Brussels Airport kiest voor circulaire aankopen

Brussels Airport Company tekent in op de Green Deal Circulair Aankopen van de Vlaamse overheid. De luchthavenuitbater engageert zich zo om de komende twee jaar waar mogelijk bij de aankopen te kiezen voor hoogwaardige grondstoffen, materialen of producten die na eigen gebruik ook herbruikt kunnen worden. De afgelopen jaren heeft Brussels Airport al veel geïnvesteerd in hernieuwbare materialen en energie.

Brussels Airport Company zet sinds lange tijd sterk in op het verbeteren van haar milieu- en energieprestaties, getuige het ISO 14001-certificaat voor milieubeheer sinds 2000 en het ISO 50001-certificaat voor energiebeleid sinds 2012. Deze certificaten garanderen een systematische aanpak van alle milieu- en energieaspecten en een voortdurende evaluatie en verbetering van haar prestaties via meetbare doelstellingen en programma’s.

 

Bij elke bedrijfsactiviteit, elk project en alle managementbeslissingen wordt de impact op de omgeving onderzocht en in rekening gebracht. Bij aankopen zijn milieu- en energieaspecten een belangrijk criterium in het aankoopbeleid.

Zo beschikt de luchthaven over twee zonnepanelenparken die meer dan 3% van de totale energiebehoefte van de luchthaven leveren, gelijk aan het energieverbruik van 1050 gezinnen. Brussels Airport bouwt ook nieuwe tankstations met alternatieve energievormen als CNG en LNG en heeft al geïnvesteerd in de aankoop van dienstvoertuigen op CNG.

Bij de renovatie van de iconische Sky Hall wordt niet alleen rekening gehouden met de oorspronkelijke architectuur, maar ook met de huidige milieu- en energievereisten en –normen. Voor de eigen werknemers heeft Brussels Airport Company een mobiliteitsbudget geïntroduceerd dat meer combinaties mogelijk maakt tussen een bedrijfswagen en openbaar vervoer of de fiets, alsook kunnen personeelsleden kiezen voor hybride of elektrische bedrijfswagens.

De luchthavenuitbater wil haar milieu- en energiebeleid nog versterken door zich formeel te engageren voor de Green Deal Circulair Aankopen van de Vlaamse overheid. Brussels Airport Company zal bij aankopen nagaan of het aangekochte materiaal herbruikbaar, biogebaseerd of biodegradeerbaar, opgewaardeerd of tweedehands is, of het materiaal gedeeld kan worden met andere bedrijven of partners, of dat het gebruiksgenot gekocht kan worden in plaats van de goederen zelf aan te kopen.

<< Terug naar Overzicht