Groene mobiliteit: proefproject elektrische auto’s op Brussels Airport

30 mei 2012

Vandaag start op Brussels Airport een pilootproject rond groene mobiliteit. In samenwerking met de gespecialiseerde technologiebedrijven Bluecorner & ThePlugInCompany worden twee laadpalen ter beschikking gesteld voor bezoekers aan de luchthaven die er hun elektrische auto willen opladen. Deze oplaadplaatsen bevinden zich op het niveau vertrek, voor de ingang van het Sheraton hotel. Het opladen zelf is voor de gebruiker geheel gratis, en hij wordt daarbij geholpen door medewerkers van het hotel.  

Veel bedrijven aarzelen nog voor de aankoop van elektrische voertuigen door ondermeer het gebrek aan publiek beschikbare laadpalen in ons land. De plaatsing van laadpalen verloopt dan weer schoorvoetend zolang er niet voldoende elektrische auto’s in het verkeer zijn. De installatie van een laadpaal op de luchthaven heeft naast zijn praktisch nut in elk geval ook een belangrijke symboolwaarde.  Zo draagt Brussels Airport zijn steentje bij om de kip-of-ei impasse te helpen doorbreken.  

Dit initiatief ligt in het verlengde van het project Proeftuinen voor Elektrische Voertuigen van Vlaams Minister van Innovatie Ingrid Lieten, dat de uitwisseling van ervaringen en samenwerkingsverbanden in het kader van groene mobiliteit aanmoedigt. “Sinds september vorig jaar werken meer dan 50 bedrijven en kennisinstellingen mee aan de Proeftuin. Dankzij deze samenwerking  komen er in totaal ongeveer 600 elektrische voertuigen in het verkeer. Deze zullen kunnen opgeladen worden aan meer dan 600 nieuwe laadpalen”, zegt minister Ingrid Lieten.

“Ik wil onze bedrijven ondersteunen zodat ze kunnen concurreren met de wereldtop. Overstappen op elektrisch vervoer op grote schaal helpt om de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen te beperken, en de uitputting van de oliereserves uit te stellen. Uit cijfers blijkt dat we met zijn allen jaarlijks meer dan 10 miljard liter diesel en benzine verbruiken voor ons transport. De invoering van elektrische mobiliteit past daarbij ook in de vergroening van ons energiebeleid”, vervolledigt minister Ingrid Lieten.

Vanuit diezelfde overwegingen start Brussels Airport een proefproject voor het gebruik van een elektrische auto, in samenwerking met Opel Belgium. Gedurende een periode van zes maanden wil The Brussels Airport Company ervaring proeven rond de mogelijkheden van deze nieuwe technologie voor zijn eigen vloot van bedrijfs- en dienstwagens. Het bedrijf maakt zelf sinds geruime tijd gebruik van elektrische voertuigen voor speciale operationele taken: vorkheftrucks, electro trekkers en een stofzuigvoertuig. Ook steeds meer andere luchthavengebruikers maken operationeel gebruik van elektrische voertuigen op Brussels Airport. Daarnaast worden elektrische voertuigen uitgetest als alternatief voor de dienstwagens. Het bedrijf beschikt vandaag over 325 bedrijfs- en dienstwagens: als 10 procent daarvan elektrisch aangedreven wordt, kan een besparing gerealiseerd worden van tienduizenden euro’s aan brandstof, en wordt een jaarlijkse uitstoot van 160 ton CO2 vermeden.

“Dit proefproject wil natuurlijk meer zijn dan een gratis dienst voor de gebruikers van elektrische en hybride auto’s”, zegt Arnaud Feist, CEO van The Brussels Airport Company. “We willen in de eerste plaats technologische en economische ervaring opdoen. We testen de diverse aspecten van het plaatsen en gebruiken van laadpalen voor het bevoorraden van onze passagiers met elektrische energie voor hun auto. Passagiers laten daarbij voor hun reis hun auto achter in onze parkings en vinden bij hun terugkomst de wagen opgeladen terug. Smart Grid applicaties zullen ons helpen om rationeel om te gaan met ons eigen elektriciteitgebruik doordat het opladen van geparkeerde elektrische voertuigen kan geprogrammeerd worden buiten de piekverbruik momenten.”

De luchthaven voert groene energie en het beperken van CO2 hoog in het vaandel. Sinds meerdere jaren gebruikt Brussels Airport 100% groene stroom. Eind 2011 werd een eerste zonnepanelenpark geopend op de luchthaven, eind dit jaar komt er reeds een tweede. Daarmee zal de luchthaven instaan voor 3% van de totale elektriciteitsvoorziening. Sinds kort is Brussels Airport de eerste luchthaven ter wereld die beschikt over het ISO50001 certificaat voor energie. Tegelijk worden grondige inspanningen geleverd voor het verminderen van koolstofuitstoot. Daar wordt gemikt op een vermindering met 20 procent over de komende acht jaar.  Het project van groene mobiliteit is voor Brussels Airport een logische stap in dit proces en zal mee helpen om de juiste keuzes qua elektrische mobiliteit  binnen het bedrijf te maken. Het zal zo bijdragen om de koolstofuitstoot mee  te verminderen.

<< Terug naar Overzicht