Tientallen leerlingen uit Zaventem hebben het “Vliegbos” ingespeeld

In Nossegem hebben twee klassen van basisschool Sint-Lambertus het “Vliegbos” officieel geopend. Het Vliegbos is een initiatief van Brussels Airport Company, de gemeente Zaventem, de provincie Vlaams-Brabant en het Agentschap Natuur en Bos. Zowel wandelaars, families, kinderen als vliegtuigspotters kunnen er terecht.

Enkele tientallen leerlingen van de Sint-Lambertusschool hebben vrijdag het Vliegbos officieel ingespeeld. Tot nu toe was de zone gekend onder de naam “Speelbos”, maar die naam wordt nu vervangen door “Vliegbos”, een naam gekozen door de meer dan 300 leerlingen van de Sint-Lambertusschool.

Het Vliegbos is een gezamenlijk initiatief van Brussels Airport Company, de gemeente Zaventem, de provincie Vlaams-Brabant en het Agentschap Natuur en Bos, om een antwoord te bieden aan de vraag naar meer recreatie in een groene omgeving. In het bos is er een wandellus en een fietsparcours. Brussels Airport Company heeft op haar grond een hondenweide, picknicktafels en banken geïnstalleerd. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltuigen, onder meer een evenwichtsparcours. Binnenkort wordt in samenwerking met Natuurpunt nog een fit-o-meter op maat van de kinderen gemaakt.

“Brussels Airport was al langer op zoek naar een zinvolle invulling van het stuk groen bij de grens van het luchthavengebied, waar we zelf eigenaar van zijn. We zijn verheugd dat we met de drie andere partners het “Vliegbos” hebben kunnen creëren, waar jong en oud welkom is. Na de zomer beginnen er ook de werkzaamheden voor een van de twee spottersplatformen van de luchthaven”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

“De gewestplannen van de jaren 70 hebben Zaventem niet gul bedeeld met groene zones. Toen het voorstel kwam om een bestaand bos uit te breiden en kindvriendelijk te maken, zijn we meteen op de kar gesprongen. Het is een extra kans voor kinderen en volwassenen om op recreatieve wijze kennis te maken met, en te genieten van, een resterend stukje groen aan de rand van de grootstad. Bovendien is dit Vliegbos echt een schoolvoorbeeld van supersamenwerking”, zegt burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans.

Ook de provincie Vlaams-Brabant, eigenaar van twee aanpalende percelen, was meteen gewonnen voor het idee om het groen rond de luchthaven verder uit te breiden en open te stellen. “Het Vliegbos is een meerwaarde voor de biodiversiteit in deze verstedelijkte omgeving. De gronden krijgen met het Vliegbos een nieuwe zinvolle bestemming met een belangrijke maatschappelijke dimensie”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “De Intergemeentelijke natuur- en landschapsploeg van de gemeente Zaventem heeft, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, bomen en struiken aangeplant en wandelwegen vrijgemaakt. Ze zullen het bos ook verder onderhouden zodat de paden het hele jaar door bewandelbaar zijn en het zwerfvuil opruimen.”

Volgens het Agentschap Natuur en Bos is het Vliegbos exemplarisch voor de rest van Vlaanderen. “Als het van de bevoegde minister, Joke Schauvliege, afhangt krijgt iedere gemeente op termijn zo’n speelbos. De inrichting van het bos is erop gericht dat de wandelaars en fietsers makkelijk de weg vinden en de huisregels kennen. “Wij hebben in het bos de nodige signalisatie geplaatst en hier en daar een vereenvoudigde versie van die voorschriften. Mocht er toch iets mislopen, dan zijn de burgers in kwestie verzekerd”, aldus Marleen Evenepoel van Agentschap voor Natuur en Bos.

<< Terug naar Overzicht