Trein

Boek nu
 • Aankomst in het hart van de luchthaven
 • Tot 8 treinen per uur van en naar Brussel
 • Rechtstreeks naar Belgische steden en vlot naar buurlanden

Met de trein naar het hart van de luchthaven

Vanuit veel Belgische stations geraak je rechtstreeks of met één overstap in het hart van Brussels Airport.

NMBS (Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen) verzorgt het binnenlands treinverkeer in België. In het Frans en het Engels is de naam “SNCB”.

Plan jouw treinrit

Je vindt het treinstation direct onder de vertrek- en aankomsthallen van de luchthaven. Met de roltrap of lift geraak je zo van de luchthaven op het perron en omgekeerd. 

Ben je net toegekomen op het station van Brussels Airport? Houd je treinticket bij de hand. Deze moet je scannen aan de toegangspoortjes om de luchthaven binnen te lopen.

Jouw treinrit wordt zichtbaar in de routeplanner. Let op: een “tussenstop” is geen “overstap”. Bij een tussenstop staat de trein even stil om passagiers te laten opstappen. Bij een overstap dien je van trein en dus van treinspoor te veranderen.  

Je mag tot 3 stuks bagage meenemen op de trein. En ja hoor, jouw plooifiets of huisdier mogen ook mee. Bekijk alle details hier

Download voor je eigen gemak de NMBS app hier voor Android en hier voor Apple. 

Wist je dat kinderen onder de 12 jaar gratis meereizen op de trein met een volwassene? Voor kinderen is geen ticket nodig en hoef je de diabolotoeslag niet te betalen. Aan de toegangspoortjes van het station Brussels Airport-Zaventem mogen kinderen met een andere passagier mee door de poortjes. 

 • voor kinderen jonger dan 12 jaar 
 • in 1e en 2e klas 
 • zonder beperking van uur of bestemming 
 • maximum 4 kinderen per passagier met een geldig ticket 
 • de kinderen reizen zonder ticket, jouw vervoersbewijs geldt ook voor hen 

Reist je kind alleen? Dan heeft het een Kids Ticket aan 50% van de prijs nodig. Hier is de diabolotoeslag al inbegrepen. Het kind kan de toegangspoortjes openen met de QR-code op het Kids Ticket. 

In beide gevallen moet elk kind hun identiteitskaart kunnen tonen.

Ontdek Free4Kids

In totaal rijden er 8 treinen per uur van en naar Brussel tijdens weekdagen. Daarvan zijn er 2 treinen die jou naar de Europese wijk brengen (station Schumann). Om 5.24 u komt de eerste trein aan op Brussels Airport en dat ritme gaat door tot middernacht. 

In het weekend rijden er 5 treinen per uur naar Brussel tot ongeveer 23.00 u zondagavond. Daarna rijden de treinen minder frequent. 

Wil je graag naar het centrum van Brussel? In slechts 17 minuten sta je in Brussel Centraal en kan jouw ontdekkingstocht beginnen. 

Heb jij een aansluiting met een internationale trein zoals Thalys, TGV, Eurostar of ICE? Dan stap je af in Brussel-Zuid. Een rit van Brussels Airport naar Brussel-Zuid duurt gemiddeld 23 minuten. 

Brussel met de trein

Vlot verder naar één van onze mooie cultuursteden, de Belgische kust of het Ardense heuvelland? Met de trein reis je in geen tijd van Brussels Airport naar alle grote Belgische steden. 

Met de trein door België 

Vanuit Brussels Airport kom je in een oogwenk 'op de koffie' bij onze Nederlandse buren. Na ongeveer 1 uur en 40 minuten kan je de Rotterdamse skyline bewonderen. De Amsterdamse grachten kan je na ongeveer 2 uur en 30 minuten beleven. 

Vlotte verbindingen met verschillende treinen: 

 • IC Nederland: 13 keer per dag naar Amsterdam en 4 keer per dag naar Den Haag, via Breda en Rotterdam - met vele aansluitingsmogelijkheden in Nederland. 

 • Thalys: 14 keer per dag aan hoge snelheid vanuit Brussel of Antwerpen naar Rotterdam en Amsterdam. 

 • Eurostar: 3 maal per dag aan hoge snelheid vanuit Brussel naar Rotterdam en Amsterdam.  

 

Treinen naar Nederland 

Met een overstap in Brussel-Zuid sta je razendsnel onder de Eiffeltoren of voor de Keulse Dom. Of kan je uit de startblokken voor je shopping trip in Londen of Rijsel. 

 • Met de Thalys naar Parijs of Keulen 

 • Met de Eurostar naar Rijsel of Londen 

Treinen naar de buren

Om Brussels Airport te voorzien van een station werd een enorme tunnel gebouwd: de Diabolotunnel. De overheid kwam met de bouwfirma overeen om dit te financieren met een verplichte “Diabolotoeslag”. Dit is dus geen extraatje voor Brussels Airport, maar een financieringsmethode tussen privébedrijf Northern Diabolo en de overheid. Dit supplement is:

 • een toeslag van € 6,70 per enkele rit (in 1e of 2e treinklasse)
 • daarnaast heb je een geldig ticket nodig van/naar Brussels Airport
 • het (Diabolo) supplement is automatisch toegevoegd aan de meeste tickets naar of van Brussels Airport-Zaventem
 • bij een woon-werkabonnement van en naar Brussels Airport is de Diabolo toeslag niet van toepassing

Kinderen jonger dan 12 jaar betalen geen toeslag. Zij kunnen door speciale poortjes waar geen scanning van het ticket nodig is.

Zit het Brussels Airport supplement (Diabolo toeslag) niet inbegrepen in je treinticket? Koop dan hier afzonderlijk een supplement.