandelt. Om zo nauwkeurig mogelijk te zijn, doen we dit voor de vluchten van de 5 komende dagen. Dus je kijkt best enkele dagen op voorhand.

Welkom! Kom op tijd

Tip 5: Een fijn afscheid en een warm welkom

In de huidige omstandigheden worden in de terminal enkel personen toegelaten die zelf reizen of gereisd hebben en luchthavenpersoneel. Daarnaast zijn begeleiders van mindervaliden of minderjarigen eveneens toegelaten. Je kan kort afscheid nemen op de drop-off parking of buiten aan het luchthavengebouw. 

Dit geldt ook voor aankomst: Iemand opwachten in de aankomsthal is niet toegelaten. Je kan afspreken in de wagen op de parkeerplaats, of als je hulp nodig hebt, buiten aan de uitgang van de aankomsthal. Een warm welkom is er eentje met afstand: gelieve de afstand van 1,5 meter tussen elke person te respecteren.

Psst, nog 1 extra tip: Vertrek verzekerd  

Vertrek goed verzekerd op reis. Denk goed na welk deel van de reis  je wenst te verzekeren?

 • Een annulatieverzekering dekt - mits voorwaarden - het niet kunnen reizen van de dag van boeking tot de dag van vertrek. Deze verzekering sluit je doorgaans af op het moment van boeking of tot 30 dagen voor vertrek. 
 • Een reisbijstandsverzekering dekt (medische) kosten – mits voorwaarden- van zodra je op reis vertrokken bent tot het einde van de reis. Deze verzekering kan je nog tot vlak voor het vertrek bijboeken.
 • Bagageverzekering. Een dergelijke verzekering kan beschadiging, diefstal en vertraging van je bagage dekken.

Deze verzekeringen kan je afzonderlijk of in een bundel nemen.

Daarnaast maakt het ook een verschil of je je reis zelf hebt samengesteld of een pakketreis hebt gekocht:

 • Je kan je vliegtuig en hotel afzonderlijk (zelf) boeken, online of bij een reisagent. Boek je enkel een vlucht tijdens deze COVID-19 periode, dan bekijk je best of een (gratis) omboekingsgarantie of een flexibele omruilgarantie inbegrepen zijn.
 • Een “pakketreis” is een reis met minstens 2 reisdiensten (bv. vervoer en overnachtingen) die je direct samen als 1 geheel boekt. De verkoop van pakketreizen is beschermd door de Belgische wetgeving. Kijk hier voor meer informatie. In deze COVID-19 periode bieden aanbieders van pakketreizen vaker een extra verzekering aan, tot en met repatriëring toe.

Lees onze coronamaatregelen