Brussels Airport investeert in hernieuwbare energie

12 januari 2012

Met de installatie van 7.220 zonnepanelen voegt Brussels Airport een eigen hernieuwbare energiebron toe aan zijn stroomnetwerk. De luchthaven koos voor monokristallijne panelen met een totaalvermogen van 1,7 Mwpiek en een jaarlijkse energieopbrengst van 1.500 MWh. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks electriciteitsverbruik van ongeveer 450 gezinnen. Deze stroom wordt rechtstreeks toegevoegd aan het distributienet van de luchthaven, en is goed voor ongeveer 1% van het jaarlijks verbruik van de luchthaven.

Na positieve resultaten van een testproject op het dak van een brandweergebouw in 2010, werd beslist om het dak van een groot logistiek gebouw op Brucargo West te voorzien van zonnepanelen. De totale oppervlakte van het dak bedraagt 30.000m², ongeveer zes voetbalvelden. Aanpassingswerken aan de dakstructuur en de plaatsing van de panelen gebeurden dit najaar.
Ook in de toekomst zal onderzocht worden hoe de luchthaven haar aandeel aan zonne-energie in zijn stroomvoorziening verder kan verhogen. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid om andere duurzame energiebronnen in te zetten verder bestudeerd

Voor Arnaud Feist, CEO van The Brussels Airport Company, was dit een logische keuze: “we engageerden ons eerder al tot een duurzaam energiebeleid en een betekenisvolle vermindering van CO2 –emisses via het Airport Carbon Accreditation programma . Om technische redenen zal de bijdrage van hernieuwbare energiebronnen vooralsnog bescheiden blijven in ons totale energiepakket, maar op het totaalverbruik voor 20.000 personeelsleden en 50.000 passagiers per dag is elk procent een belangrijke sprong”.

<< Terug naar Overzicht