Veiligheids- en gezondheidsmaatregelen

  • Sociale afstand, mondmasker en handhygiëne
  • Temperatuurcontrole
  • UV-desinfectie en extra schoonmaakbeurten

Als luchthaven willen we er graag voor zorgen dat jij opnieuw zorgeloos en op een aangename manier kan reizen. Brussels Airport heeft daarbij als eerste prioriteit tijdens de COVID19-pandemie om de veiligheid en gezondheid van haar passagiers en personeel te garanderen.

3 Gouden regels

Voor een veilige en relaxte start van je reis, vragen we graag je medewerking voor de volgende 3 gouden regels.

  • Bewaar een afstand van 1,5 meter van anderen.
  • Een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar op het luchthavendomein. Dit betekent een verplichting vanaf de drop-off zone, in de parkings, als je met de bus aankomt en zelfs in de taxi. Zowel op het plein voor het luchthavengebouw als binnen in de terminal is een mondmasker verplicht. In het vliegtuig is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 6 jaar. Sommige maatschappijen hanteren een nog lagere leeftijdsgrens. Raadpleeg je luchtvaartmaatschappij voor de zekerheid.
  • Het is aanbevolen om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten.

In de terminal geven honderden informatieborden, stickers of posters deze basisregels mee. Overal in de luchthaven kan je handgeldispensers vinden en in de vertrekhal staan ook mobiele wasbakken waar je je handen kan wassen.

We raden ook aan dat alle processen zoveel mogelijk contactloos verlopen, bijvoorbeeld de betalingen, het inchecken en het boarden van de passagiers. Om je daarbij te helpen, hebben we extra afscheidingen en plexiglas geplaatst.

Temperatuurcontrole

Vanaf 15 juni controleren we de temperatuur van alle passagiers met thermische camera’s voor ze het luchthavengebouw binnengaan. Deze camera’s zijn de veiligste, meest betrouwbare en snelste manier voor temperatuurcontrole. 

Iedereen wiens temperatuur hoger is dan 38°C zal een tweede keer gescreend worden. Indien er ook bij de tweede screening een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C wordt vastgesteld, zal de passagier discreet naar het medisch personeel begeleid worden. Tijdens de medische controle in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, zal de temperatuur nogmaals worden gecontroleerd en zal het medisch personeel op basis van een vragenlijst en gesprek met de passagier nagaan of hij/zij COVID-19-symptomen heeft. Op basis van dit onderzoek, kan de passagier de toegang tot de terminal ontzegd worden.

De toegang tot de vertrekhal is daardoor ook gewijzigd. Alle passagiers worden omgeleid zodat iedereen langs de thermische camera’s loopt. Dit betekent meteen ook dat de toegang tot de vertrekhal gelimiteerd is tot:

  • Passagiers
  • Mensen die hun tickets dienen te wijzigen bij een balie van een luchtvaartmaatschappij
  • Begeleiders van minder mobiele passagiers
  • Luchthavenpersoneel met dienst

 Afscheid nemen gebeurt dus buiten of op de drop-off parking.

map

Voor aankomende passagiers is een mobiel temperatuurcontrolesysteem opgezet

Nog meer vragen en antwoorden rond de temperatuurcontrole:

https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/faq

UV-desinfectie en extra schoonmaakbeurten

Om de schoonmaak en desinfectering verder op te voeren, zetten we UVS-technologie in, onder meer om de trolleys en de vloer te desinfecteren. En ook de reguliere schoonmaakbeurten worden opgevoerd, bijvoorbeeld voor de bakken aan de veiligheidscontrole, het sanitair en de algemene infrastructuur.

Met al deze maatregelen willen we je een veilige en hygiënische infrastructuur aanbieden en zorgen we samen voor een stressvrije reis. #safetravel

Bij het implementeren van verschillende veiligheids- en gezondheidsmaatregelen volgen we het monitoringprogramma van EASA, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart. De richtlijnen werden opgesteld in overleg met zowel de luchtvaart- als de volksgezondheidsautoriteiten, om op zoek te gaan naar praktische oplossingen voor de luchtvaart in deze ongewone crisis.

Ook de Belgische gezondheidsautoriteiten en onze gezondheidssector zijn uiterst waakzaam en zetten alle middelen in om de volksgezondheid te beschermen.

Lees onze coronamaatregelen