Milieuverantwoordelijke Christel Vandenhouten

Het maximaal inzetten van natuurlijke energiebronnen in Connector. Dat is voor Christel Vandenhouten als Head of Environment de belangrijkste verwezenlijking op het vlak van duurzaamheid en milieu van dit nieuwe gebouw.

“De energiefootprint van het gebouw is state-of-the-art”, zegt Vandenhouten. “De isolatienorm is heel streng. De wettelijk verplichte K-waarde ligt op 40, maar Connector doet nog beter en haalt een K-waarde van 20. Dat is een uitzonderlijk mooi resultaat voor zo’n groot gebouw. Het gebouw is ook energiezuinig dankzij het maximaal gebruik van onder meer natuurlijk daglicht.” 

Verder worden de nieuwste technische installaties ingezet (bv. voor koeling) en wordt LED-verlichting gebruikt om het energieverbruik van het gebouw zo laag mogelijk te houden.

“Wat voor ons departement ook belangrijk was, was de energiebalans. Zo wilden we dat alternatieve energiebronnen maximaal zouden worden gebruikt en hebben we een studie uitgevoerd om na te gaan welke technieken de beste zouden zijn voor Connector: zonnepanelen, een BEO-veld (boorgat energieopslag) of koude-warmteopslag.”

"De studie heeft uitgewezen dat koude-warmteopslag voor ons technisch, operationeel en financieel de meeste voordelen bood. Met koude-warmteopslag gebruik je de temperatuur van het grondwater om in de zomer het gebouw te koelen en in de winter het gebouw te verwarmen. Met deze techniek is Brussels Airport echt vernieuwend en ik ben heel blij dat we dit kunnen realiseren in Connector, wat niet evident is in zo’n operationele omgeving.”