Brussels Airport vergroent vloot

Brussels Airport Company heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de aankoop van 30 elektrische bussen om passagiers te vervoeren op het luchthaventerrein. Daarnaast vervangt Brussels Airport Company de komende twee jaar 40 dienstvoertuigen door voertuigen op aardgas. Brussels Airport Company investeert in deze nieuwe technologieën om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, en tegelijk het comfort van de passagiers te verbeteren.

Brussels Airport Company vernieuwt haar bus- en wagenpark op het luchthaventerrein om zo het fijn stof, de CO2 en geurhinder op de luchthaven sterk te verminderen. De luchthavenuitbater wil 30 elektrische bussen aankopen, en moet daarom ook elektrische laadpalen installeren en het elektriciteitsnet aanpassen. Daarnaast vervangt Brussels Airport Company ook op korte termijn een 40-tal dienstvoertuigen door wagens op aardgas. Bij iedere andere toekomstige vervanging zal worden nagekeken of het mogelijk is om een milieuvriendelijk voertuig in te zetten.

“Als luchthavenuitbater hebben we ons in 2011 geëngageerd om onze CO2-uitstoot tegen 2020 te verminderen met 20% ten opzichte van 2009. Wanneer we nieuw materiaal aankopen, bekijken we hoe we een milieuvriendelijk alternatief kunnen vinden, dat tegelijk meer comfort kan bieden aan onze passagiers. Zo kwamen we al snel bij elektrische bussen en voertuigen op aardgas terecht. Auto’s op aardgas stoten 90% minder fijn stof uit dan auto’s op klassieke brandstoffen. Elektrische voertuigen stoten zelfs geen fijn stof of CO2 uit en er is geen geurhinder van de uitlaat. In de bussen laten we ook Wifi en informatieschermen installeren zodat de passagiers geconnecteerd en geïnformeerd zijn“, zegt Arnaud Feist CEO van Brussels Airport Company.

Begin 2018 zouden de elektrische bussen op Brussels Airport moeten rondrijden, goed voor een jaarlijkse reductie van 600 ton CO2. De bussen op Brussels Airport vervoeren passagiers tussen de pieren en de vliegtuigen, en transferpassagiers tussen Pier A en Pier B. De bussen worden ook ingezet voor het vervoer op tarmac bij evenementen of geleide bezoeken, en brengen ook personeel en passagiers van de terminal naar de parkings op Brucargo of omgekeerd. Op dit laatste traject wordt op termijn de zelfrijdende elektrische shuttle ingezet. Totdat de shuttle er is, zal een elektrische bus worden ingezet.

Naast de aankoop van 30 elektrische bussen heeft Brussels Airport Company beslist om het eigen wagenpark van dienstvoertuigen op het luchthaventerrein stapsgewijs te vergroenen en waar mogelijk milieuvriendelijke voertuigen in te zetten. Binnen de twee jaar moeten 40 voertuigen op aardgas rondrijden op Brussels Airport, de volgende jaren worden de dienstwagens vervangen volgens de noden. Voertuigen op aardgas stoten 90% minder fijn stof en 20% minder CO2 uit dan diesel- en benzinewagens. Er is ook geen geur van de uitlaat.

Brussels Airport Company heeft daarvoor een partnerschap gesloten met Eandis, waarbij Eandis instaat voor de gezamenlijke aankopen van duurzame alternatieven. “Eandis brengt samen met Brussels Aiport het pleidooi ‘verstandig omgaan met energie’ graag in de praktijk. Aardgasvoertuigen passen perfect in de duurzame evolutie naar complementaire mobiliteitsalternatieven die elk hun steentje bijdragen tot een gezonde energiemix, waaronder rijden op elektriciteit en aardgas”, aldus CEO Walter Van den Bossche.

<< Terug naar Overzicht