COVID-19 Test Centre

Registreer hier

Op Brussels Airport kan je een COVID-19 PCR-test laten afnemen in een van de testcentra die door Ecolog worden uitgebaat. Het testcentrum voor vertrekkende passagiers bevindt zich net buiten de vertrekhal; het testcentrum voor aankomende passagiers bevindt zich op niveau 0 (busstation).  

Bekijk hieronder hoe deze testfaciliteit te werk gaat voor vertrekkende passagiers. 

 • Vertrekkende passagiers: vertrek je binnenkort naar een land waarvoor een negatief testcertificaat vereist is? Het COVID-19 Test Centre op Brussels Airport is 7/7 geopend, ook op zon- en feestdagen en dat doorlopend van 3u30 ’s ochtends tot middernacht.
 • Aankomende passagiers: woon je in België en verbleef je langer dan 48 uur in een rode zone? Dan moet je verplicht een PCR-test laten afnemen op dag 1 en dag 7 na aankomst in ons land. Deze regel geldt vanaf 6 jaar. Je kan je laten testen in het COVID-19 Test Centre op Brussels Airport op voorwaarde dat je in het bezit bent van een activatiecode, ontvangen van de overheid via sms na het invullen van de Passenger Locator Form. Een PCR-test is niet verplicht indien je uit een groene of oranje zone komt.
 • Aankomende passagiers, niet wonend in België (niet resident) die naar België reizen uit een rode zone en:

  • een EU/Schengen nationaliteit OF

  • een hoofdverblijfplaats in de EU/Schengen OF

  • een hoofdverblijfplaats in Australië, Nieuw Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand

  hebben, moeten zich bij vertrek in het buitenland laten testen en op dag 7 na aankomst in ons land. Een PCR-test is niet verplicht indien je uit een groene of oranje zone komt.
 • Aankomende passagiers die naar België reizen en geen:

  • EU/Schengen nationaliteit OF

  • hoofdverblijfplaats in de EU/Schengen OF

  • hoofdverblijfplaats in Australië, Nieuw Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand

  hebben, moeten zich bij vertrek in het buitenland laten testen en op dag 1 en 7 na aankomst in ons land.
 • Een PCR-test is niet verplicht voor transferpassagiers die in de transferzone blijven

Je kan je enkel laten testen in het COVID-19 Test Centre op Brussels Airport indien je geen symptomen van COVID-19 vertoont. 

Een digitale registratie wordt sterk aanbevolen om wachttijden te vermijden. Je kan online registreren voor een COVID-19 test via het platform van uitbater Ecolog.

Registreer

Voor de registratie heb je nodig:

 • Je identiteitskaart of paspoort
 • Je woonadres alsook het adres waar je de komende 14 dagen zal verblijven
 • Voor aankomende passagiers: de activatiecode, ontvangen van de overheid via sms na het invullen van de Passenger Locator Form.

Na registratie ontvang je een mail met een QR-code die je dient voor te leggen aan het Test Centre.  

Ter plaatse dien je ook jouw paspoort of identiteitskaart te tonen. Denk erom dat het dragen van een mondmasker op de hele luchthaven verplicht is.  

Wie geen mogelijkheid heeft om online te registreren, kan zich ook ter plekke aanmelden. Hou dan wel rekening met een eventuele wachtrij vooraleer er plaats is.

Uitbater Ecolog neemt een PCR-test (“polymerase chain reaction”) af. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus volgens de instructies van Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor de Volksgezondheid in België.

De moleculaire PCR test geeft een indicatie van aanwezigheid van het COVID-19 virus op het moment van de test. 

Ecolog werkt samen met een door de overheid erkend laboratorium. De resultaten zijn internationaal geldig.

Ecolog biedt daarnaast ook nog een antigeen sneltest aan. De antigeen sneltest die Ecolog gebruikt komt voor op de lijst met erkende tests van het FAGG, Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. De methode is gelijkaardig aan een PCR test: met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus.

 

 

Voor aankomende passagiers die in België wonen en zich hebben laten testen op dag 1 of dag 7 na aankomst in België, zal het testresultaat 24 à 72 uur na de testafname beschikbaar zijn.

Voor vertrekkende passagiers wordt een onderscheid gemaakt tussen de sneltest en de standaardtest.

Bij een PCR sneltest is dit afhankelijk van het tijdstip waarop de test wordt afgenomen: 

 • Wordt de test afgenomen tussen 3u30 en 6 u ’s ochtends, dan krijg je het resultaat al een paar uur later, tussen 10u en 12u. 
 • Wordt de test afgenomen tussen 6u en 16u, dan dien je 4 tot maximum 6 uur te wachten op je resultaat.
 • Wordt de test afgenomen tussen 16u en middernacht, dan ontvang je het resultaat de volgende dag tussen 10u en 12u.

Hou hier zeker rekening mee wanneer je nog dezelfde dag wenst te vliegen.

Bij een standaard PCR test ontvang je het resultaat binnen de 24 uur.

Ecolog biedt ook de antigeen sneltesten voor vertrekkende passagiers die naar een bestemming afreizen die dergelijke test aanvaardt. De resultaten zijn beschikbaar binnen de 50 minuten nadat de test werd afgenomen.  Gelieve wel na te gaan of je bestemming een dergelijke test aanvaard vooraleer je kiest voor deze optie.

 

Hoe ontvang ik het resultaat van mijn test?

Ecolog zal je de resultaten van je COVID-19 test via e-mail bezorgen indien je digitaal geregistreerd hebt voor de test, per post indien je ter plaatse geregistreerd hebt. Dit betekent dat je gewoon naar huis kan om te wachten op het resultaat, of kan doorgaan met je verblijf.   

Het attest kan worden afgeleverd in het Nederlands, Frans, Engels of Duits. 

Ben je een vertrekkende passagier en heb je een test nodig om te kunnen reizen, dan betaal je:

 • 67 euro voor een standaard PCR test
 • 135 euro voor de PCR sneltest.
 • 47,4 euro voor een antigeen sneltest.

Ben je een aankomende passagier die op dag 1 of dag 7 na zijn/ haar terugkeer uit een rode zone een test dient te laten afnemen en heb je dus een activatiecode ontvangen van de overheid, dan:

 • kan je je op vertoon van je activatiecode gratis laten testen als je aangesloten bent bij een Belgische ziekteverzekering.
 • betaal je €46,81 voor een standaard PCR test als je niet aangesloten bent bij een Belgische ziekteverzekering en op vertoon van je activatiecode

Je kan betalen met verschillende betaalmiddelen, reeds bij registratie of ter plaatse. Graag raden we aan om zoveel mogelijk op voorhand te betalen om wachtrijen te vermijden.

Voor vertrekkende passagiers bevindt het Test Centre zich op niveau vertrek buiten het luchthavengebouw.

Het Test Centre is 7/7 geopend, ook op zon- en feestdagen en dat doorlopend van 3u30 ’s ochtends tot middernacht. Wie een test wil laten afnemen, raden we aan om zich online te registreren om zo wachtrijen te vermijden.

Voor terugkerende passagiers bevindt het Test Centre zich op niveau 0 (busstation), net buiten de terminal.

Het testcentrum is 7/7 geopend, ook op zon- en feestdagen en dat doorlopend van 6u00 ’s ochtends tot middernacht. Wie een test wil laten afnemen, raden we aan om op voorhand te registreren om zo wachtrijen te vermijden.

Het Test Centre ligt vlak naast het luchthavengebouw en is daardoor makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Klik hier voor meer info over de verschillende vervoersopties naar de luchthaven. 

Kom je met de wagen? Gelieve je wagen dan te parkeren in publieke parking P2. Deze parking bevindt zich op korte wandelafstand van het testcentrum.

Je kan gerust op een nuttige en aangename manier op het resultaat van je test wachten.

Vertoon je geen symptomen van COVID-19, ben je uiteraard welkom om op de luchthaven zelf te wachten. Enkele ideeën? Bij Starbucks in de terminal kan je terecht voor een heerlijke koffie. Bij Regus Meeting Centre kan je nog wat werk inhalen of vergaderen. Dat kan eveneens bij Sheraton, waar je ook gewoon een paar uur kan gaan uitrusten of een douche nemen.

Ontdek hier onze aanbiedingen om je tijd aangenaam door te brengen terwijl je wacht.

Vertoon je symptomen?  Dan word je uitdrukkelijk gevraagd om niet naar de luchthaven te komen, en dus ook niet naar het Test Centre. Neem contact op met je huisarts. De symptomen die kunnen wijzen op een COVID-19 besmetting zijn koorts, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, smaak- en geurverlies, vermoeidheid, … 

Bij een positieve test vragen we om het luchthaventerrein onmiddellijk te verlaten en in zelf-quarantaine te gaan.  Contacteer eveneens je huisarts. Met een positieve uitslag zal ook de luchtvaartmaatschappij niet toestaan dat je vliegt. 

Bij een positief testresultaat zal uitbater Ecolog ook de nodige instanties verwittigen, ook als je geen Belg bent. Het proces voor contact tracing wordt op dezelfde manier in gang gezet als bij andere labo's.

Tot nader order geeft een bewijs van vaccinatie geen uitzondering op de PCR-test.Een test blijft dus verplicht, zelfs indien je reeds gevaccineerd bent.

Uitbater Ecolog verwerkt de gegevens en testresultaten en deelt deze met Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor de Volksgezondheid in België, ter ondersteuning van het contactonderzoek.  

Brussels Airport Company heeft geen inzage in de persoonsgegevens, noch in de testresultaten. 

Het COVID-19 Test Centre op Brussels Airport wordt uitgebaat door Ecolog in partnerschap met Van Poucke-Eurofins. Ecolog is een wereldwijde speler in geïntegreerde totaaloplossingen en Van Poucke-Eurofins is gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek. Het labo is erkend door Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor de Volksgezondheid in België. 

Ecolog is bereikbaar op: