COVID-19 Test Centre

Registreer hier

Op Brussels Airport kan je je laten testen op COVID-19 door middel van een PCR-test. Het COVID-19 Test Centre wordt uitgebaat door Ecolog en bevindt zich net buiten de luchthaventerminal (op niveau Vertrek). 

Bekijk hieronder hoe deze testfaciliteit te werk gaat. 

  • ​​​​​​Passagiers die terugkeren uit een rode zone moeten zich verplicht laten testen bij terugkeer in België. Je kan je meteen bij aankomst op Brussels Airport laten testen in het COVID-19 Test Centre, of in een ander testcentrum naar keuze.  
  • Personen met een activatiecode. Deze “corona test prescription code” krijg je per SMS van de Belgische overheid. Dit gebeurt naar aanleiding van een contact tracing procedure bijvoorbeeld na het invullen van een Passenger Locator Form.  De code bestaat uit 16 cijfers en letters.

Je kan je enkel laten testen indien je geen symptomen van COVID-19 vertoont. 

Pas in een tweede fase, wanneer analyses ter plaatse zullen mogelijk zijn (verwacht rond eind september) zullen ook vertrekkende passagiers zich kunnen laten testen op de luchthaven. Dit kan handig zijn wanneer ze reizen naar een land waarvoor een negatief testcertificaat vereist is.

Een test afnemen is mogelijk vanaf de leeftijd van 2 jaar.  Voor passagiers  die terugkeren uit rode zones geldt, vanuit de overheid, dat kinderen onder de 6 jaar niet moeten getest worden.

Uitbater Ecolog neemt een PCR-test (“polymerase chain reaction”) af. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus volgens de instructies van Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor de Volksgezondheid in België.

De moleculaire test geeft een indicatie van aanwezigheid van het COVID-19 virus op het moment van de test. 

15 minuten voorafgaand aan de test mag je niet eten, drinken, roken of je tanden poetsen. 

Ecolog werkt samen met een ISO 15189 geaccrediteerd lab, wat de resultaten internationaal geldig maakt. 

Je kan online registreren voor een COVID-19 test via het platform van uitbater Ecolog.

Registreer

Voor de registratie heb je nodig:

  • Je “corona test prescription code”, een activatiecode bestaande uit 16 cijfers en letters
  • Je woonadres alsook het adres waar je de komende 14 dagen zal verblijven

Ter plaatse dien je ook jouw paspoort of identiteitskaart voor te leggen. Denk erom dat het dragen van een mondmasker op de hele luchthaven verplicht is.  

Wie geen mogelijkheid heeft om online te registreren, kan zich ook ter plekke aanmelden. Hou dan wel rekening met een eventuele wachtrij vooraleer er plaats is.

Een online registratie wordt sterk aanbevolen.

Bij een verplichte test (met activatiecode) ontvang je de resultaten als volgt:

  • Indien de test wordt afgenomen voor 14u, dan ontvang je het attest de dag zelf, voor middernacht. 

  • Indien de test wordt afgenomen na 14u, dan ontvang je het attest in de loop van de volgende dag

Bij een sneltest heb je na ongeveer 3 uur resultaat.  Deze optie is momenteel nog niet beschikbaar op deze locatie. 

Ecolog zal je de resultaten van je COVID-19 test via e-mail bezorgen indien je digitaal geregistreerd hebt voor de test, per post indien je ter plaatse geregistreerd hebt. Dit betekent dat je gewoon naar huis kan om te wachten op het resultaat, of kan doorgaan met je verblijf.   

Het attest kan worden afgeleverd in het Nederlands, Frans, Engels of Duits. 

Passagiers die uit een rode zone terugkeren en bij aankomst op Brussels Airport een SMS krijgen met een “corona test prescription code”, betalen aan het tarief van € 46,81. Als je aangesloten bent bij een Belgisch ziekenfonds, dan wordt dat bedrag door de ziekteverzekering gedekt en hoef je niet te betalen. Dat gebeurt rechtstreeks tussen het RIZIV en het lab.

Voor testen voor vertrekkende passagiers zonder activatiecode of voorschrift, zal de standaard PCR-test € 67 kosten, voor een sneltest betaal je € 135. Dit zal pas kunnen in een tweede fase

Je kan betalen met verschillende betaalmiddelen, reeds bij registratie of ter plaatse. Graag raden we aan om zoveel mogelijk contactloos te betalen. 

Het Test Centre is 7/7 geopend, ook op zon- en feestdagen en dat doorlopend van 3u30 ’s ochtends tot middernacht. Wie een test wil laten afnemen, raden we aan om online een afspraak te maken om zo wachtrijen te vermijden.

De faciliteit bevindt zich op niveau vertrek buiten het luchthavengebouw.

Bij een positieve test vragen we om het luchthaventerrein onmiddellijk te verlaten en in zelf-quarantaine te gaan.  Contacteer eveneens je huisarts. Met een positieve uitslag zal ook de luchtvaartmaatschappij niet toestaan dat je vliegt. 

Bij een positief testresultaat zal uitbater Ecolog ook de nodige instanties verwittigen, ook als je geen Belg bent. Het proces voor contact tracing wordt op dezelfde manier in gang gezet als bij andere labo's.

Uitbater Ecolog verwerkt de gegevens en testresultaten en deelt deze met Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor de Volksgezondheid in België, ter ondersteuning van het contactonderzoek.  

Brussels Airport Company heeft geen inzage in de persoonsgegevens, noch in de testresultaten. 

Het COVID-19 Test Centre op Brussels Airport wordt uitgebaat door Ecolog in partnerschap met Van Poucke-Eurofins. Ecolog is actief in de wereldwijde logistiek en crisismanagement en Van Poucke-Eurofins is gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek. Het labo is geaccrediteerd door BELAC, de Belgische Accreditatie-instelling, en is erkend door Sciensano, de federale wetenschappelijke instelling voor de Volksgezondheid in België. 

Ecolog is bereikbaar op: